До Нового року прийнято дарувати різні маленькі презенти або невеликі листівки. Іноді подарунок може бути куплений в магазині, іноді – зроблений своїми руками. Для любителів останнього варіанту є чудова пропозиція, яка дозволить відійти від звичного кругообігу різних кухлів, шампунів, свічок і решти списку «Стандартні подарунки на Новий рік». Чому б не спробувати зробити ароматизатор своїми руками? Він підійде для будинку або машини, а виглядає як милий новорічний сувенір. Тим більше, що зробити його зовсім нескладно.
У цій статті:
- Що знадобиться;
- Виготовлення;
- Можливі помилки та поради.
Що знадобиться?
Список необхідних для роботи продуктів уміщається всього в кілька пунктів:
- Сода для випічки – 2 склянки;
- Кукурудзяний крохмаль – 1 склянка;
- Вода – 1 склянку цілий і ще чверть;
- Ефірні олії – 7-15 крапель (залежно від бажаної інтенсивності аромату).
- Рідкий харчовий барвник або акварельні фарби — за бажанням.
Виготовлення ароматизатора
Насамперед необхідно приготувати тісто, з якого згодом будуть вирізатися або ліпитися ароматні фігурки. Цей процес не займе багато часу – за п’ять хвилин буде достатньо. Головне – постійно помішувати приготоване тісто.
У каструлі відповідного розміру змішуються вода, сода і крохмаль, каструля встановлюється на середній вогонь.
На цьому етапі при бажанні можна додати барвник.
Ще приблизно хвилину доведена до кипіння маса почне вирувати і пузиритися, так що доведеться трохи зіскоблити її зі стінок.
Вимикаємо плиту. Тепер потрібно додати масло кориці або будь-які інші ефірні масла. Ароматами Нового року традиційно вважаються:
- кориця,
- ялину,
- мандарин,
- апельсин,
- ваніль.
Натуральні ефірні масла потрібно додавати після того, як ви зняли каструлю з плити чи вимкнули її. В іншому випадку, з-за великої температури масла відразу ж випаруються і не залишаться в масі.
Ще через пару хвилин в каструлі буде лежати повністю готовий кулька з тіста. Його потрібно викласти з гарячої каструлі в інший посуд і дати йому охолонути.
Остигле тісто розкочується до потрібної товщини, а потім, за допомогою ножа, спеціального різака або формочки, вирізати фігурки. Отримані вироби залишають у спокої до повного висихання.
Можливі помилки та поради
Тісто обов’язково повинно охолонути перед початком роботи. Охолонути, але не затвердіти. Якщо починати роботу з гарячим продуктом, швидше за все, велика частина «подарунка» залишиться на ножі, а замість красивого ароматизатора вийде безформна маса. Затверділе тісто навпаки не піддасться ніякому впливу, тому його варто періодично перемішувати в процесі охолодження.
Щоб уникнути прилипання тесту до робочої поверхні, її варто обробити кукурудзяним або картопляним крохмалем – як борошном при ліпленні пиріжків чи вареників.
Сушити готові прикраси потрібно на рівній твердій поверхні – пергамент в цьому випадку не буде хорошим рішенням, так як волога, що виділяється тестом, зморщить папір і виріб висохне по формі «зморшок».
Після доби просушування, вироби потрібно перевернути. Як правило, вони цілком висихають за два-три дні.
Такий ароматизатор для дому стане відмінним доповненням до атмосфери свята, що наближається. А також незвичайним сувеніром, прикрасою для скрап-листівки, ялинки чи новорічного столу.