Що має бути на Новорічному столі 2019: рецепти

Наступаючий новий рік буде проходити під знаком Жовтого Земляного Свині. Це означає, що отримати заступництво і прихильність символу року допоможуть смачні ласощі та солодощі, які воліє це сільське тварина. Новорічне меню повинно складатися з простих і доступних продуктів, а стіл необхідно прикрасити в сільському стилі.

Так як свиня (кабан) — всеїдна тварина, на столі можуть бути найрізноманітніші страви. Проте найбільшим перевагою користуються овочі, фрукти та гриби. Новий 2019 рік потрібно зустрічати у затишній родинній обстановці, пригощаючи гостей простими, але поживними та смачними стравами. Як скласти святкове меню і що повинно бути на Новорічному столі 2019, щоб свято запам’яталося надовго?

Святкове меню

Вважається, що старий рік забирає з собою всі старі турботи і проблеми, тому новий рік символізує початок життя з чистого аркуша. Саме тому важливо відповідально підготуватися до свята, і накрити і прикрасити стіл у відповідності з традиціями. Задобрити символ року Земляну Жовту Свині (Кабана) не складно: святкове меню повинно бути різноманітним.

М’ясо

З м’ясних страв на столі можуть бути самі різні страви і страви, салати і закуски. Крім свинини підійде будь-який вид м’яса: яловичину, барана, телятину, а також птаха. Якщо заплановані традиційні салати і закуски, в складі яких зазвичай використовують свинину, їх можна замінити вареною куркою або яловичим м’ясом.

Риба і морепродукти

На святковому столі можуть бути присутніми самі прості і вишукані частування: від звичайних бутербродів і закусок до приголомшливих кулінарних шедеврів — заливний, або фаршированої риби. Так як Свиня — досить невибаглива тварина, це можуть бути найпростіші страви з морепродуктів і недорогих сортів риби.

Овочі, фрукти та гриби

Овочеві салати і закуски повинні переважати на столі — можна використовувати свіжу зелень для оформлення і прикраси холодних і гарячих страв. Свіжі і консервовані фрукти відмінно поєднуються з горішками, без яких новорічне меню буде не повним. Не можна забувати і про гриби, які можна використовувати для приготування гарячих страв і холодних закусок.

Випічка і десерти

У рік Свині на новорічному столі має бути якомога більше смачної випічки, напоїв і солодких десертів. Так як порося любить практично все, скласти меню не вимагає особливих зусиль. Смачні і ароматні пироги з м’ясної, рибної та овочевою начинкою, ніжні повітряні тістечка і легкі десерти — головні частування святкового застілля.

Крім цього в новорічному меню повинні бути страви з круп, зернових культур і горіхів. Їх можна використовувати для декорування практично будь-якого святкового частування.

Які страви приготувати — рецепти для новорічного столу

Так як зустріч Нового 2019 року — один з тих небагатьох свят, більшу частину яких гості проводять за столом, страв має бути приготовлено досить багато. Особливу увагу необхідно приділити салатів і закусок, які оновлюються під час святкового застілля. Щоб зберегти їх свіжість протягом декількох годин, заправляти сметаною, маслом, майонезом та іншими приправами потрібно за декілька хвилин до подачі до столу. Гарячі страви краще готувати в керамічному посуді заздалегідь і залишити в теплій духовці.

Горбуша (цілком), запечена в духовці

Так як цей вид риби не дуже жирний, при смаженні і запіканні вона може вийти злегка сухий. Щоб цього не сталося, і риба вийшла соковитою і ароматною, її потрібно загорнути у фольгу. За бажанням горбушу можна запекти не цілком, а окремими шматочками.

Продукти:

  • Горбуша (патрання) — 1,5 -2 кг
  • Масло вершкове — 100 г
  • Цибуля — 1-2 шт.
  • Лимон — 1 шт.
  • Майонез — 200 мл
  • Петрушка — 1 пучок
  • Сіль і запашний перець — за смаком

Як приготувати:

  • Підготуйте рибу очистіть її від луски, гострим ножем або ножиць зріжте плавники і відокремте голову. Тушку горбуші помийте і злегка промокніть паперовим рушником або серветками. На спинці зробіть не дуже глибокі надрізи з кроком 2-3 сантиметри.
  • Сіль і запашний перець змішайте і натріть пряною сумішшю всю рибу цілком зовні і всередині.
  • Цибулю почистити і нарізати кільцями.
  • Охолоджене вершкове масло нарізати невеликими шматочками і покладіть їх у прорізи на спинці і черевце.
  • Петрушку наріжте дрібно, змішати з цибулею і майонезом, обмажте рибу отриманим соусом з усіх боків.
  • Покладіть на деко лист харчової фольги і покладіть горбушу. Добре загорніть фольгу, щоб шов вийшов зверху. Поставте деко в розігріту духовку і випікайте 30 хвилин. Після цього акуратно розгорніть фольгу і дайте рибі підрум’янитися ще протягом 3-5 хвилин.
  • Запечену рибку можна оформити часточками лимона, листям зеленого салату і оливками. Викладіть її на гарне широке блюдо і прикрасьте на свій смак.

    Плов Падишаха

    Шахський плов доведеться по душі і всім гостям, і допоможе задобрити покровительку року — Жовту Свиню. У цієї страви є різні назви: Шахський, Шах-плов і інші, але найчастіше його називають саме Падишах. Він є одним з найбільш відомих святкових частувань азербайджанської кухні. Його готують на весілля та дні народження, а на новий 2019 рік він буде найбільш підходящим гарячою стравою, адже він готується з тих продуктів, які так любить і поважає символ року.

    Інгредієнти:

    • Рис девзира — 1 кг
    • Масло (вершкове) — 200 г
    • Лаваш тонкий — 3 шт.
    • Сухофрукти — 500 г
    • Цукор — 3 ст. л.
    • Барбарис — 1 ст. л.
    • Сіль — за смаком

    Спосіб приготування:

  • Приготуйте всі необхідні продукти. Рис девзира вважається найбільш підходящим для приготування плову. Він володіє унікальним смаком, притаманним цьому східному частування. Крупу можна замінити на звичайний довгозерний рис твердих сортів, але саме з червоним рисом плов буде мати дійсно класичний традиційний смак.
  • Рисову крупу необхідно добре промити, щоб вимити всі надлишки крохмалю. У велику каструлю налити 3 літри води і довести до кипіння. Підготовлений рис насипати в киплячу воду, присолити і варити протягом 3-4 хвилин, після чого відкинути на друшляк, щоб стекла вся рідина.
  • Сухофрукти (курагу, родзинки, чорнослив) насипати в глибоку миску, промити і залити на кілька хвилин гарячою водою. Коли вони розм’якнуть, воду злити. Можна залишити їх цілком або розрізати на кілька частин. Покласти сухофрукти в сковороду, додати шматочок масла і цукор, перемішати і прогріти на середньому вогні. Коли цукор розчиниться і перетвориться в сироп, зняти з вогню.
  • Лаваш розкласти на столі і нарізати по довжині однаковими смужками шириною 5-7 сантиметрів.
  • У сотейнику розтопити вершкове масло.
  • Дно казана або глибокої сковороди змастити тонким шаром розтопленого масла і викласти підготовлені смужки лавашу, щоб краї звисали з боків (у два шари). Змастити лаваш маслом і викласти тонкий шар рису (1-2 сантиметри).
  • Полити топленим маслом і викласти шар сухофруктів. Можна додати барбарис.
  • Покрити шаром рису і продовжити викладати продукти, чергуючи крупу з сухофруктами, до самого верху посуду. Останнім шаром повинен бути рис.
  • Накрийте плов смужками лаваша, злегка утрамбовувавши, щоб верх був повністю закритий. Змастіть зверху тонким шаром масла і поставте в духовку. Готуйте плов протягом 25-30 хвилин — верх лаваша має рівномірно зарум’янитися.
  • Перед подачею до столу цього оригінального частування, підготуйте широке велике блюдо. Накрийте їм казан і акуратно переверніть її догори дном. За зовнішнім виглядом справжній плов Падишаха нагадує пиріг, який можна прикрасити залишками сухофруктів в сиропі або товченими горіхами.

    Такий же плов можна приготувати з м’ясом і овочами. М’ясо повинно бути від молодого баранчика, але за бажанням його можна замінити індичкою або телятиною. З обов’язкових овочів знадобляться цибулю і моркву, а також традиційні спеції.

    Фруктовий пунш

    Безалкогольний різдвяний пунш — смачний ароматний напій, який є традиційним частуванням за святковим столом у багатьох європейських і західних країнах. У новорічну ніч він підніме настрій і чудово підійде для пригощання як дорослих, так і маленьких гостей.

    Набір продуктів:

    • Апельсин — 3 шт.
    • Мандарин — 3 шт.
    • Лимон — 3 шт.
    • Лайм — 1 шт.
    • Сік яблучний — 1 літр
    • Сік лайма (лимона) — 2 склянки
    • Вода (гаряча) — 1 склянка
    • Чай (листовий) чорний — 3 ч. л.
    • Цукор — 1 склянка
    • Кориця, кардамон, гвоздка — за смаком
    • М’яса свіжа — кілька гілочок

    Приготування:

  • Цитрусові добре помити, витерти насухо, акуратно зрізати цедру (шкірку). М’якоть апельсинів і мандаринів нарізати не дуже дрібними шматками.
  • Чай заварити окропом, дати настоятися і процідити через ситечко.
  • Цедру змішати з цукром, залити чаєм, додати соки і прянощі.
  • Отриману суміш добре нагріти, не доводячи до кипіння.
  • Розлити пунш по келихах і прикрасити гілочкою м’яти.
  • Для прикраси святкового келихів можна використовувати сніжок з цукру або павутинку з сиропу, приготованого з розтопленої цукрової пудри.

    Новий рік 2023