Смачні рецепти на Новий рік 2019: описи і рецепти

На Новий рік 2019 кожна господиня хоче здивувати гостей та приготувати найсмачніші страви. У святкове меню повинні входити гарячі і холодні страви, оригінальні салати і закуски. Зустрічати новий рік Свині необхідно в простій і сімейній обстановці, тому й страви повинні бути простими у приготуванні.

Найсмачніші рецепти гарячих страв на Новий рік 2019

У відповідності з традиціями, новорічний стіл повинен бути орієнтований на смакові пристрасті тварини-символу за східним календарем. Саме тому смачні рецепти для складання святкового меню повинні складатися з яскравих різнокольорових плодів, насіння злакових культур. З м’ясних продуктів бажано виключити курку і свинину, замінивши їх телятиною, качкою, рибою і морепродуктами. Не забувайте і про прикраси — закуски і десерти можна оформляти у вигляді поросяти, доповнюючи фігурки елементами з горіхів, свіжої зелені і фруктів.

Качка з яблуками

Традиційне блюдо, яке зазвичай готують на різдвяні та новорічні свята. Соковита і апетитна качка зазвичай ставиться в центр столу, щоб кожен із гостей зміг скуштувати шматочок цього частування. У цієї страви є і символічне значення, саме качка з начинкою є ознакою миру, достатку та сімейного благополуччя.

Необхідні продукти:

  • Качка — 2 кг
  • Яблука — 1 кг
  • Часник — 5-7 зубчиків
  • Сіль — за смаком
  • Спеції і приправи — за бажанням

Спосіб приготування:

  • Приберіть тельбухи, помийте і обсушіть тушку птиці. При необхідності потрібно общипать залишилися пеньочки від пір’я. Відріжте краю крил і акуратно загорніть їх до спинки, при необхідності злегка подрежьте у суглоба. Щоб прибрати не дуже приємний специфічний запах, виріжте з хвостика куприкова залози.
  • Увімкніть духовку на розігрів, виставивши температуру 200 градусів.
  • Зубчики часнику необхідно очистити і подрібнити ножем або натерти на дрібній тертці. Змішайте з сіллю і будь-якими спеціями за смаком (запашний перець, розмарин).
  • Підготовлену качку добре натріть зі всіх сторін і в серединці черевця пряною сумішшю.
  • Міцні стиглі яблука розрізати посередині (шкірку не очищайте), акуратно видалити серцевину з насінням. Розділіть кожну половинку на 4-6 частин,кількість часточок на свій розсуд.
  • Наповнити черевце часточками яблук, додайте 1-2 зубчики часнику. Щоб начинка не випадала під час приготування, краще всього черевце зашити звичайною ниткою або закрити отвір за допомогою зубочисток.
  • На дно дека або гусятниці, в якій буде запікатися новорічна птах, викласти шар залишилися яблук. Покладіть зверху качку (черевцем вгору). Якщо залишилися ще яблука, обкладіть ними тушку з усіх боків, можна покласти трохи зверху.
  • Акуратно влийте воду (100 мл) і поставте деко в духовку. Випікайте протягом 90 хвилин, після чого зменшити температуру до 100 градусів і готуйте ще 50-60 хвилин. Кожні 10 хвилин поливайте качку соком, що виділився, щоб птах придбала гарну рум’яну скоринку, а всередині була соковитою.
  • Готову птицю перекладіть на красиве блюдо, яблука, в яких вона запікалася, краще прибрати, так як вони ввібрали в себе весь зайвий жир. Видаліть нитки (зубочистки), акуратно викладіть шматочки яблук навколо, і подайте блюдо до столу.
  • Рецептів приготування качки досить багато: її готують одночасно з гарніром — картоплею або гречкою, запікають в рукаві, фользі або спеціальної гусятниці. У класичному варіанті використовуються тільки два основних продукту: тушка птиці і соковиті кислі яблука. Цей традиційний рецепт вважається найсмачнішим і універсальним.

    Картопля-гармошка, запечена з сиром

    Дуже просте, але неймовірно смачне частування, яке можна подавати у вигляді гарніру і самостійного блюда. За бажанням можна нафарширувати картоплю шматочками овочів, риби або грибами.

    Продукти для рецепта:

    • Картопля — 2 кг
    • Сир — 500 г
    • Часник 1 голівка — (7-9 зубчиків)
    • Рослинне масло — 100 мл
    • Сіль і перець — за смаком
    • Кріп — 1 пучок

    Як приготувати:

  • Вибирайте картопляні бульби середніх розмірів. Помийте, очистіть їх від шкірки і злегка обсушіть серветкою або кухонним рушником. На кожній картоплині зробіть поздовжні надрізи з кроком в 5-6 міліметра по всій довжині бульби.
  • Акуратно розгорніть «гармошку» — розсуньте часточки віялом, щоб між ними утворилися невеликі отвори для начинки.
  • Зелень кропу вимити, струсіть зайву рідину і накришити як можна дрібніше. Зубчики часнику натріть на дрібній тертці або подрібніть в часникодавці. Додайте сіль і запашний перець, влийте рослинне масло і добре перемішайте.
  • Будь-який твердий сир наріжте тонкими часточками — їх розміри повинні бути збігатися з шириною бульби.
  • Добре промажте картопляні скибочки пряної заправкою і покладіть між ними по шматочку сиру.
  • Випікати картопля з сиром до новорічного столу найкраще у фользі, загорнувши кожен бульба окремо. Покладіть підготовлену частування в деко (швом фольги вгору), поставте в розігріту до 170 °C-180 °C духовку і готуйте 45-50 хвилин. Щоб гармошки зарум’янилися, за 5 хвилин до кінця випікання, розгорніть фольгу і переставте деко на верхню полицю духовки.
  • Щоб приготувати велику порцію одночасно, викладайте картоплини в деко, і накривайте їх цілим листом фольги.

    Смачні рецепти холодних страв на Новий рік 2019

    На святковому столі холодні страви завжди представлені в більшості — під час тривалого застілля гарячі просто остигають і помітно втрачають і в зовнішньому вигляді, і в смаку. Холодцы, холодець та інші ситні закуски можна приготувати заздалегідь, щоб мати можливість поповнювати стіл новими стравами під час свята.

    Заливна риба

    Класичний рецепт, який підійде для приготування заливного з будь-якої риби: як морської, так і річковий. Прикрасити готову частування можна на свій смак, додаючи часточки лимонів, оливки без кісточок і свіжу зелень.

    Необхідні інгредієнти:

    • Риба — 1 кг
    • Вода — 1 літр
    • Цибуля — 1 шт.
    • Морква — 1 шт.
    • Яйце куряче(перепелине) — 3-5 шт.
    • Желатин — 50 г
    • Сіль, лавровий лист і перець горошок — за смаком

    Покроковий рецепт приготування:

  • Рибу добре помийте, видаліть нутрощі, при необхідності очистіть від луски. Акуратно відокремте голову, а тушку розрізати уздовж хребта, відокремлюючи м’якоть. Вибирайте дрібні кісточки, щоб це було легше зробити, опустіть рибу в киплячу воду на 3-5 хвилин.
  • Наріжте філе рівними шматочками.
  • Хребет і хвіст залийте водою, додайте спеції, очищені цибулю і моркву. Варіть рибний бульйон на середньому вогні 40 хвилин, після чого процідіть через шматочок марлі або дрібне ситечко.
  • У проціджений бульйон опустіть шматочки філе і проваріть їх до готовності 8-10 хвилин.
  • Акуратно викладіть рибу і викладіть шматочки рівномірно зручне глибоке блюдо.
  • Бульйон ще раз процідіть, розведіть в ньому швидкорозчинний желатин і дайте йому трохи охолонути.
  • Зваріть яйця круто, очистіть від шкаралупи і наріжте тонкою кільцями. Розкладіть яйця між шматочками риби, за бажанням прикрасьте шматочками вареної моркви і гілочками свіжої зелені.
  • Залийте рибу остившім бульйоном і поставте в холодильник для застигання.
  • Щоб холодець було ще більш святковим, його можна прикрасити різними відварними овочами: зеленим горошком і зернами кукурудзи.

    Овочеве соте з баклажанами і перцем

    Дуже смачна закуска, яку можна приготувати восени і законсервувати в банках. Якщо під рукою не виявилося домашньої заготовки, можна приготувати овочеве соте навіть з тепличних овочів. У новорічну ніч яскрава і святкова закуска відмінно підкреслить смак м’ясних і рибних страв, а також підійде як самостійне частування.

    Основні інгредієнти:

    • Баклажани — 1 кг
    • Цибуля — 1 шт.
    • Морква — 1 шт.
    • Перець болгарський — 1 шт.
    • Вода (кип’ячена) — 100 мл
    • Цукор — 1 ст. л.
    • Оцет — 1 ст. л.
    • Часник — 1-2 зубчики
    • Рослинна олія — 50 мл
    • Сіль — щіпка

    Як приготувати:

  • Помийте баклажани, обсушіть і наріжте їх не дуже тонкими кільцями. Налийте в сковороду олію і обсмажте з обох боків до рум’яної скоринки. Викладіть баклажани в зручну глибоку посуд.
  • Цибулю і перець нарізати кубиками (приблизно 1 х 1 сантиметр). Моркву натерти на крупній тертці. Обсмажте цибулю, перець і моркву протягом 2-3 хвилин, щоб овочі стали м’якшими. Перекласти їх до баклажанів, додайте подрібнений часник і акуратно перемішайте. Для гостроти можна додати 1 стручок гіркого перцю чилі.
  • У каструлі або сотейнику змішати воду, оцет, сіль і цукор, доведіть суміш до кипіння. Залийте овочі маринадом, охолодіть і залиште в прохолодному місці (верхній полиці холодильника) на 2-3 години.
  • Гостру закуску можна приготувати заздалегідь в будь-якій кількості: вона прекрасно зберігається в холодильнику кілька днів. Перед подачею до столу додайте будь-яку свіжу зелень — ошатне соте стане прикрасою новорічного столу.

    Складаючи новорічне меню, обов’язково включіть до нього рецепти смачних солодощів, салатів зі свіжих овочів і солодких фруктових закусок. Не забувайте про чудові десерти, італійських відкритих пирогах типу чізкейк і, звичайно, про домашнє морозиво. Зробіть свято незабутнім! Смачні рецепти на Новий 2019 рік знадобляться і для приготування страв для будь-якого сімейного торжества протягом усього року.

    Новий рік 2023