Французький великодній пиріг: рецепт з яйцями
У всьому світі з християнської традиції святкують Великдень і варять яйця круто. У французькій провінції Беррі винайшли свій рецепт великоднього пирога. Місцеві кулінари вирішили використовувати яйця, як начинку. Сьогодні, у цій провінції, він подається на стіл практично в кожній сім’ї на Великдень. Можливо, на Великдень у 2021 році і ви захочете спекти таке смачне блюдо для своєї сім’ї.
Для його приготування знадобляться такі продукти:
- 300 р. ковбасного фаршу;
- 100 р. вареної телятини або яловичини;
- 2 скибочки шинки;
- 2 столові ложки панірувальних сухарів;
- 1 столова ложка петрушки;
- 2 цибулини;
- 2 столові ложки коньяку;
- 400 г листкового тіста;
- 4 яйця + 1 яєчний жовток;
- 10 г. вершкового масла;
- 30 г борошна;
- сіль і перець.
Рецепт приготування:
- Яйця варимо в киплячій воді протягом 10 хвилин (з моменту, коли вода почне закипати).
- Готуємо начинку. Змішуємо разом нарізану шинку, цибулю, панірувальні сухарі, петрушку, коньяк і нарізану кубиками телятину або яловичину, додаємо ковбасний фарш.
- Додаємо сіль і перець, все перемішуємо.
- Розкачуємо листкове тісто качалкою і робимо з нього один прямокутник розміром 22 см х 16 см, і ще один розміром 26 см х 20 див.
- Змащуємо прямокутну форму для запікання спочатку вершковим маслом, потім присипаємо її борошном.
- Менший прямокутник тесту викладаємо у форму, м’ясну начинку закладаємо в середину. По 2 див. необхідно залишити від краю тесту, не закладати начинкою доверху.
- Очищаємо зварені круто яйця і викладаємо їх в начинку.
- Накриваємо зверху другим прямокутником з листкового тіста і з’єднуємо разом.
- Змащуємо зверху яєчним жовтком.
- Зверху можна зробити малюнки для прикраси.
- Проколюємо зверху, в двох місцях виделкою або ножем, щоб отримати невеликий отвір (щоб пар виходив і не пошкодив пиріг).
- Ставимо в духовку і випікаємо при температурі 190 градусів протягом 1 години 15 хвилин. Він повинен вийти золотисто-коричневого кольору.
Пиріг паштет можна їсти як гарячим, так холодним.