На Новий рік і Різдво багато господинь будуть пекти пряники. Ця випічка є одним з найбільш старовинних російських ласощів. Тісто замішували з житнього борошна, меду. Пізніше в випічку стали додавати спеції. Зараз пряник може стати прикрасою новорічного столу, ялинкової іграшкою, подарунком для рідних, близьких. Процес приготування досить простий. З ним зможуть впоратися навіть ті, хто тільки починає пізнавати мистецтво випічки. Для того щоб пряники вийшли більш ароматними, додавайте корицю, перець, гвоздику, інші прянощі.
Пряниковий будиночок
Таку випічку зможе зробити кожен. Пряниковий будиночок, приготований своїми руками, може стати не тільки новорічним декором, а й чудовою ідеєю для подарунка.
Для тіста вам будуть потрібні наступні продукти:
- Борошно – 600-700 гр.
- Цукровий пісок – 300гр.
- Маргарин – 90-95 гр
- Мед – 4 ложки
- Яйця – 3 штуки
- Сода харчова – 2,5 чайні ложки
Процес приготування:
- Виріжте заготовки для пряникового будиночка. Детальну схему можна скачати з інтернету або скористатися запропонованими в цій статті. Перенесіть заготовки на щільний картон.
- Змішайте цукор, яйця, масло, мед. Поставте миску на водяну баню, постійно помішуючи, нагрівайте до повного розчинення цукру. На цьому етапі можна додати соду. Вона допоможе зробити пряниковий будиночок більш пишним.
- Зніміть масу з вогню, дайте охолонути протягом 5 хвилин.
- Додайте борошно. Вимішуйте тісто, поки воно не стане еластичним, перестане липнути до рук. Готову масу приберіть в холодильник на 25-30 хвилин.
- Розділіть тісто на кілька частин. Розкачайте отримані шматочки, виріжте деталі. У вас повинні вийти 2 частини даху і основа для розміщення будиночка, 2 бічні стінки (одна без дверей, а друга – з отвором-дверима), 2 коржа-фасаду. Залежно від конструкції, буде 6-7 коржів.
- Випікайте елементи майбутнього пряниковий будиночок при температурі 200 ° C до появи золотисто-коричневого відтінку (3-5 хвилин).
Важливо! Віконця можна вирізати з готового пряника. Після випікання у вас буде 2-3 хвилини, після цього виріб почне тверднути.
- Коли всі деталі охолонуть, покрийте їх глазур’ю. Її рецепт ви знайдете нижче. Прорисуйте контури, черепицю на даху, декоративні елементи, написи. Можете використовувати глазур різних кольорів. Експериментуйте! Залиште деталі підсихати на 3-4 години.
- Приступайте до фінальної збірці пряниковий будиночок. Для цього приготуйте карамель. З’єднайте лимонний сік, цукор, воду. Нагрівайте суміш, поки карамель не потемніє.
- Змастіть ребра елементів пряниковий будиночок карамеллю, по черзі з’єднайте фрагменти. Спочатку зберіть стінки будиночка. Підіпріть їх чимось важким, щоб конструкція не розпалася. Приєднайте дах і двері. Залиште конструкцію підсихати на 30-40 хвилин. Пряниковий будиночок повністю готовий. Смачного!
імбирні прянички
Досить простий рецепт. Таку ароматну випічку можуть приготувати навіть новачки.
Буде потрібно:
- Вода – 125 мілілітрів
- Борошно житнє – 150 гр.
- Борошно пшеничне – 350 грамів
- Яєчні жовтки – 2 штуки
- Цукор – 250 гр.
- Сухий імбир (за бажанням можна замінити коренем імбиру) за смаком
- Кардамон – половина чайної ложки
- Яйце – 1 штука
- Маргарин – 90-100 грамів
- Кориця на смак
- Харчова сода – половина чайної ложки
- Мускатний горіх за смаком
- Щіпка кухонної солі
Процес приготування:
- У сотейник насипте 125 грамів цукру. Поставте посуд на плиту. Починайте плавити цукор на середньому вогні. Відтінок маси повинен стати насичено-карамельним.
- Коли над поверхнею карамелі з’явитися димок, відтінок потемніє, акуратно вливайте 125 мілілітрів окропу.
- Додайте до суміші решту цукру. Перемішуйте масу, поки цукровий пісок повністю не розчиниться. Це повинно відбутися приблизно через хвилину. Насипте прянощі, зніміть сотейник з вогню.
- Зачекайте 3-4 хвилини, поки маса не охолоне.
- Додайте 130 грамів просіяного пшеничного борошна. Перемішайте, щоб не було грудочок. Залиште сотейник остигати до кімнатної температури.
- Додайте до пряникові тісто одне яйце, 2 жовтки.
- Змішайте разом залишилася пшеничне, житнє борошно, соду.
- Поступово додавайте суміш до карамельної масі.
- Обваляйте тісто в борошні. Приберіть в холодильник на 5-6 годин.
- Розкачайте тісто (приблизно 5-6 міліметрів товщиною). За допомогою формочок для печива виріжте фігурки.
Порада! У вас немає формочок для печива? Скачайте в інтернеті трафарети, переведіть їх на щільний картон.
- Випікайте пряники при температурі 180 ° C протягом 15 хвилин. Готові вироби можна покрити глазур’ю.
Пряничная ялинка
Незвичайна подача пряників.
Підготуйте:
- Цукровий пісок – ¾ склянки
- Маргарин – 50-60 грамів
- Борошно – 4 склянки
- Мед – ½ склянки
- Яйця – 2 штуки
- Воду – ¼ склянки
- Харчову соду – ½ чайної ложки
- Корицю (за смаком)
Процес приготування:
- З’єднайте цукор, мед, воду, вершкове масло. Нагрійте масу до температури 70 °.
- Додайте 2 склянки борошна, прянощі.
- Замісити тісто. Додайте яйця, борошно, що залишилося, соду. Тісто має бути м’яким.
- Перенесіть на картон шаблони зірочок. Елементи повинні вийти різного розміру.
- Виріжте зірки по шаблонах.
- Випікайте пряники при температурі 80 ° C протягом 8 хвилин. Остигнули фігурки покрийте глазур’ю. Дайте пряникам висохнути.
- Складіть пряники від більшого до меншого. Склейте елементи за допомогою глазурі. Ялинка готова.
Додаткова інформація! Чи не хочете склеювати деталі глазур’ю? Зберіть ялинку за допомогою зубочистки.
Пісні прянички з імбиром і фруктами
Цей рецепт відрізняється від класичних пряників, тому що в складі присутній фруктове пюре.
Інгредієнти:
- Борошно житнє – 250 грамів
- Рослинна олія – 50 мілілітрів
- Пюре фруктове -80 мілілітрів
- Борошно пшеничне – 250 грамів
- Розпушувач – 30 грамів
- Кориця – 30 грамів
- Яблука – 85 грамів
- Дрібка солі
- Подрібнений корінь імбиру (за смаком)
- Спеції за смаком
Процес приготування:
- Натріть імбир і яблука на дрібній тертці.
- Вмішайте рослинне масло, фруктове пюре. Ретельно перемішайте.
Зверніть увагу! При бажанні на цьому етапі приготування ви можете додати трохи цукру.
- Висипати в суміш Корцю, сіль, розпушувач, борошно, прянощі.
- Замісити тісто. Воно повинно бути трохи липким, еластичним.
- Сформуйте невеликі кульки. Випікайте пряники при температурі 180-200 ° C 20 хвилин.
- Готові вироби посипте цукровою пудрою, шоколадною стружкою.
шоколадні пряники
Хочете порадувати друзів і знайомих на Новий рік Бика 2021? Приготуйте шоколадні пряники!
Візьміть:
- 150 грамів сметани 20%
- 3 яйця
- 100 мілілітрів масла рослинного
- 4 ложки какао-порошку
- ложку меду
- 500 грамів пшеничного борошна
- 10 грамів розпушувача
- 150 грамів цукру
- щіпку солі
- Прянощі за смаком
Процес приготування:
- У мисці збийте яйця. Додайте цукор, масло рослинне. Перемішайте.
- Додайте сметану, мед. Ретельно перемішайте віночком.
- Всипте сіль, прянощі.
- Додайте розпушувач, борошно, какао.
- Замісити тісто.
- Охолодіть масу 30-40 хвилин.
Важливо! Для цих пряників вибирайте якісний какао-порошок. Тоді смак стане більш насиченим.
- Розкачайте тісто (приблизно 1,5-2 міліметра товщиною). Виріжте кружечки, зірочки, ялинки і пряникових чоловічків.
- Запікайте пряники при температурі 190 ° C 11 хвилин.
- Готові вироби покрийте глазур’ю, дайте гарненько висохнути.
Пряники з цукатами і горіхами
Дуже незвичайна інтерпретація звичного рецепта.
Приготуйте:
- 200 грамів суміші горіхів і цукатів
- 375 грамів цукру
- 2 столові ложки картопляного крохмалю
- Кардамон за смаком
- 200 грамів фундука
- 200 грамів мигдалю
- 0,5 чайної ложки імбиру
- Чайну ложку кориці
- 100 грамів темного шоколаду
- 5 яєць
- Коріандр, гвоздика, кориця, інші прянощі за смаком
Процес приготування:
- Очистіть горіхи від шкірки. Підсмажте фундук.
- Прокатаєте ядра горіхів по робочому столу.
- Подрібніть суміш цукатів, мигдаль, фундук.
- Шоколад порубати ножем на дрібні шматочки.
- Збийте в мисці яйця. Додайте цукор, крохмаль, прянощі.
Невеликий секрет! Для того щоб смак став більш насиченим, використовуйте коричневий (тростинний) цукор.
- Додайте до суміші фундук, мигдаль.
- Перемішайте перемелені цукати з горіхами, шоколадною крихтою.
- Додайте імбир, корицю, гвоздику, коріандр, інші прянощі.
- Поставте суміш у холодильник на ніч.
- Розкачайте тісто (приблизно один сантиметр товщиною).
- Сформуйте пряники.
- Випікайте вироби при температурі 150 ° C 25 хвилин.
- Дайте пряникам охолонути, потім покрийте їх глазур’ю. Орехово-цукатний ласощі готові.
Шоколадно-м’ятні пряники
Густий шоколадний смак цієї випічки ще раз нагадає про наближення Нового року та Різдва.
Приготуйте:
- Маргарин -50 грамів
- Цукровий пісок – 70 грамів
- Борошно пшеничне – 130 грамів
- Розпушувач для тіста – ½ чайної ложки
- Какао-порошок – 15 грамів
- Горький шоколад – 140 грамів
- Цукрова пудра (буде потрібно під час обсипання) – 80 грамів
- Трохи м’ятного екстракту (можна купити в магазині)
Процес приготування:
- Розтопіть на водяній бані шоколад і масло.
Важливо! На цьому етапі ні в якому разі не можна перегріти суміш. Інакше шоколад згорнеться і стане непридатним для подальшого використання.
- Змішайте в окремій мисці какао-порошок, борошно, розпушувач.
- Збийте до посветления яйця з цукром.
- Влийте розтоплений шоколад і масло в яєчну суміш. Перемішайте до однорідності.
- Додайте екстракт м’ятний і борошняну суміш.
- Приберіть тісто в холодильник на 2-2,5 години.
- Сформуйте невеликі кульки (4 сантиметри в діаметрі). Обваляйте шматочки тіста в цукровій пудрі.
- Випікайте пряники при температурі 170 ° C протягом 10-12 хвилин.
медові пряники
Порадуйте своїх близьких ароматною випічкою з медом.
знадобиться:
- 2 склянки цукру
- 1200 грамів борошна
- 5 яєць
- 1 стакан меду
- 100 грамів маргарину
- 2 чайної ложки харчової соди
- 200 грамів сметани
Процес приготування:
- Розтопити вершкове масло.
- Змішайте цукор з яйцями. Додайте мед, сметану.
- Підсипте до маси соду. Додайте розтоплене вершкове масло.
Порада! У інгредієнтах не були зазначені інгредієнти. Ви можете додати корицю, гвоздику, мускатний горіх або кардамон за смаком.
- Поступово всипати в тісто борошно. Воно повинно бути еластичним, що не приставати до рук.
- Приберіть тісто в холодильник на 10-12 годин.
- Сформуйте невеликі кульки.
- Випікайте пряники при температурі 180 градусів протягом 12-15 хвилин. Смачного!
Як приготувати глазур?
Особливу увагу господині приділяють розпису пряників. Глазур можна купити в магазині, але набагато цікавіше приготувати її самостійно. Зробити це дуже просто. Існує безліч варіантів приготування глазурі. Вибирайте те, що вам сподобається.
цукрова глазур
Інгредієнти:
- 15 мілілітрів соку лимонного
- 160 грамів цукрової пудри або цукру
- 20 мілілітрів води
Процес приготування:
- У чашці ретельно перемішайте цукрову пудру з лимонним соком.
- Поетапно, не поспішаючи, невеликими порціями додавайте воду. Глазур не повинна бути надто рідкою або дуже густий.
білкова глазур
Додаткова інформація. Хочете зробити кольорову глазур? Додайте до суміші трохи натурального барвник. Так, наприклад, крапелька чорничного варення подарує глазурі рожево-фіолетового відтінку, а морквяний сік – помаранчевий.
склад:
- Крохмаль кукурудзяний – 10 грамів
- Кілька крапель соку лимонного
- Цукрова пудра – 175 грамів
- білок
- барвник харчової
Процес приготування:
Збийте за допомогою міксера білок. Додайте цукрову пудру, крохмаль. Продовжуючи збивати міксером, втрутився лимонний сік. В результаті повинна вийти не занадто густа маса. Таку глазур найчастіше використовують для контурінга або повного покриття пряника.
Шоколадна глазур
Візьміть:
- 60 грамів какао-порошку
- 20-30 грамів масла вершкового
- 80-90 мілілітрів води
- 200 грамів цукру
Процес приготування:
Змішайте цукрову пудру і какао-порошок. Розтопити вершкове масло. Залийте суміш пудри і какао гарячою водою. Змішуйте різкими рухами. Додайте вершкове масло. Дайте помадці охолонути протягом 30-40 хвилин. З такою глазур’ю дуже зручно працювати. Шоколадною помадкою можна не тільки покрити весь пряник, а й промальовувати дрібні елементи. Експериментуйте!
карамельна глазур
Буде потрібно:
- 50 грамів пудри цукрової
- 65 мілілітрів молока
- 230 грамів будь-яких ірисок
- 50 грамів масла вершкового
Процес приготування:
Поріжте масло на кубики, покладіть в ківш і залийте молоком. Починайте прогрівати тару. Додайте іриски, зверху засипте цукрову пудру. Варіть, поки цукерки повністю не розчиняться. Зніміть помадку з плити і починайте наносити глазур на пряники в 2 шари.
У цій статті було детально розказано про процес приготування восьми видів пряників. Тепер на Новий рік і Різдво ви можете порадувати друзів і близьких ароматною випічкою, зробленої своїми руками. Пряники прикрасьте одним з видів глазурі, описаних в цій статті. Дуже хочеться, щоб цей матеріал виявився корисним і допоміг вам. Ще більше інформації про приготуванні та оздобленні пряників на Новий рік і Різдво ви можете дізнатися з майстер-класів.
Не забувайте, що успіх приготування випічки не завжди залежить від якісних рецептів. Набагато важливіше гарний настрій і особи дорогих для вас людей поруч. Успіхів! У вас все вийде!