Хрестопоклонний тиждень в 2021: коли, якого числа

Хрестопоклонний тиждень Великого посту в 2021 році припадає на його середину. У третю неділю Великого посту церква нагадує віруючим про страждання і смерть Христа, щоб тим самим підняти дух і надихнути продовжувати тримати піст. Якого числа Хрестопоклонну неділю? Яка Хрестопоклонний тиждень? Давайте розбиратися.

Коли настане Хрестопоклонний тиждень в 2021 році

Хрестопоклонний тиждень в 2021: коли, якого числа
Третій тиждень Великого посту – Хрестопоклонна. Щорічно Хрестопоклінна неділя випадає на різні дати. Тому у правовірних виникає питання, коли починається Хрестопоклонна седмиця у 2021 році. Точну відповідь, коли – можна дізнатися з церковного календаря. Неділю 3-тю і 4-я седмиця під час Великого посту іменуються «крестопоклонными». Початок – 4 квітня і триватиме 7 днів – до 10 квітня. На цей тиждень доводиться багато богослужінь та ритуалів.

Особливості та історія хрестопоклонної седмиці

Святкувати цей день почали багато століть тому. Перші письмові згадки про Дерево Святого Хреста можна знайти в документах 326 року. У 614 року перський цар завоював Єрусалим, він полонив місцевого патріарха і забрав Святий Хрест. Через кілька років перський цар намагався захопити Константинополь, але не вийшло. У підсумку імператор Візантії став святкувати перемогу в ірано-візантійської війни, яка тривала 26 років. Навесні 631 року Хрест повернули в Єрусалим, а патріарха вызволи з полону.

На той момент основні правила Великого посту тільки зароджувалися, порядок богослужінь теж не був до кінця затверджено. Незабаром почали переносити з робочих днів на вихідні деякі свята, тоді святкування на честь Хреста теж переноситься на найближчу неділю.

Середа цього тижня іменується Преполовення посту, оскільки піст в цей час доходить до середини.

Тепер Хрестопоклонну неділю служить нагадуванням і сприянням для православних в середині самого довгого посту. Зараз у Хрестопоклонну неділю народ вшановує подвиг Сина Божого, усвідомлення його страждань, надає віруючим сил для утримання від спокус.

Богослужіння

Богослужіння проводиться згідно з традиціями. Суботнім вечором відбувається винесення Хреста. Він є нагадуванням про страждання і смерть Христа, про наближення Страсної Седмиці і Світлого Воскресіння Господнього. Головний символ свята має надихнути і спонукати віруючих продовжувати подвиг посту.

Після винесення Хреста, всі присутні тричі кланяються. Весь тиждень Хрест залишається в центрі церкви. У п’ятницю його вносять назад у вівтар перед тим, як служити літургію.

Хрестопоклонний тиждень в 2021: коли, якого числа
Церква вчить здійснювати 4 поклоніння на цьому тижні: в неділю, на наступний день – у понеділок, потім в середу і в п’ятницю, коли Хрест повертають на вівтар.

Богослужбові слова на цій седмиці відрізняються височиною і художніми прийомами.

Традиції

За традицією на Хрестопоклонною тижня господині готували прісне тісто і пекли з нього печиво у вигляді хрестів. Печиво готували різного розміру. Одні робили прості хрести, накладаючи одну смужку тесту на іншу, інші – вирізні, вирізаючи з пласта тіста хрести ножем або формою, треті – просто пекли круглі печенюшки, а потім зверху наносили зображення хреста.

В печиво запікали пір’їнка (щоб кури неслися), зерно (щоб урожай був хороший), волосся (щоб жилося легко), монетку (щоб гроші водилися) та ін. Кому в хресті щось з цього траплялося, то його і чекало. Ця хрестоподібна випічка захищала будинок і всіх мешканців від злих сил.

Дітвора ходила по дворах і вітала всіх із завершенням половини посту. Віншувальників спочатку обливали водою, а потім вручали печиво.

У ніч на четвер була середина посту. Вважалося, що в цю ніч пост переламується і якщо не лягати спати, то можна почути хрускіт.

Харчування в Хрестопоклонну тиждень

Хрестопоклонний тиждень в 2021: коли, якого числа
Під час Великого посту слід припинити готувати і їсти будь-яке м’ясо і рибу, молочні продукти, яйця. На всі дні хрестопоклонної седмиці є список продуктів, які дозволені до вживання.

  • Неділя. У раціоні присутні гарячі перші і другі страви. Можна заправляти їжу олією. Дозволяється випити трохи червоного вина.
  • Понеділок. Готують салати з овочів, але без додавання олії. Дозволено їсти мариновані овочі та хлібці.
  • Вівторок. Дозволяється гаряча їжа, можна варити або запікати овочі, фрукти, злаки.
  • Середовище. Меню повинно складатися з сирої їжі: овочів, фруктів, горіхів, бобових.
  • Четвер. Їдять гарячу їжу, але без додавання рослинного масла.
  • П’ятниця. День сухоядения, коли можна їсти хлібці, овочі і фрукти.
  • Субота. Готують перші та другі страви з додаванням рослинних олій.

Що можна і що не можна робити

Говорять, що цей період є складним з усього посту для православних християн. У багатьох людей не вистачає сили волі, і вони перестають дотримуватися правил посту. Церква запевняє, що осилити всі випробування набагато легше, якщо регулярно ходити на служби.

Рекомендується вести відокремлений спосіб життя. Треба намагатися не приймати участі в розважальних заходах та розвагах. Не варто ходити в кіно, на концерти. Крім того, краще відмовитися від відвідування ресторанів і барів, обмежити перегляд телевізора й інтернету.

Всі віруючі обов’язково повинні бути присутніми на суботньої і недільної служби, коли виноситься Хрест в центр храму.

Хрестопоклонний тиждень Великого посту в 2021 році – важливий період для всіх православних. Протягом цієї седмиці треба дотримуватися встановленого раціону, відмовитися від розваг і не пропускати служби в храмі. Згадуючи страждання Христа, люди повинні зміцнювати свій дух, зі смиренням і терпінням продовжувати тримати піст. Через поклоніння Святому Хресту віруючі можуть отримати розраду і зміцнити віру.

Новий рік 2023