Страсний тиждень 2021: якого числа, коли починається

Страсний тиждень у 2021 році – це шостий тиждень Великого посту і остання перед Воскресінням Христовим. Це важкий період випробувань для православних християн. Страсний тиждень готує віруючих до Великодня. Кожен день тижня має свої прикмети і традиції. Якого числа буде Страсний тиждень у 2021 році? Які основні звичаї та головні правила підготовки перед Великоднем? Читайте далі.

З якого числа починається Страсний тиждень у 2021

Страсний тиждень 2021: якого числа, коли починається
Щорічно Страсна седмиця припадає на різні дати. Тому всіх віруючих цікавить, коли буде Страсний тиждень? З якого числа починається цей тиждень, залежить від Світлого Воскресіння. Понеділок, 26 квітня буде першим днем Страсної седмиці, а завершиться вона суботнім вечором, 1 травня. Це саме суворе час у дотриманні посту. Благочестиві християни повинні дотримуватися певних правил, щоб не згрішити.

Що означають дні Страсної седмиці

Свою назву ця седмиця отримала від слова «пристрасті», що означає «страждання» або «випробування». Всі дні на цьому тижні у православних йдуть з приставкою «Великий», а п’ятниця з додаванням «Страсна». У церквах проводять величні і урочисті богослужіння. Давайте докладніше розглянемо по днях, що потрібно робити і що можна їсти в цей період.

Початок тижня – Великий понеділок. У цей день прийнято займатися домашніми клопотами. Чоловіки заготовляють дрова з запасом і корм для домашньої худоби, щоб не займатися цим під час свят. У понеділок лагодять зламані речі, викидають непотрібні предмети. Господині обов’язково миють вікна. У цей час можна працювати на землі, все посаджена дасть багатий урожай.

Меню понеділка складається з хліба, фруктів, овочів, меду і горіхів. Богослужіння оповідають про сюжетах зі Старого завіту про патріарха Йосипа та Ісуса з безплідною смоківницею. Патріарх здійснює особливий ритуал по виготовленню освяченого масла (світу), яке використовують для помазання.

У Росії миро варять з 50 різних масел і тільки в одному соборі. Освятять масло в четвер, а потім відправлять по всіх храмах Руської православної церкви.

Другий день – Великий вівторок. Можна продовжувати прибирання в будинку, а також зайнятися пранням, прасуванням та шиттям. У вівторок починають закупівлі всього необхідного для свята. Господині дістають і приводять в порядок скатертину на святковий стіл. Знахарі готують збори трав і трав’яні настої. Раціон складається з сирої їжі без додавання олії, зате дозволено мед з хлібом. У храмах згадують, як Христос спілкувався з народом в Єрусалимському храмі, а також про притчах апостолам.

Третій день – Велика середа. Цей день підходить для прибирання, а ось займатися шиттям не можна. Господині ходять за яйцями, вважається, що яйця, куплені в середу, довго не будуть псуватися. Меню складається тільки з їжі рослинного походження без термічної обробки. На богослужіннях згадують, як Іуда вирішив зрадити Ісуса, а також грішницю, омывшую ноги Христу. Останній раз на цьому тижні проходить молитва з поклонами, далі поклони не здійснюють до Трійці. У середу побожні люди сповідаються.

Четвертий день – Великий четвер, в народі його ще називають Чистим. Все тому, що це час присвячено очищенню як тіла, так і душі. Люди прагнуть встати раніше і помитися, щоб стати здоровішими і красивішими. Господині починають возитися з тестом і пекти паски, а також фарбують і розписують яйця. Раціон складається з гарячою пісної їжі. У храмах проводиться довга служба, де згадують страждання Сина Божого. Віруючі стоять на службі з запаленими свічками в руках. У четвер прийнято причащатися.

Страсний тиждень 2021: якого числа, коли починається
П’ятий день – Страсна п’ятниця. Це час, наповнене смутком і сумом. Православні християни шанують Христа, який приніс себе в жертву, щоб спокутувати гріхи всього роду людського. У п’ятницю віруючі намагаються провести час відпочинку і тихій молитві. Прибиранням в цей день вже не займаються, єдине, що можна закінчувати приготування до Великодня.

У п’ятницю теж печуть паски і фарбують яйця. Вважається, що випічка в цей день виходить особливо смачною і довго залишається свіжою. Дорослі в п’ятницю нічого не їдять до вечірнього богослужіння. Оскільки Христос був розп’ятий, п’ятниця – день жалоби. У церкві згадують про страждання Ісуса на хресті. Священнослужителі виносять ікону із зображенням Спасителя, який лежить у труні, а православні вклоняються.

Шостий день – Велика субота. Це останній день посту, називають його Тихим. Не можна шуміти, лаятися, голосно говорити і веселитися. Щоб не було проблем з грошима, краще не займати і не давати в борг іншим. В суботу не варто працювати, краще провести час у молитві. Після обіду віруючі йдуть до храму для освячення яєць і пасок. Раціон складається з пісних гарячих страв без додавання олії. На службі священики в світлому святковому вбранні згадують поховання Божого Сина. Головна служба проходить суботнім вечором.

Що можна і не можна на Страсному тижні

Основне, що прийнято робити в цей тиждень – молитися. Таким чином, можна подякувати Христа за те, що він зробив для людей. Ті, хто не знає молитов, можуть читати молитовник або Біблію. Потрібно постаратися відчути страждання Ісуса.

На Седмицю можна і потрібно:

  • Ходити в храм, дотримуватися посту.
  • Наводити порядок у домі.
  • Відректися від мирських проблем і розваг і зануритися в очікування Світлого Воскресіння.
  • Робити добрі справи, подавати милостиню.
  • Готуватися до Великодня: закуповувати продукти, пекти паски, фарбувати яйця.
  • Переосмислювати своє життя, усвідомлювати помилки, каятися в гріхах.

Страсний тиждень 2021: якого числа, коли починається
Є вчинки та справи, які не можна здійснювати протягом цього періоду:

  • Порушувати правила посту.
  • Ходити в кіно, театр, бар та інші місця для розваг.
  • Допускати гріховні думки.
  • Відмовляти людині, якщо він попросив допомогти.
  • Сваритися, лаятися, підвищувати голос, заздрити, обманювати, брехати, бажати зла.
  • Проводити обряди хрещення та вінчання.
  • Поминати покійних, відвідувати цвинтар і святкувати дні Святих.
  • Святкувати весілля або день народження.
  • Вживати алкоголь.
  • Голосно сміятися, занадто сильно веселитися, танцювати та співати.
  • Грати в азартні ігри.
  • Гадати.

Якщо порушувати заборони, то Всевишній може покарати.

Страсний тиждень у 2021 році – відповідальний період, коли потрібно особливо стежити за своєю поведінкою, щоб не розгнівати Бога. Краще завершити всі справи до Страсного тижня, а в останній тиждень Великого посту більше молитися. Тих, хто дотримується все вище викладене, Господь віддячить: на Великдень трапиться преображення душі і на серці стане світло.

Новий рік 2023