Як вибрати Шампанське на Новий рік? Корисні поради

Як вибрати Шампанське на Новий рік? Корисні поради

Ні в одній родині Новий рік не обходиться без пляшки шампанського. В Росії цю традицію вже сміливо можна назвати віковий. Нею проводжають старий рік і зустрічають новий, щасливими очима спостерігаючи за тим, як витончено іскриста рідина піниться і іскриться в келихах.

Обсяг продажів сильно збільшується в ці дні, а магазини переповнені смарагдовим склом. Але чи все ми знаємо про це напій, адже придбати підробку в наш час більш ніж легко. Як вибрати шампанське, ви дізнаєтеся з нашої статті.

У цій статті:

  • Трохи історії;
  • Правила виготовлення;
  • Про виноградних сортах;
  • Види ігристого напою;
  • Де виробляють справжнє шампанське?
  • Як вибрати якісне шампанське?
  • Як вибрати продукт вітчизняного виробника?
  • Як подавати і пити шампанське?

Опитування. Скільки ви готові витратити на пляшку ігристого напою?

  • 250-300 р.
  • 300-500 р.
  • 500-700 р.
  • 1000-1500 р.
  • Більше 1500 р.

View Results

Як вибрати Шампанське на Новий рік? Корисні поради Завантаження …

Трохи історії

Історія виноробства йде корінням глибоко до витоків богів давньої Греції і виноградній лозі Діоніса. А ось поява шампанського сталося набагато пізніше, але тісно пов’язана з виноробством. Кожен поважаючий себе фермер вміло звертався з цією культурою.

Безпосередньо в Шампані здійснювалося виробництво як білого, так і червоного вина допомогою первинного бродіння ягід. Але нерідко бродіння повторювалося, з-за неправильного зберігання, різкого перепаду температури чи транспортування тари його зберігання. Вторинне бродіння направив в потрібне русло монах-бенедиктинець, француз за походженням, Dom Perignon. До ідей цієї людини належать змішування (купажування) і приміщення напою в пляшки.

Правила виготовлення

Батьківщиною Шампанського є виноробна історична область Франції Шампань, яка і дала йому грає звуками назву. Сьогодні гарна назва використовують багато підприємств, які виготовляють цей слабоалкогольний напій, саме тому люди не знають, яке ж все-таки вибрати шампанське. Такий хід речей неправильний, тому що шампанським допустимо назвати лише те ігристе, яке виробляється в провінції Шампань у відповідності з певними технологіями згідно міжнаціональному договором.

Як вибрати Шампанське на Новий рік? Корисні поради

Правила були створені для того, щоб відрізнити якісний продукт від всіх інших, якими заставлені лавки винних магазинів. На сьогоднішній день багато виноробні підприємства слідують договором, в який увійшли наступні пункти допоможуть вибрати натуральний продукт:

  • певне місце для вирощування культури;
  • певні сорти придатні для виготовлення шампанського;
  • своєчасна і правильна підрізування лози;
  • кількість урожаю в сезон;
  • спеціальна технологія віджиму плодів;
  • певний час витримки з осадом і без нього;
  • певний градус кута при положенні пляшки;
  • стандарт вмісту спирту у продукті.

Це лише малий перелік умов, що дозволяють виробляти чарівний еліксир, тому в даний час лише одна місцевість, зазначена вище, займається його виробництвом. Інші ж виробники повинні іменувати продукт не інакше як «ігристе вино».

Сорти винограду

Щоб правильно вибрати слід знати, що шампанське складається з певних сортів винограду, таких як:

  • Chardonnay
  • Pinot noir
  • Pinot Meunier

Це найдорожчі сорти, але в інших країнах назви звучать по-різному.

  • Pinot noir:
    • У Франції — Pineau, Franc Pinot, Noirien, Savagnin Noir, Salvagnin, Morillon, Auvernat, Plant dore, Vert dore або Petit Plant dore, Bourguignon Noir;
    • У Німеччині звучить як Sp?tburgunder, Blauburgunder;
    • В Австрії — Blauer Spatburgunder;
    • В Італії — Blauburgunder, Pignola, Pinot Nero;
    • У Хорватії — Burgundac Crni;
    • В Угорщині – Nagyburgundi.

     

  • Pinot Meunier:
    • У Франції — Gris Meunier, Auvergnat gris в Луарэ, Blanche feuille, Frineux, Morillon tacone в Марні, Plant de Brie в околицях Парижа;
    • В Греманіі – M?llerrebe, Shwarzries
    • В Австрії — Blaue Po
    • В Австралії -miller’s Burgu

    Види шампанського і ігристого вина

    Вибір ігристого вина або шампанського, перш за все – це справа смаку. Комусь подобається терпкий, гіркуватий присмак напою, а хтось вибирає більш ніжний. Щоб знати на що саме звернути свій погляд, подивимося, як це відіб’ється на етикетці.

    Як вибрати Шампанське на Новий рік? Корисні поради

    В першу чергу, треба вибрати вид шампанського. Цей напій, залежно від кількості вмісту цукру, ділять на 6 видів:

    1. Менше 6 г цукру/1 л:

    • Ultra-brute (ультра брют/вкрай сухе);
    • Extra-brut (екстра брют/особливо сухе).

    2. Від 6 до 15 г цукру/1 л:

    • Brut (Брют/грубо сухе).

    3. Від 15до 20 г цукру на 1 л;

    • Extra-dry (Екстра драй/дуже сухе).

    4.До 35 г цукру /1 л:

    • Dry (Драй/сухе).

    5. Від 33 до 55 г цукру/1 л:

    • Semi-dry (Семи драй/ напівсухий).

    6. Більше 50 г цукру/1 л:

    • Doux (Ду/ніжне).

    Чим менше цукру в шампанському або ігристе вино, тим більше терпким і сухим буде смак. Чим більше цукру, тим смак продукту буде ніжніше і м’якше. Але слід знати, що виробництво натурального шампанського виключає велику додавання цукру, тому його смак буде більш жорстким.

    У рамках світового стандарту озвучено, що цей напій має строго золотистий колір і не може бути ні червоним, ні рожевим. Ігристе вино може мати будь-який колір і вміст цукру в його складі не обмежується нормами.

    Способи виробництва

    Виробництво здійснюється за двома технологіями:

    • бутилированным способом, коли рідина безпосередньо розливають в пляшки і зберігають при певних умовах. Відома мадам Кліко розробила положення скла: вона розташовується пробкою вниз під кутом в 45 градусів, при цьому піддається щоденному, дуже акуратному, схематичному обертанню. Цей процес називається «remuage», а повертають пляшки спеціально навчені люди, чия, так би мовити, професія, називається «ремюор». Він повинен володіти точністю годинникаря і витонченістю ювеліра. Цей спосіб позбавляє шампанське від осаду, на якому рідина витримується не менше ніж 12 місяців. Краще всього вибирати продукт саме цього виробництва, але ціна буде вище.
    • бродильним (акратофорним) способом. Рідину поміщають в герметичний резервуар, де вона бродить якийсь час при наростаючому тиску вуглекислого газу. Як говорилося вище, виробництво здійснюється з трьох сортів винограду, один з яких білий, два червоних, який винороби називають чорним виноградом. Але і в тому, і в іншому випадку шампанське виходить білим, так як сік вилучається з м’якоті при цьому шкірка, що дає забарвлення, залишається недоторканою.

    В основному шампанське готується з виноградних ягід зібраних у різний час. Марочне виготовляється виключно з винограду, зібраного в один рік, воно так і буде відзначена знаком якості «Марочне». Витримка повинна бути не менше ніж півтора року. Все це вказується на етикетці.

    Як вибрати Шампанське на Новий рік? Корисні поради

    Існує ще champagne millesime (миллезимное) шампанське. Синонім до слова буде vintage (вінтажне). Воно проводиться в яскравий, сонячний рік, коли про врожай говорять: «вдало вродив». У цьому випадку також вказується рік збору.

    Також виробник може не вказувати рік виробництва, такий напій зазвичай більш дешевий.

    Неправильне зберігання, дефект резервуарів і перепади температури призводять до псування продукту. Розлив у скло не менш відповідальна справа, а від герметичності пакування і правильного транспортування повністю залежить, чи потрапить цей еліксир на прилавки винних магазинів і, відповідно, на новорічний або святковий стіл.

    Але якість шампанського залежить не тільки від виробництва, а так само від сировини. Деякі виробники купують урожай, а не вирощують свій. Інші і зовсім економлять, але таке, звичайно ж, стосується тільки ігристого вина і ні в якому разі не натурального шампанського.

    Правильний зовнішній вигляд напою

    В першу чергу продукт, створений саме на території Шампані, розповість про це покупця за допомогою своєї етикетки. На ній буде інформація про виробника, про врожай, включаючи сорт і рік його збору. Він значно відрізняється за своєю вартістю від інших продуктів, іменованих себе так само. Щоб не помилитися у виборі, якісні напої краще всього купувати в дорогих спеціалізованих магазинах. Має сенс вибирати пляшку, знаходиться не у вертикальному положенні.

    Як вибрати Шампанське на Новий рік? Корисні поради

    Зовнішній вид товару має відповідати його якості. Акуратна етикетка та захист натуральної пробки (ніякої пластмаси) повинні бути без єдиної вади. Виняток може скласти колекційна, раритетна пляшка. До речі, шампанське завжди розливається в темне скло, світле прозоре непридатне для такого випадку, так як попадання сонячних променів завдає великої шкоди якості напою. Найчастіше пляшки бувають двох видів:

    • Bouteille (пляшка) – ємність 750 мл
    • Magnum (магнум) — ємність 1.5 л.

    У ресторанах зустрічаються і великі ємності від 3 до 30 літрів, які випускаються деякими компаніями.

    Про відомих брендах шампанського

    Близько 20-ти тисяч зареєстрованих виробників налічується сьогодні в регіоні з красивою назвою Шампань. Існують абревіатури, за яким впізнається тип, на які слід звертати увагу перш ніж вибрати слабоалкогольне виріб.

    NM: Negociant manipulant. Виноробні підприємства, які набувають виноградні ягоди і виробляють своє вино.

    CM: Cooperative de manipulation. Вино, створене із загального, спільного врожаю, який виростили кооперативи.

    RM: Recoltant manipulant. Винороби, які самі ж і вирощують виноград для своєї продукції. Вони мають право купувати не більше ніж 5% від необхідного розміру виноградних ягід.

    SR: Societe de recoltants. Асоціація сільськогосподарських виноградарів, яка вирощує столовий виноград для виробництва спільного шампанське. Не треба плутати з кооперативною діяльністю.

    RC: Recoltant cooperateur. Член, що входить в кооператив і виставляє на продаж напій, вироблений самим кооперативом, але під особисту маркою.

    MA: Marque auxiliaire або Marque d acheteur. Марка, яку не пов’язують ні з виробником, ні з постачальниками ягід, а лише з магазином або підприємцем.

    ND: N?gociant distributeur. Вино, що продається під особисту маркою продавця.

    Як вибрати гарне шампанське?

    Як і в першому випадку, напій повинен купуватися в спеціалізованих магазинах, які працюють з перевіреними постачальниками. Перш ніж вибрати шампанське і зробити покупку, варто згадати, про цих трьох виробників, які використовують власну сировину для виготовлення цього новорічного нектару. У кожного заводу є в наявності величезні плантації виноградників.

    Незалежно від того, хто був виготовлювач напій повинен бути витриманий не менше півтора років. А якщо до цього додати транспортування і знаходження пляшки на прилавку магазину, то до новорічного застілля вийде не менше 1,8-2-х років. Також слід звернути увагу на вартість. Якісний продукт не може коштувати дешево. Люди, які вирішили економно підійти до питання святкування Нового року, отримають на стіл в кращому випадку «шипучку», а в гіршому і отруєння етиловим спиртом.

    Як вибрати Шампанське на Новий рік? Корисні поради

    Крім перерахованих вище порад з вибору напою, можна визначити ще кілька моментів, на які варто звернути увагу.

    • В пляшках не повинно бути осаду.
    • Пробка не повинна бути пластиковою, тільки натуральної.
    • На етикетці, розміщеної рівно по центру не повинно бути слідів клею.
    • Не повинно бути додаткових ароматизаторів, включаючи натуральних фруктових.
    • Бажано вживати шампанське після зазначеного терміну витримки протягом одного — двох років, інакше воно стає більш міцним і гірким на смак.
    • Варто звернути увагу на пробку, якщо вона здається ссохшейся, шампанське може бути зіпсованим. При правильному зберіганні під певним кутом, пробка занурена в рідину і розбухає, тим самим захищаючи вміст від проникнення повітря, мікробів.
    • Бульбашки в келиху доброго напою зберігаються протягом кількох годин.
    • Пухирців може не бути, якщо келихи миють і споліскують з допомогою лужних засобів. Якщо господарі наполягають на цьому способі очищення, але бажають бачити бульбашки в келихах, слід ретельно протерти їх бавовняною серветкою. Бульбашки збираються на дрібних порох і волокнах.

    Вино яких виробників ви віддаєте перевагу?

    • Вітчизняних.
    • Виробників інших країн.

    View Results

    Як вибрати Шампанське на Новий рік? Корисні поради Завантаження …

    Вітчизняні виробники

    Одним з важливих аспектів перевірки якості продукту є репутація цього еліксиру. У цьому випадку, звичайно мова йде про виробництво. Найбільш відомими в нашій країні є:

    • «Абрау-Дюрсо».
    • «Новий Світ».
    • «Кубань-Вино».

    Ще в радянський час ці компанії придбали патент на технологію напою у великих резервуарах, а трохи пізніше запатентували і створення резервуарним (бродильним) способом. Найпопулярніший випуск вітчизняного виробника здійснюється під маркою «Радянське Шампанське», яка стала швидше ім’ям прозивним, ніж промовистою про стані. Останнім часом користуються попитом ігристі вина, «Абрау-Дюрсо» і «Російське шампанське».

    Як подавати і пити шампанське?

    Упродовж кількох століть існування шампанського, форма келихів у яких воно подавалося, змінювалася. Це були вузькі і довгі, і широкі келихи.

    Як вибрати Шампанське на Новий рік? Корисні поради

    Сьогодні використовують кілька видів келихів:

    • на світських раутах цей божественний нектар подають в широких судинах;
    • гурмани використовують вузькі келихи з тонкого скла, які винайшли французи в XVIII сторіччі, що нагадують за формою тюльпан.

    Також використовуються:

    • подовжені конусоподібні;
    • витягнуті;
    • обтічної форми;
    • ламаної форми;
    • креативні;
    • кришталеві рельєфні, інкрустовані.

    Перед вживанням обраного шампанського слід насолодитися грою бульбашок, вдихнути аромат, а потім тільки зробити невеликий ковток.

    В якості закуски можна вибрати морепродукти, полуницю або чорну ікру. Також добре підходить свіжий сир твердих сортів.

    Висновок

    Дуже часто в південній сільській місцевості можна побачити міні-підприємців по виготовленню «якісних» алкогольних продуктів. Вони випускають свій товар невеликими партіями і поширюють його по прилеглої місцевості. Звичайно, до серверної території їх руки дійти не можуть, але з деяких пір з’явилися і підприємці більш широкого масштабу, що мають власні невеликі виноробні заводи. Свої вироби вони готують або на покупному сировину, або на винному матеріалі, з додаванням різних низькосортних компонентів.

    Саме тому, вибираючи шампанське на новий рік, слід уважно ознайомитися з товаром, прочитати все про стан та про те, хто виробляє цей ігристий нектар.

    Новий рік 2023