Тісто для тарталеток – 5 смачних рецептів з фото

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Тарталетки – це закуска, яка здатна прикрасити будь-який новорічний стіл. Але часто буває важко підібрати смачні і якісні кошички для наповнення. У такій ситуації їх можна виготовити самостійно. Існує багато варіантів, як приготувати тісто для тарталеток, з яких кожна хазяйка зможе знайти те, що буде їй по силам і по душі.

У цій статті:

  • Що робити, якщо немає формочок?
  • Листкове тісто
  • Пісочне тісто
  • Рецепт дріжджового способу
  • Заварні кошики
  • Млинцеве тісто
  • Хитрощі випічки

Як зробити тарталетки вдома?

Для закусочних кошичків, приготованих в домашніх умовах мало замісити смачне тісто, треба ще вміти їх правильно формувати. Є три способи, як зробити тарталетки з тіста і ще один швидкий спосіб, який взагалі не передбачає метушні з тестом. Розглянемо кожен з них більш детально з фото і відео поясненнями процесу.

З допомогою залізних формочок

Невеликі металеві формочки для випічки кексів ідеально підійдуть для випічки закусочних кошиків з пісочного тіста. Щоб їх сформувати, потрібно діяти наступним чином:

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

  1. Пісочне тісто розкачати в пласт товщиною не більше 5 мм
  2. Формочкою для кексу як склянкою вирізати кружки з фігурним краєм.
  3. Кожен коло укласти в окрему форму і розподілити пальцями по боках і стінок.
  4. Відправити заготовки на 20-30 хвилин у холодильник, попередньо нарубав дно виделкою. Потім випікати в розігрітій духовці до золотистого кольору.

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Оскільки в пісочному тісті достатньо жиру, формочки не потрібно змащувати. Готові тарталетки отже прекрасно відстануть від стінок.

Тарталетки без формочок

Цей спосіб формування підійде для пісочного та листкового тіста. Замість спеціальних кулінарних кілець або вирубок можна використовувати звичайні склянки різного діаметра. Послідовність формування виробів в цьому випадку буде такою:

  1. Пісочне або листкове тісто розкачати в пласт товщиною 0,5-0,7 див.
  2. З нього склянкою більшого діаметру вирізати кружечки.
  3. У половини гуртків вирізати серединки склянкою (або кільцем) меншого діаметру.
  4. Укласти отримані кільця на гуртки, щоб вийшли бортики. Для більшої надійності їх можна склеїти між собою взболтанным до однорідності яйцем.

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Дно виробів теж потрібно наколоти виделкою, а бортики не варто, адже чим вище вони піднімуться, тим більше начинки поміститься в тарталетку.

Без заморочок з тестом: з лаваша

Досить швидко і просто можна приготувати закусочні кошики з тонкого вірменського лаваша. Черговість дій при такому способі формування буде такою:

  • Тонкий лист лаваша нарізати на невеликі однакові квадрати.
  • Укласти їх попарно один на одного, як показано на відео. Щоб вони краще трималися можна місця зіткнення змастити яйцем.

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

  • Потім викласти ними дно і стінки металевої формочки для випікання кексів.
  • На 3-5 хвилин підсушити лаваш в розігрітій духовці. Після чого дати тарталеткам охолонути, вийняти їх з форми і наповнити підготовленою начинкою. До речі, ще можна приготувати з лаваша рулети. Вони красиві, смачні і дуже просто готуються.

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Схожим способом можна формувати кошички з гарячих вафель, не звертаючи їх разу після випічки в трубочку, а укладаючи в форму для кексів.

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Як застосувати силіконову форму?

Складність використання силіконової форми при випічці домашніх тарталеток полягає в тому, що в ній дуже складно розподілити тісто по бічних стінках. Вони при натисканні руками то і справа деформуються.

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Щоб цього не допустити вирізані круглі заготовки укладають у формочки з допомогою спеціального пристосування, яке легко може замінити склянку відповідного діаметру. На його дно з зовнішньої сторони кладуть кружок тіста, а потім посудину перевертають і ставлять у силіконову форму.

5 рецептів тесту для домашніх тарталеток

Тісто для може бути листковим, пісочним, дріжджовим, заварним і навіть блинным. Нижче наведено перевірені рецепти для кожного з можливих варіантів, а також тонкощі випічки.

А ще, ми підготували 30 найсмачніших варіантів начинок для тарталеток.

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Листкове тісто

Прісне або дріжджове листкове тісто простіше купити в магазині у вигляді готового замороженого напівфабрикату. Але якщо господиня хоче самостійно зробити закусочні кошички, контролюючи склад не тільки начинки, можна скористатися полегшеним варіантом помилково листкового або рубаного тесту.

Для його приготування знадобляться:

  • 1 яйце;
  • 60 г сметани;
  • 120 г замороженого вершкового масла;
  • 3 г солі;
  • 310 г борошна.

Покроковий рецепт:

  1. Борошно змішати з сіллю. Потім у неї натерти на крупній тертці замерзле масло і все швидко розтерти в крихту. Масло не повинно почати танути.
  2. Після цього додати сметану з яйцем і швидко зібрати тісто в грудку, який обернувши плівкою прибрати в холод мінімум на 40 хвилин.
  3. Охолоджене тісто швидко розкачати, сформувати з нього будь-яким обраним способом тарталетки і спекти їх.

Рецепт цього тесту хороший тим, що його можна приготувати заздалегідь і зберігати в холодильнику, а при необхідності діставати і піч свіжі домашні тарталетки.

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Пісочне тісто

Буквально пару годин вільного часу потрібно витратити, щоб приготувати цілу гору з 30 смачних домашніх кошичків з пісочного тіста на жовтках. В його склад входять:

  • 2 жовтка;
  • 250 г м’якого вершкового масла;
  • 200 г борошна;
  • сіль і цукор додають на свій смак в залежності від використовуваної начинки (солодкої або несолодким).

Приготування:

  1. Розм’якшене масло збити міксером до пишноти з цукром і сіллю. Потім, продовжуючи збивати, ввести в нього по одному жовтки.
  2. Після цього всипати просіяне борошно і замісити податливе тісто, яке відразу розподілити по металевих формах і прибрати на годину в холодильник.
  3. Охолоджені заготовки спекти протягом 12-15 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці.

Після остигання такі тарталетки повністю готові до подальшого використання.

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Дріжджове тісто

Тим, хто дружить з дріжджовим тістом, допоможе приготувати смачні тарталетки наступний рецепт:

  • 200 мл молока;
  • 100 г цукру для солодких виробів і наполовину менше для несолодких;
  • 10 г сухих дріжджів;
  • 2 яйця;
  • 3 г солі;
  • 500 г борошна.

Послідовність замішування:

  1. У теплому молоці розчинити дріжджі і цукор. Дати суміші постояти чверть години в теплі до появи пінної шапочки зверху.
  2. Яйця розбовтати віночком до однорідності і влити в молоко. Потім невеликими порціями всипаючи борошно, замісити еластичне м’яке тісто.
  3. Дати замісу трохи відпочити і підійти. Після цього обім’яти масу, сформувати і спекти тарталетки.

Оскільки тісто буде збільшуватися під час випічки в обсязі, щоб воно не зайняло всю формочку, його необхідно розгортати так само тонко, як для піци.

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Заварне тісто

З заварного тіста можна спекти красиві пустотілі вироби, які, якщо зрізати зверху кришечку, нічим не поступаються магазинним тарталеткам. На одну порцію тіста знадобляться:

  • 180 мл води;
  • 60 г вершкового масла або маргарину;
  • 3 яйця;
  • 2-3 г солі;
  • 150 г борошна.

Як приготувати тісто:

  1. У сотейник з товстим дном і стінками вилити води, всипати дрібку солі і покласти нарізане шматочками масло. Відправити все на вогонь і довести до кипіння.
  2. У киплячу рідину в один прийом всипати все борошно і постійно перемішуючи заварити до загустіння, щоб тісто зібралося в клубок, а на стінках посуду з’явилася тонка борошняна плівка.
  3. Зняти сотейник з вогню, дати тісту охолонути до теплого стану, а потім вмішати по одному яйця. Залежно від розміру їх може знадобитися більше або менше. Тісто правильної консистенції повинна стікати з лопатки широкою стрічкою.
  4. Перекласти тісто в кондитерський мішок або поліетиленовий пакет з відрізаним куточком і відсадити на деко заготовки майбутніх тарталеток.
  5. Спекти до зарум’янювання при 180 градусах. На це піде приблизно 25 хвилин. Потім остудити і наповнити будь-якою начинкою.

Тарталетки з заварного тіста можна зробити у вигляді лебедів. Для цього крім круглих заготовок потрібно спекти ще тонкі вигнуті «лебедині шиї», які потім просто вставити в нафаршировану кошик.

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Млинцеве тісто

Поповеры – пустотілі булочки з млинцевого тесту ідеально підходять в якості домашніх тарталеток. Рецепт тіста для них дуже простий, але от технологія приготування має низку нюансів, які не можна ігнорувати.

Склад тіста:

  • 2 яйця;
  • 130 мл молока;
  • 40 г розтопленого вершкового масла;
  • 1 щіпка солі;
  • 100-120 г борошна.

Як спекти тарталетки з млинцевого тесту:

  1. З наведеного переліку інгредієнтів замісити рідке млинцеве тісто. Всі його компоненти повинні бути теплими.
  2. Металеві форми для випічки кексів на деко поставити в холодну духовку, яку розігріти до максимальної температури (не менше 250 градусів).
  3. Коли духовка і форми нагріються їх швидко змастити маслом, наповнити на половину тестом і повернути в духовку, щоб не встигли охолонути.
  4. Через 10 хвилин вони сильно збільшаться і просто таки вистрибнуть з формочок, тоді температуру зменшити до 180 градусів і пекти ще 10-15 хвилин.

Готові тарталетки нагадують заготовки з заварного тіста, а нейтральний смак тесту добре поєднується з будь-яким наповненням.

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Секрети та хитрості

Приготування будь-якої страви має свої тонкощі і хитрощі, які добре знайомі досвідченим господиням. Є свої секрети і у випічці домашніх закусочних кошиків:

  1. Щоб дно виробів з пісочного тіста не вздувалось, заготовки можна часто наколоти виделкою або насипати в них сухий горох або квасоля.
  2. Домашні тарталетки можна зберігати в морозильній камері: з листкового і дріжджового тіста – до 5 днів, з пісочного до 30. Розморожувати перед застосуванням вони повинні при кімнатній температурі.
  3. Якщо для замішування тіста використовувати не вершкове масло, а маргарин, сіль додавати не потрібно, її достатньо в цьому інгредієнті.
  4. Силіконові формочки наповнювати тестом потрібно, коли вони вже стояти на деку, щоб при перенесенні зі столу вони не деформувалися.

І наостанок варто уточнити ще один нюанс: тісто для тарталеток слід готувати тільки з свіжих якісних інгредієнтів. Нехтування цим правилом може не тільки зіпсувати застілля, але і завдати шкоди здоров’ю.

Тісто для тарталеток   5 смачних рецептів з фото

Новий рік 2023