Одним з найважливіших подій в житті кожного православного віруючого є Великий піст. Він є підготовкою кожного християнина до святкування Великодня. Піст триває протягом 48 днів і ділиться на два важливих етапи — Велику Чотиридесятницю та Страсну седмицю.
Сім тижнів, передуючі православний свято, встановлене на честь воскресіння Спасителя, мають звід правил. Великий піст у 2021 році починається 15 березня і триватиме до 1 травня включно. Основи харчування і поведінки віруючих у дні посту визначаються Статутом. Саме тому дуже важливо знати про всі особливості події, щоб мати можливість підготуватися заздалегідь.
Дати
Початок і кінець Великого посту відлічуються від свята Великодня. Він триває 48 днів і завершується напередодні Світлого Воскресіння. Щоб визначити дати початку події, достатньо заглянути в церковний календар. Визначивши, якого числа настає Великдень, необхідно вичитати 7 тижнів тому.
Відповідаючи на питання, скільки триває Великий пост, церква дає чітку відповідь — рівно 48 днів. Дати посту щороку зсуваються і залежать від Великодня, однак тривалість його завжди постійна.
Історія та традиції
Згідно з Писанням, Великий Піст був встановлений в пам’ять про подвиг Христа, який витримав 40 днів без їжі і пиття після обряду Хрещення. Також існує версія, що піст і молитви є основними умовами підготовки до Хрестин. Всі бажаючі прийняти віру повинні були пройти це випробування перед великими святами, одним з яких була Пасха. Сучасний статут закликає всіх віруючих тримати піст протягом 48 днів.
Особлива увага приділяється посаді протягом останнього тижня. Страсна седмиця є найсуворішою частиною посту, коли всі православні повинні дотримуватися не тільки чистоту тіла, але й душі.
Правила страсного тижня:
- Весь вільний час необхідно проводити в молитвах і домашніх справах. Підготовка до Великодня полягає прибирання будинку та двору.
- У четвер господиням дозволяється пекти паски і фарбувати яйця. В п’ятниці від побутових справ необхідно відмовитися.
- Страсна седмиця вимагає смиренності і розуміння суті посту. Протягом всіх днів православні згадують всі біблійні події, пов’язані з останніми днями земного життя Спасителя.
- Мирянам вирішуються певні послаблення, на які необхідно буде запитати благословення у священнослужителя.
Що можна і не можна їсти?
Головною суттю події є духовний шлях віруючого до святкування Великодня. Він вміщує в себе відразу три головних сенсу — смиренність і слухняність, обмеження плоті і молитва. Всі складові Великого посту дають можливість усвідомити всю значимість одного з головних православних свят, яке відзначають в пам’ять про Воскресіння Христа.
Великий піст вважається найсуворішим серед інших. Особливу увагу слід приділити при складанні меню на першій та останній тижні. Усім віруючим християнам Статут наказує утримання від скоромної їжі, виключивши з раціону м’ясо, рибу, молоко і яйця.
На замітку! Правила харчування під час посту не поширюються на слабких і хворих людей. Не потрібно обмежувати в їжі дітей, вагітних і годуючих жінок, мандрівних подорожніх і людей з хронічними захворюваннями.
Правила харчування
Згідно з церковним Уставом, у першу й останню седмиці необхідно дотримуватися строгий піст. З раціону вилучають всі продукти тваринного походження. У звичайні будні дні
допускається 1 прийом їжі після заходу сонця, в суботу і неділю — після обіду і ввечері.
Суворими днями протягом останніх тижнів є понеділок, середа і п’ятниця. У ці дні меню складає холодна їжа без олії. Вівторок та четвер в раціон включають гарячі страви, приготовані без жиру і масла. Суботні та недільні дні можна додати трохи олії, допускається червоне виноградне вино.
Велика субота є пісним днем. Всі православні не повинні вживати їжу до завершення всенічного богослужіння.
Важливо! Суворі правила Статуту поширюються тільки на священнослужителів, ченців і послушників. Для мирян допускаються послаблення.
Приклади пісного меню
Завдяки різноманітності дозволених продуктів, пісне меню може бути не тільки корисним, але і смачним. У список продуктів, дозволених для вживання під час Великого посту, входять: свіжі, варені і тушковані овочі, бобові, крупи, борошняні вироби, горіхи і гриби. Також можна приготувати масу смачних і корисних страв з кальмарів, креветок та інших морепродуктів, включити в меню сою і сухофрукти.
Солодощі
Важливо враховувати, що віруючі повинні не тільки відмовлятися від певних продуктів, але і очистити душу від злих помислів та вчинків. Для підтримки фізичного і емоційного здоров’я, необхідно включати в меню солодощі.
Відмовившись від здоби, можна приготувати десерти на основі меду та фруктів. Відмінним рішенням будуть джеми і компоти з сухофруктів, домашній мармелад і пастила.
Пісний борщ
Для приготування 6 середніх порцій знадобиться 3-4 картоплини, 500 г білокачанної капусти, 1-2 буряків, помідори та моркву. Приправи і зелень додаються за смаком. Борщ вариться на овочевому відварі, а зажарка готується на олії.
В першу чергу необхідно зварити картоплю, після чого додати решту овочів. З буряка, томатів, цибулі та моркви робиться зажарка. Можна приготувати її без додавання олії — в цьому випадку доведеться згасити овочі в бульйоні.
Смачний і корисний суп можна готувати не тільки в дні посту. Для різноманітності смаку можна додати шампіньйони і інші гриби.
Картопляний пиріг
Середні 4-5 картоплин очистити і натерти на крупній тертці. Додати в овочеве пюре трохи рослинного масла, солі і спецій. Помідори нарізати часточками, відварну рибу накришити середніми шматочками і змішати з дрібно нарубаним цибулею.
На дно форми викласти шар картоплі, зверху покласти начинку з риби і помідорів. Запекти пиріг у духовці при температурі 180-200 °C 15-20 хвилин.
У дні послаблення можна запікати і варити рибу, готувати салати і закуски з додаванням олії. Ці ж страви можна ставити на стіл до святкової трапези.
Кожна віруюча людина повинна пам’ятати, що входження в посаду має бути свідомим і добровільним. Перед початком Великого посту необхідно усвідомити всю важливість цієї події і попросити благословення у священика в храмі.
Як виходити з посту
Після тривалої відмови від важкої їжі, рекомендується вводити в раціон м’ясні і жирні страви поступово. Це дозволить правильно перейти до звичайного меню, не нашкодивши здоров’ю. Після 7 тижнів утримання від скоромної їжі, бажано дотримуватися легкого меню. Плавний перехід до звичного раціону має складати не менше 10-12 днів.
У перші дні після посту необхідно вводити в меню молочні каші, м’ясні супи і яйця. Ковбаса і копченості потрібно вживати в обмеженій кількості. У Великдень можна додати у святкове меню трохи рибних закусок, гарніри з варених або тушкованих овочів.
М’ясні продукти, ковбаси копченості бажано додавати в їжу через 4-5 днів. Котлети рекомендується готувати на пару, замінивши жирні сорти м’яса на курячу грудку або індичку. Гриби та бобові культури мають велике навантаження на організм, тому у дні виходу з посту їх рекомендується виключити з повсякденного меню.
У перші дні після Великого посту бажано відмовитися від солінь і маринованих закусок. Також рекомендується обмежити кількість борошняних і макаронних виробів.