Страви на Новий рік 2019: описи та оригінальні рецепти

Поступово наближається Новий рік 2019, і всі господині завчасно починають піклуватися про складання святкового меню. Щоб родинне свято приніс задоволення, важливо не тільки заздалегідь скласти список страв, але і продумати оформлення столу. За традицією, дуже важливо заручитися підтримкою головного символу року за китайським календарем — Земляний (Жовтої) Свині.

На святковому столі має бути не менше 12 страв, кожна з яких символізує певний місяць. В ідеалі, меню необхідно скласти таким чином, щоб кожне частування було приготовлено з тих продуктів, які любить Жовта Свиня. Зустрічаючи Рік Свині, додавайте у страви багато свіжої зелені, яскравих овочів та фруктів, не забувайте про горіхи та насіння.

Що приготувати для зустрічі Нового 2019 року

Новорічне меню завжди відрізняється великою кількістю різноманітних страв, тому підбираючи рецепти, дуже важливо продумати все до останньої дрібниці. Господиня повинна не тільки догодити всім своїм гостям, але і приготувати такі страви, які б відповідали смаковим уподобанням тварини-покровителя. Наступаючий 2019 рік Свині — вона не любить надмірностей і віддає перевагу прості, але ситні страви.

Не слід вибирати екзотичні страви, страви з курки, свинини та яєць. Краще віддати перевагу рибі і морепродуктів, грибів та овочів. Задобрити Земляну свиню можна холодними і гарячими стравами з бобових і злакових культур, смачною домашньою випічкою. У святкове меню можна включити м’ясні страви з баранини і кролика, а від птиці, за винятком качки, бажано відмовитися.

Зустрічати новий 2019 рік необхідно в невимушеній домашній обстановці, тому найбільш підходящим буде оформлення столу в сільському стилі. Віддавайте перевагу стравам, приготованим в духовці або аерогрилі в жароміцної посуді. Подавайте частування до столу прямо в горщиках або казані — це допоможе створити дивну атмосферу тепла і сімейного затишку.

Меню на Новий рік 2019: рецепти оригінальних страв

Смачні та оригінальні страви не обов’язково повинні бути складними в приготуванні. Чим простіше і швидше готується святкова страва, тим більше часу у господині буде на сервіровку і прикраса столу. Можна скористатися мультиварка або іншими кухонними приладами — це допоможе приготувати відразу кілька страв одночасно.

Печеня з качки з яблуками в горщиках

Качка з яблуками — частий гість на святковому столі. У новорічну ніч вона буде виглядати набагато оригінальніше, якщо приготувати її в керамічних горщиках. Приготування займає зовсім небагато часу, а красива подача страви зробить його справжнім фаворитом застілля.

Інгредієнти:

  • Качка — 1 шт.
  • Яблука — 7 шт.
  • Картопля — 7 шт.
  • Цибуля — 2 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Сметана — 2 склянки
  • Петрушка — 1 пучок
  • Рослинна олія для обсмажування — 50 мл
  • Сіль — за смаком

Приготування:

  • Цілу качину тушку розрізати на порційні шматочки. Залежно від кількості порцій, можна збільшити кількість продуктів в 2-3 рази. Налийте трохи олії на сковороду, покладіть в неї підготовлену качку і добре обсмажте до рум’яної скоринки. М’ясо покладіть на дно кожного горщика.
  • Цибулю, моркву і картоплю очистити від шкірки і помити. Картоплю нарізати великими часточками, моркву і цибулю накришити дрібними кубиками або кільцями.
  • Яблука краще брати твердих сортів. Фрукти потрібно помити, розрізати навпіл, видалити насіння і плодоніжку і нарізати не дуже тонкими часточками.
  • Покладіть овочі та яблука в сковороду і припустіть кілька хвилин на сильному вогні, щоб вони трохи розм’якшилися.

  • Зелень петрушки нашаткувати не дуже дрібно.

  • У кожен горщик поверх м’яса покладіть трохи овочів і яблук, щоб вони займали не більше 2/3 обсягу.

  • Зверху додайте сметану і зелень, посоліть за смаком.

  • Поставте горщики в духовку, увімкніть на 200°C і запікайте ароматну качечку 40-50 хвилин.

  • Коли страва буде готове, залиште його в теплій духовці ще на 10 хвилин. Подавайте до столу гарячим.
  • Якщо є красиве керамічне блюдо з глибокими бортами, можна приготувати качину тушку цілком.

    Кролик, тушкований в червоному вині по-французьки

    Кролятина — це не тільки дуже корисне і дієтичне м’ясо. Кролик — один з основних інгредієнтів французької та італійської кухонь. Вишукане блюдо завжди займає одне з найголовніших місць на святковому столі і це не випадково — він виходить дуже соковитим, м’яким і неймовірно смачним. Дуже красиве і смачне частування займе гідне місце на новорічному столі.

    Необхідні продукти:

    • Кролик (тушка) — 1 шт.
    • Червоне вино (сухе) — 1 пляшка
    • Цибуля — 1 шт.
    • Борошно — 1/2 склянки
    • Рослинне масло — 100 мл
    • Лавровий лист — 1 шт.
    • Сіль і спеції — за смаком

    Спосіб приготування:

  • Кролика помийте, розділіть на порційні шматочки.
  • Цибулю наріжте кільцями не дуже тонко.
  • У миску або тарілку наситьте борошно, злегка присолите і добре обваляйте в ній кожен шматочок м’яса.
  • У сотейник або казанок налийте рослинне масло нагрійте на сильному вогні і обсмажте шматочки до золотистої скоринки.
  • Покладіть до м’яса цибулю і продовжуйте обсмажувати, щоб він став прозорим.
  • Додайте будь-які спеції за смаком, сіль, лавровий лист і влийте пляшку вина. За бажанням можна приготувати м’ясо в білому вині.
  • Коли винний соус закипить, зменшіть вогонь і тушкуйте кролика 10-15 хвилин, щоб з вина вийшов весь спирт.
  • Коли кількість вина зменшиться, закрити сотейник кришкою і продовжуйте тушкувати ще 60-70 хвилин.
  • Тушкований кролик в винному соусі буде ще ніжніше, якщо за кілька годин до приготування його вимочити в підкисленій воді з оцтом. Відповідним гарніром до кролику буде смажену або відварну картоплю, свіжі овочі, кукурудза.

    Щука з овочами, запечена в духовці

    Щука не дарма вважається річковою королевою — саме вона найчастіше прикрашає собою будь-святкове застілля. На дні народження, банкети та інші сімейні свята прийнято фарширувати щуку. Страва виходить не просто неймовірно смачним, але і дивно красивим. Запечена у фользі щука фарширована овочами, вийде не менш смачною і також стане одним з найголовніших прикрас на новорічному столі.

    Необхідні продукти:

    • Щука — 1 шт.
    • Цибуля — 2-3 шт.
    • Морква — 1 шт.
    • Борошно — 1 ст. л.
    • Сметана — 200 г
    • Сіль

    Як приготувати:

  • Цілу рибу добре помийте, випатрайте (приберіть зябра і нутрощі).
  • Лимон розрізати на дві половинки, видавіть сік з однієї половинки і добре збризніть їм щуку зовні і всередині черевця. Другу половинку лимона наріжте тонкими кільцями.
  • У чашці або мисці змішайте сметану, сіль і будь-які спеції за вашим смаком. Добре обмажте сметанним соусом рибу і покладіть її на 30 хвилин у холодильник.
  • Поки риба просочується, можна підготувати овочі. Цибулю і моркву наріжте кружальцями або скибочками за бажанням. Можна використовувати фігурні ножі і зробити оригінальні фігурки зірочки, ялинки і т. д.
  • В решту соусу покладіть овочі, додайте борошна і перемішайте.
  • Відріжте шматок харчової фольги (він повинен бути в два рази більше, ніж величина риби). Покладіть фольгу на деко, увімкніть духовку на розігрів до 200 °C.
  • Акуратно викладіть щуку на фольгу, черевце нафаршируйте овочевою начинкою і щільно загорніть.
  • Поставте рибу запікати в духовці 30 хвилин.
  • При подачі до столу прикрасьте щуку шматочками лимона, за бажанням можна додати оливки або інші овочі.

    Незважаючи на простоту рецепту, це блюдо виходить неймовірно смачним. Ціла щука вразить ваших гостей, а ви завжди зможете її додатково прикрасити подушкою зі свіжих або відварених овочів і зробити її ще більш нарядним.

    Пиріг з цукатами до чаю

    Складаючи новорічне меню, дуже важливо не забути про частування до чаю. Новий рік Свині обов’язково треба зустріти з чашкою ароматного напою в колі своїх друзів. Ніжний пиріг з цукатами і горіхами поставте в центр столу — проста домашня випічка доведеться за смаком символу року.

    Необхідні інгредієнти:

    • Борошно — 1 кг
    • Мед — 1/2 склянки
    • Цукровий пісок — 1 склянка
    • Вершкове масло — 200 г
    • Молоко -1 склянка
    • Яйце — 4 шт.
    • Сода — 1 ч. л.
    • Горіхи і цукати — 250 г
    • Цукрова пудра для прикраси

    Як готувати:

  • У невеликому сотейнику змішати мед, цукор і масло. Поставте на повільний вогонь або водяну баню і розтопіть.
  • У глибоку миску вбийте яйце, додати масляну суміш і добре збийте вінчиком.
  • Тонкою цівкою влийте молоко, насипте розпушувач, додайте борошно. Перемішайте, щоб вийшло рідке тісто.
  • Горіхи подрібніть в блендері або прокрутити через м’ясорубку.
  • Насипте горішки і цукати в тісто, перемішайте і залиште тісто на 20 хвилин в теплі. За цей час розігрійте духовку до 180°C.
  • Налийте тісто в попередньо змащену маслом форму і випікайте пиріг у духовці 40-45 хвилин, прикрасьте його цукровою пудрою.
  • Всі страви для святкового столу приготовані з простих і доступних продуктів, незважаючи на це, ваш стіл буде виглядати розкішно та вишукано. Проявіть трохи фантазії і вкладіть частинку своєї любові — ваші гості це неодмінно оцінять.

    Новий рік 2023