У передноворічній метушні важливо пам’ятати, що головне для православних свято – Різдво Христове, і потрібно готуватися саме до нього, причому починати заздалегідь.
Приготування до Світлого свята – це Різдвяний піст. Коли він починається, що можна їсти і що не можна, як себе вести, а також календар харчування в Різдвяний піст – про все це читайте далі.
У цій статті:
- Коротко про традиції від давнини до наших днів;
- Різдвяний піст 2019-2020 (28 листопада — 6 січня);
- Правила поведінки і прийому їжі;
- Повсякденні страви;
- Страви на кожен день.
Трохи історії
Документально підтверджено, що піст перед Різдвом почали тримати тільки в IV столітті. Однак у той час він тривав усього сім днів. Тільки в 1166 році патріарх константинопольський підписав статут про тривалості, і Різдвяний піст став сорокаденним.
Сьогодні важливо пам’ятати, що православний піст – не дієта, і суть його полягає не тільки обмеження в їжі. Перш за все, його завдання підготувати тіло і душу віруючих до Різдва. Адже всі ми занурені в буденну суєту, сердимося, лаємося, поринаємо надмірного вживання їжі та алкоголю, засмічуємо свої думки і почуття. Більш скромна їжа лише допомагає налаштуватися на потрібний лад і присвячувати більше часу духовному розвитку.
Дні Різдвяного посту 2018-2019
Дата Різдва з року в рік не змінюється, тому і піст завжди починається в один і той же час, а саме – 28 листопада. Триває він рівно 40 днів і закінчується зі сходом першої зірки 6 січня. Дати собі духовне і тілесне послаблення можна 7 січня.
Що можна і що не можна їсти?
Серед постів Різдвяний вважається несуворими, т. к. в певні дні можна їсти рибу, олію, а по вихідним навіть пити вино.
Суворо заборонені продукти тваринного походження: яйця, молоко, м’ясо, сир, вершкове масло і, відповідно, все від них похідні.
У сорокаденний утриманні виділяють три періоди:
- 28 листопада – 19 грудня
- 20 грудня – 1 січня
- 2 -6 січня
В якісь дні раціон складається тільки з термічно необробленої їжі (по-іншому сухоїдіння), коли-то можна їсти гарячі страви, в деякі дні дозволена риба. Основу пісного раціону складають овочі, крупи, бобові та гриби. Більш детально про правила харчування див. у розділі Календар харчування.
Головний виклик для тих, хто поститься – Новий рік, т. к. вся країна веселитися, а навколо маса смачною і забороненої їжі.
Крім їжі церква накладає обмеження на спосіб життя: не рекомендується дивитися телевізор (у всякому разі, розважальні програми та художні фільми, канали і передачі духовної тематики можна), ходити в театри, кіно, читати журнали і художню літературу.
Православним також забороняється вінчатися, влаштовувати вечірки, але дозволяється хреститися. Вважається, що під час посту людина повинна більше часу проводити в молитві, читанні духовної літератури. Рукоділля — вишивка або в’язання — не забороняється, оскільки ці заняття спокійні, заспокійливі.
Часто виникає питання про виконання подружнього обов’язку. Однозначної відповіді на це питання немає. Священнослужителі одностайні в тому, що не варто планувати зачаття на ці дні. Однак, якщо це сталося, переживати з цього приводу не варто, так само як і вірити в забобони. В іншому це питання має вирішуватися індивідуально, можна запитати поради сімейного духівника. У будь-якому випадку рішення щодо подружніх стосунків потрібно приймати удвох.
В цілому ж наскільки строго постити і який спосіб життя вести в ці дні краще обговорити з духівником. Адже, наприклад, маленькі діти, хворі, люди похилого віку і мандрівники, а також вагітні і годуючі мами звільняються від дотримання деяких правил, виконуючи їх, наскільки дозволяє здоров’я і обставини.
Прагнути треба до того, аби менше сваритися, лаятися, бути більш уважними та доброзичливими до оточуючих.
Що готувати у Різдвяний піст на кожен день?
В інтернеті можна знайти досить багато рецептів пісних страв, які відповідають всім вимогам, але при цьому різноманітні і поживні. Ось кілька прикладів того, що готувати на кожен день.
У ті дні, коли дозволено їсти гарячу їжу, можна готувати різні варіанти супів:
- Простий суп з капусти, картоплі і моркви з додаванням цибулі і часнику, буде досить ситним і недорогим у виконанні;
- Пісний борщ – один з традиційних супів. Інгредієнти ті ж, що і в класичному борщі, тільки без м’яса і сметани;
- Грибний суп також відмінно підійде. Правда, доведеться обійтися без сметани і майонезу.
- Різні овочеві супи з додаванням рису, сочевиці, гороху. Головне все готувати на воді або овочевому бульйоні.
Оскільки все відбувається взимку і на вулиці досить холодно, а калорії людині потрібні, пісні млинці з відповідними начинками стануть відмінним варіантом для вечері:
- Млинчики з начинкою з гречки і грибів
Відмінно підійдуть дріжджові млинці на тесті без молока. Щоправда, піч їх можна тільки в ті дні, коду можна рослинні жири, оскільки без нього при випічки не обійтися; - Млинці з начинкою і картоплі і моркви
Для них можна пюре (без молока і яйця) перемішати з обсмаженої морквою і цибулею – буде постно і ситно. - Солодкі млинці з яблуком або бананом і родзинками.
В якості основних страв:
- Різні варіанти рис+
Це може бути рис плюс гриби, рис плюс капуста, рис плюс горошок і т. д.;
- Картопля у всіх видах (смажена з цибулею, з грибами, запечена в духовці, відварна);
- Капуста тушкована і свіжа)
Салати зі свіжої капусти відмінно підійдуть в дні сухоядения; - Бобові
Гарніри з квасолі та інших бобових дуже поживні і дозволять, не відчуваючи почуття голоду протриматися до наступного прийому їжі. З бобових можна навіть приготувати пісні голубці.
Якщо вся сім’я постить, а на цей час все-таки випадає якийсь особистий свято, можна приготувати пісну випічку:
- Печиво з маком
- Кокосово-бананове печиво
- Морквяний торт на основі моркви, борошна, ізюму і рослинного масла.
Як бачите, страви в піст не повинна складатися з однією картоплею і гречки.
Оскільки раціон не збалансований, краще пропити комплекс вітамінів. Якщо ви налаштовані дотримуватися Різдвяний піст 2018-2019 від і до, бажано проконсультуватися з лікарем.
Календар харчування по днях
Заборонені продукти не можна використовувати протягом усіх 40 днів. Ось основні правила харчування по днях.
Перший етап:
28, 30 листопада, 5,7,12,14, 19 грудня – дозволяється їсти будь-яку нескоромную їжу, в тому числі і ручну або морську рибу, з додаванням олії рослинного походження;
Виняток складають морепродукти – вони не належать до дозволених пісним продуктів;
29 листопада, 1, 6, 8,13, 15 дек — Сухоїдіння, тобто лише дозволені продукти без теплової обробки – хліб, овочі, фрукти;
11 і 18 грудня можна харчуватися чимось гарячим без додавання олії. Риба в ці дні під забороною. Відмінним варіантом будуть варені або печені овочі, супи, каші.
У вихідні – 2,3,9,10,16,17 – до будь-яких пісних страв можна додати трохи вина.
4 гру також можна побалувати себе рослинною олією, рибою і вином в честь свята Введення Пресвятої Богородиці у храм.
Другий етап:
20,22,27,29 дек – сухоїдіння;
21,26,28 дек – гарячі страви з додаванням рослинних жирів. Рибні страви під забороною;
Вихідні – 23,24, 30,31 грудня, як і раніше, можна їсти рибу, олію та вино;
25 грудня та 1 січня – можна гарячі страви.
Третій етап:
3 і 5 січня – сухоїдіння;
2 та 4 січня – гаряче харчування з рослинним жиром;
6 січня – гаряче харчування з рослинними жирами, але без вина. Напередодні різдва називається Святвечір. Традиційною стравою в цей день вважається Коливо – круп’яна каша з горіхами, медом і сухофруктами
Приблизно так виглядає календар харчування в Різдвяний пост в цьому році.
Якщо ви тільки починаєте на цей шлях і в ритмі сучасного життя не завжди вдається строго слідувати всім правилам, не засмучуйтеся. Адже головне – не просто перестати їсти улюблені продукти, а стати добрішими, згадати про те, що треба вміти прощати і бути добрішими один одному.