Великий піст 2021: якого числа, коли починається і закінчується

Одним з найважливіших подій в житті кожного православного віруючого є Великий піст. Він є підготовкою кожного християнина до святкування Великодня. Піст триває протягом 48 днів і ділиться на два важливих етапи — Велику Чотиридесятницю та Страсну седмицю.

Сім тижнів, передуючі православний свято, встановлене на честь воскресіння Спасителя, мають звід правил. Великий піст у 2021 році починається 15 березня і триватиме до 1 травня включно. Основи харчування і поведінки віруючих у дні посту визначаються Статутом. Саме тому дуже важливо знати про всі особливості події, щоб мати можливість підготуватися заздалегідь.

Дати

Початок і кінець Великого посту відлічуються від свята Великодня. Він триває 48 днів і завершується напередодні Світлого Воскресіння. Щоб визначити дати початку події, достатньо заглянути в церковний календар. Визначивши, якого числа настає Великдень, необхідно вичитати 7 тижнів тому.

Відповідаючи на питання, скільки триває Великий пост, церква дає чітку відповідь — рівно 48 днів. Дати посту щороку зсуваються і залежать від Великодня, однак тривалість його завжди постійна.

Історія та традиції

Згідно з Писанням, Великий Піст був встановлений в пам’ять про подвиг Христа, який витримав 40 днів без їжі і пиття після обряду Хрещення. Також існує версія, що піст і молитви є основними умовами підготовки до Хрестин. Всі бажаючі прийняти віру повинні були пройти це випробування перед великими святами, одним з яких була Пасха. Сучасний статут закликає всіх віруючих тримати піст протягом 48 днів.

Великий піст 2021: якого числа, коли починається і закінчується

Особлива увага приділяється посаді протягом останнього тижня. Страсна седмиця є найсуворішою частиною посту, коли всі православні повинні дотримуватися не тільки чистоту тіла, але й душі.

Правила страсного тижня:

  • Весь вільний час необхідно проводити в молитвах і домашніх справах. Підготовка до Великодня полягає прибирання будинку та двору.
  • У четвер господиням дозволяється пекти паски і фарбувати яйця. В п’ятниці від побутових справ необхідно відмовитися.
  • Страсна седмиця вимагає смиренності і розуміння суті посту. Протягом всіх днів православні згадують всі біблійні події, пов’язані з останніми днями земного життя Спасителя.
  • Мирянам вирішуються певні послаблення, на які необхідно буде запитати благословення у священнослужителя.

Що можна і не можна їсти?

Головною суттю події є духовний шлях віруючого до святкування Великодня. Він вміщує в себе відразу три головних сенсу — смиренність і слухняність, обмеження плоті і молитва. Всі складові Великого посту дають можливість усвідомити всю значимість одного з головних православних свят, яке відзначають в пам’ять про Воскресіння Христа.

Великий піст 2021: якого числа, коли починається і закінчується

Великий піст вважається найсуворішим серед інших. Особливу увагу слід приділити при складанні меню на першій та останній тижні. Усім віруючим християнам Статут наказує утримання від скоромної їжі, виключивши з раціону м’ясо, рибу, молоко і яйця.

На замітку! Правила харчування під час посту не поширюються на слабких і хворих людей. Не потрібно обмежувати в їжі дітей, вагітних і годуючих жінок, мандрівних подорожніх і людей з хронічними захворюваннями.

Правила харчування

Згідно з церковним Уставом, у першу й останню седмиці необхідно дотримуватися строгий піст. З раціону вилучають всі продукти тваринного походження. У звичайні будні дні
допускається 1 прийом їжі після заходу сонця, в суботу і неділю — після обіду і ввечері.

Суворими днями протягом останніх тижнів є понеділок, середа і п’ятниця. У ці дні меню складає холодна їжа без олії. Вівторок та четвер в раціон включають гарячі страви, приготовані без жиру і масла. Суботні та недільні дні можна додати трохи олії, допускається червоне виноградне вино.

Велика субота є пісним днем. Всі православні не повинні вживати їжу до завершення всенічного богослужіння.

Важливо! Суворі правила Статуту поширюються тільки на священнослужителів, ченців і послушників. Для мирян допускаються послаблення.

Приклади пісного меню

Завдяки різноманітності дозволених продуктів, пісне меню може бути не тільки корисним, але і смачним. У список продуктів, дозволених для вживання під час Великого посту, входять: свіжі, варені і тушковані овочі, бобові, крупи, борошняні вироби, горіхи і гриби. Також можна приготувати масу смачних і корисних страв з кальмарів, креветок та інших морепродуктів, включити в меню сою і сухофрукти.

Великий піст 2021: якого числа, коли починається і закінчується

Солодощі

Важливо враховувати, що віруючі повинні не тільки відмовлятися від певних продуктів, але і очистити душу від злих помислів та вчинків. Для підтримки фізичного і емоційного здоров’я, необхідно включати в меню солодощі.

Відмовившись від здоби, можна приготувати десерти на основі меду та фруктів. Відмінним рішенням будуть джеми і компоти з сухофруктів, домашній мармелад і пастила.

Пісний борщ

Для приготування 6 середніх порцій знадобиться 3-4 картоплини, 500 г білокачанної капусти, 1-2 буряків, помідори та моркву. Приправи і зелень додаються за смаком. Борщ вариться на овочевому відварі, а зажарка готується на олії.

В першу чергу необхідно зварити картоплю, після чого додати решту овочів. З буряка, томатів, цибулі та моркви робиться зажарка. Можна приготувати її без додавання олії — в цьому випадку доведеться згасити овочі в бульйоні.

Смачний і корисний суп можна готувати не тільки в дні посту. Для різноманітності смаку можна додати шампіньйони і інші гриби.

Картопляний пиріг

Середні 4-5 картоплин очистити і натерти на крупній тертці. Додати в овочеве пюре трохи рослинного масла, солі і спецій. Помідори нарізати часточками, відварну рибу накришити середніми шматочками і змішати з дрібно нарубаним цибулею.

На дно форми викласти шар картоплі, зверху покласти начинку з риби і помідорів. Запекти пиріг у духовці при температурі 180-200 °C 15-20 хвилин.

Великий піст 2021: якого числа, коли починається і закінчується

У дні послаблення можна запікати і варити рибу, готувати салати і закуски з додаванням олії. Ці ж страви можна ставити на стіл до святкової трапези.

Кожна віруюча людина повинна пам’ятати, що входження в посаду має бути свідомим і добровільним. Перед початком Великого посту необхідно усвідомити всю важливість цієї події і попросити благословення у священика в храмі.

Як виходити з посту

Після тривалої відмови від важкої їжі, рекомендується вводити в раціон м’ясні і жирні страви поступово. Це дозволить правильно перейти до звичайного меню, не нашкодивши здоров’ю. Після 7 тижнів утримання від скоромної їжі, бажано дотримуватися легкого меню. Плавний перехід до звичного раціону має складати не менше 10-12 днів.

У перші дні після посту необхідно вводити в меню молочні каші, м’ясні супи і яйця. Ковбаса і копченості потрібно вживати в обмеженій кількості. У Великдень можна додати у святкове меню трохи рибних закусок, гарніри з варених або тушкованих овочів.

М’ясні продукти, ковбаси копченості бажано додавати в їжу через 4-5 днів. Котлети рекомендується готувати на пару, замінивши жирні сорти м’яса на курячу грудку або індичку. Гриби та бобові культури мають велике навантаження на організм, тому у дні виходу з посту їх рекомендується виключити з повсякденного меню.

У перші дні після Великого посту бажано відмовитися від солінь і маринованих закусок. Також рекомендується обмежити кількість борошняних і макаронних виробів.

Новий рік 2023