Ніхто не буде заперечувати, що Новий Рік — це завжди велика подія. Чарівне свято, яке з нетерпінням і радістю чекають всі, незалежно від віку. У передсвяткові дні вулиці міст перетворюються, навколо панує неповторна атмосфера якоїсь легкої суєти і радісних клопотів. Все нагадує про наближення свята, в магазинах і на ярмарках йде жвава торгівля подарунками і найнеймовірнішими ласощами. А в кожному будинку господині з особливою ретельністю складають новорічне меню, щоб порадувати своїх близьких і друзів. Час минає непомітно і Новий 2019 рік вже скоро настане — саме час подумати над тим, що приготувати до святкового столу.
Згідно зі східним календарем, 2019 рік буде проходити під заступництвом Жовтої Земляний Свині (Кабана), що необхідно враховувати при складанні святкового меню. На столі повинні бути страви, приготовані з тих продуктів, які воліє це тварина: овочі, бобові, фрукти і зернові культури. Для гарячого і салатів можна брати рибу або гриби, але від курячого і свинячого м’яса краще буде відмовитися.
Овочеві страви
Для зустрічі Року Свині намагайтеся приготувати якомога більше різноманітних страв із фруктів та овочів. Це допоможе не тільки задобрити символ року, але і здивувати гостей смачними та оригінальними стравами на будь-який смак.
Фаршировані помідори з начинкою з печінки тріски
Смачна і ситна закуска ідеально підійде для святкового столу. Яскраві ошатні помідори з ніжною начинкою добре підходять до будь-якого гарніру.
Інгредієнти (5-6 порцій):
- Помідори — 12 штук
- Печінка тріски — 3 баночки
- Яйце куряче — 5 шт.
- Оливки (без кісточок) — 200 г
- Цибуля зелена (ріпчаста) — 200 г
- Кріп (зелень) — 1 пучок
- Лимон — 1 шт.
- Сіль і запашний — за смаком перець за смаком
Як приготувати:
Підготуйте продукти і зручну посуд для приготування начинки і сервірування готового страви.Стиглі, але міцні помідори середнього розміру, добре помити, витерти насухо, акуратно зрізати верхню частину. За допомогою чайної ложки вийняти м’якоть — перекладіть її в окремий посуд, з неї можна приготувати соус або підливу.Яйця зварити круто, охолодити, очистити від шкаралупи і нарізати дрібними кубиками.Печінка тріски вийняти з олії, і добре розім’яти виделкою. Додати яйця.Лимон розрізати на дві половинки, вийняти кісточки і видавити сік. Змішати лимонний сік з маслом, при необхідності додати сіль і перець.Оливки, зелений лук і свіжий кріп накришити подрібніше, додати до печінки і яйцю.Начинку добре перемішати, заправити олією і нафарширувати помідори. Прикрасити кришечками від томатів і гілочками свіжої зелені.При необхідності кількість продуктів можна збільшити у відповідності з пропорціями. Замість печінки тріски для начинки можна використовувати будь-яку консервовану рибу. Для приготування гарячої закуски, зверху необхідно буде додати трохи тертого сиру, тоді начинка залишиться соковитою.
Овочевий віяло з баклажанів
Дуже ефектне блюдо, яке стане справжньою прикрасою новорічного столу. За бажанням його можна викласти на одну тарілку або приготувати кожному гостеві по окремим «віялу».
Необхідні інгредієнти:
- Баклажан — 5 шт.
- Помідор — 5 шт.
- Солодкий болгарський перець — 5 шт.
- Сир твердий (будь-який) — 300 г
- Майонез — 200 г
- Часник — 5 шт.
- Сіль — щіпка
Спосіб приготування:
Баклажани середніх розмірів добре помити і обсушити серветкою. Відрізати плодоніжку і розділити на дві однакові половинки. Кожну половинку акуратно нарізати поздовжніми смужками, починаючи з нижньої частини і, не доходячи до кінця приблизно 2-3 сантиметри, щоб держак віяла залишався цілим. Щоб прибрати зайву гіркоту, посолити м’якоть баклажана на місцях розрізів і залишити на 20 хвилин. Цю процедуру робити не обов’язково, якщо ви любите легку гостринку або готуєте з овочів білого кольору — вони практично не гірчать.Акуратно змити сіль і промокнути овочі серветкою.Помідори і солодкий перець наріжте тонкими смужками або гуртками.Сир нарізати скибочками або натерти на тертці — за бажанням.Підготовлені половинки баклажанів викласти на деко, застелене пергаментом або змащений маслом.Часник натерти на тертці і змішати з майонезом і дрібно нарубаної зеленню (петрушка або кріп, не обов’язково).Покласти шматочки помідорів і перцю в розрізи, присипати сиром, рясно змастити майонезним соусом і поставити в розігріту духовку на півгодини. За бажанням можна нарізати всі овочі однаковими кружками, товщиною 1 сантиметр і викласти їх в будь-якій довільній формі.Це частування можна подавати і в якості гарячої страви, і в якості холодної закуски.
Фарширована щука по-царськи
Жоден новорічний стіл не можна уявити без фірмового страви господині дому. Це може бути запечена в духовці качка або різдвяний гусак. Однак, щоб по-справжньому здивувати гостей, приготуйте фаршировану щуку — дивно смачне і вражаюче красиве блюдо.
Базовий набір продуктів:
- Щука (не патрання) — 2 кг
- Білий хліб або батон — 200 г
- Яйце — 3 шт.
- Вершкове масло — 50-70 г
- Цибуля — 3 шт.
- Сметана — 50 г
- Вершки 20% — 1/2 склянки
- Сіль, прянощі і спеції — за смаком
Для прикраси: морква, огірок, лимон, майонез.
Рецепт приготування:
Рибу середнього розміру добре очистити від луски, випатрати і промити в проточній воді. Акуратно вийняти зябра і злегка вивернути голову назад. З внутрішньої сторони зробити невеликий надріз, щоб шкіра і ділянка, що з’єднує її зі спинкою, залишилися цілими, не пошкодженими.Акуратно, починаючи від готові в бік хвоста, знімаємо шкіру, щоб вийшов панчоху. Ретельно відокремлюємо філе від кісток і пропускаємо його через м’ясорубку.Шматочок білого хліба без скоринки замочити у вершках або молоці, коли він добре насититься, також подрібнити блендером або прогуляти на м’ясорубці.Цибулю очистити, обсмажити в невеликій кількості рослинного масла до м’якості і додати у фарш. Все добре перемішати і ще раз, вже всі разом, ще раз пропустити через м’ясорубку.Фарш має вийти ніжним і повітряним, для цього додаємо сирі яйця, додаємо сметану, сіль і спеції і добре вимішуємо. Можна кілька разів відбити фарш, кидаючи його на обробну дошку.Отриманим фаршем наповнити шкіру, на місцях розрізу зашити або закрити зубочисткою. Великою об’ємною каструлі нагріти воду, додати сіль і прянощі (лавровий лист, можна додати корінь петрушки). Опустити фаршировану щуку в теплу воду і варити на повільному вогні півтори-дві години.Готову рибу дістати з бульйону, акуратно викласти на плоску тарілку і охолодити.Зварити моркву, очистити і нарізати її кружальцями або будь-якої іншої форми. Лимон обшпарити окропом і нарізати тонкими часточками. Перед подачею риби до столу, зробити порційні розрізи, не відокремлюючи їх один від одного. Прикрасьте щуку довільно за бажанням. Для прикраси можна використовувати зерна кукурудзи або зеленого горошку. Цікавий візерунок можна зробити сіточкою з майонезу.Фарширована щука — кулінарний шедевр. Не випадково, саме щуку в народі називають царицею водойм. Це блюдо прикрашало царський застілля, від нього приходили в захват навіть ті, хто байдужий до риби. Приготуйте її до новорічного столу і загадайте бажання — всі ваші заповітні мрії неодмінно здійсняться.
Традиційна випічка — Різдвяне поліно
У Новий 2019 рік на святковому столі неодмінно повинна бути традиційна різдвяна випічка. Це ароматні імбирні пряники, булочки з шафраном і звичайно, шедевр французької кухні — Поліно.
Бісквіт:
- Борошно — 1 склянка
- Яйце — 6 шт.
- Цукор — 3/4 склянки
- Какао (порошок) — 5 ч. л.
- Розпушувач або пекарський порошок — 1 ч. л.
Начинка:
- Вершки жирні (30%) — 0,5 літра
- Шоколад молочний — 1 плитка
- Цукрова пудра — 1 ст. л.
Крем:
- Вершки — 1/2 склянки
- Шоколад — 100 г
- Цукрова пудра — 3 ст. л.
- Вершкове масло — 3 ст. л.
Приготування і прикраси десерту:
Для приготування бісквіта потрібно заздалегідь включити духовку і розігріти її до +180 °C. У зручній посуді змішати борошно і розпушувач, додати цукрову пудру і какао порошок. Окремо віночком або міксером збити цукор з яйцями до густої піни. Поки не осіла піна, акуратно влити її в борошняну суміш і замісити рідке тісто.На деко постелити лист пергаментного паперу, вилити тісто і випікати бісквіт 15 хвилин. Готовність перевірити дерев’яною сірником або зубочисткою.Бісквіт відразу викласти на рушник догори дном і, поки він теплий, зняти папір. З допомогою рушника згорнути бісквіт рулетом і остудити, загорнути в харчову плівку або пакет і покласти на 4 години в холодильник.Для приготування начинки потрібно добре охолодити вершки і збити їх до густоти з цукровою пудрою. Плитку молочного шоколаду натерти на тертці або порізати ножем на дрібні шматочки. Акуратно розгорнути бісквітний рулет, прибрати рушник, змазати поверхню кремом з вершків і посипати шоколадом.Рулет акуратно закрутити, ще раз загорнути плівкою і прибрати на 2-3 години для застигання крему в холод.Для приготування крему знадобиться м’яке вершкове масло, яке слід заздалегідь розм’якшити (потримати кілька годин при кімнатній температурі). У сотейник або каструлю налити вершки, покласти шматочки шоколаду і нагріти до 90 градусів, не доводячи суміші до кипіння. Вершкову суміш зняти з вогню, охолодити і додати масло. Крем добре збити до однорідності.Прикрасити поліно з усіх країв ніжним кремом і поставити в холодильник ще на 50-60 хвилин. За бажанням можна зробити на поверхні десерту красиві ажурні візерунки.