Наступаючий новий рік буде проходити під знаком Жовтого Земляного Свині. Це означає, що отримати заступництво і прихильність символу року допоможуть смачні ласощі та солодощі, які воліє це сільське тварина. Новорічне меню повинно складатися з простих і доступних продуктів, а стіл необхідно прикрасити в сільському стилі.
Так як свиня (кабан) — всеїдна тварина, на столі можуть бути найрізноманітніші страви. Проте найбільшим перевагою користуються овочі, фрукти та гриби. Новий 2019 рік потрібно зустрічати у затишній родинній обстановці, пригощаючи гостей простими, але поживними та смачними стравами. Як скласти святкове меню і що повинно бути на Новорічному столі 2019, щоб свято запам’яталося надовго?
Святкове меню
Вважається, що старий рік забирає з собою всі старі турботи і проблеми, тому новий рік символізує початок життя з чистого аркуша. Саме тому важливо відповідально підготуватися до свята, і накрити і прикрасити стіл у відповідності з традиціями. Задобрити символ року Земляну Жовту Свині (Кабана) не складно: святкове меню повинно бути різноманітним.
М’ясо
З м’ясних страв на столі можуть бути самі різні страви і страви, салати і закуски. Крім свинини підійде будь-який вид м’яса: яловичину, барана, телятину, а також птаха. Якщо заплановані традиційні салати і закуски, в складі яких зазвичай використовують свинину, їх можна замінити вареною куркою або яловичим м’ясом.
Риба і морепродукти
На святковому столі можуть бути присутніми самі прості і вишукані частування: від звичайних бутербродів і закусок до приголомшливих кулінарних шедеврів — заливний, або фаршированої риби. Так як Свиня — досить невибаглива тварина, це можуть бути найпростіші страви з морепродуктів і недорогих сортів риби.
Овочі, фрукти та гриби
Овочеві салати і закуски повинні переважати на столі — можна використовувати свіжу зелень для оформлення і прикраси холодних і гарячих страв. Свіжі і консервовані фрукти відмінно поєднуються з горішками, без яких новорічне меню буде не повним. Не можна забувати і про гриби, які можна використовувати для приготування гарячих страв і холодних закусок.
Випічка і десерти
У рік Свині на новорічному столі має бути якомога більше смачної випічки, напоїв і солодких десертів. Так як порося любить практично все, скласти меню не вимагає особливих зусиль. Смачні і ароматні пироги з м’ясної, рибної та овочевою начинкою, ніжні повітряні тістечка і легкі десерти — головні частування святкового застілля.
Крім цього в новорічному меню повинні бути страви з круп, зернових культур і горіхів. Їх можна використовувати для декорування практично будь-якого святкового частування.
Які страви приготувати — рецепти для новорічного столу
Так як зустріч Нового 2019 року — один з тих небагатьох свят, більшу частину яких гості проводять за столом, страв має бути приготовлено досить багато. Особливу увагу необхідно приділити салатів і закусок, які оновлюються під час святкового застілля. Щоб зберегти їх свіжість протягом декількох годин, заправляти сметаною, маслом, майонезом та іншими приправами потрібно за декілька хвилин до подачі до столу. Гарячі страви краще готувати в керамічному посуді заздалегідь і залишити в теплій духовці.
Горбуша (цілком), запечена в духовці
Так як цей вид риби не дуже жирний, при смаженні і запіканні вона може вийти злегка сухий. Щоб цього не сталося, і риба вийшла соковитою і ароматною, її потрібно загорнути у фольгу. За бажанням горбушу можна запекти не цілком, а окремими шматочками.
Продукти:
- Горбуша (патрання) — 1,5 -2 кг
- Масло вершкове — 100 г
- Цибуля — 1-2 шт.
- Лимон — 1 шт.
- Майонез — 200 мл
- Петрушка — 1 пучок
- Сіль і запашний перець — за смаком
Як приготувати:
Запечену рибку можна оформити часточками лимона, листям зеленого салату і оливками. Викладіть її на гарне широке блюдо і прикрасьте на свій смак.
Плов Падишаха
Шахський плов доведеться по душі і всім гостям, і допоможе задобрити покровительку року — Жовту Свиню. У цієї страви є різні назви: Шахський, Шах-плов і інші, але найчастіше його називають саме Падишах. Він є одним з найбільш відомих святкових частувань азербайджанської кухні. Його готують на весілля та дні народження, а на новий 2019 рік він буде найбільш підходящим гарячою стравою, адже він готується з тих продуктів, які так любить і поважає символ року.
Інгредієнти:
- Рис девзира — 1 кг
- Масло (вершкове) — 200 г
- Лаваш тонкий — 3 шт.
- Сухофрукти — 500 г
- Цукор — 3 ст. л.
- Барбарис — 1 ст. л.
- Сіль — за смаком
Спосіб приготування:
Перед подачею до столу цього оригінального частування, підготуйте широке велике блюдо. Накрийте їм казан і акуратно переверніть її догори дном. За зовнішнім виглядом справжній плов Падишаха нагадує пиріг, який можна прикрасити залишками сухофруктів в сиропі або товченими горіхами.
Такий же плов можна приготувати з м’ясом і овочами. М’ясо повинно бути від молодого баранчика, але за бажанням його можна замінити індичкою або телятиною. З обов’язкових овочів знадобляться цибулю і моркву, а також традиційні спеції.
Фруктовий пунш
Безалкогольний різдвяний пунш — смачний ароматний напій, який є традиційним частуванням за святковим столом у багатьох європейських і західних країнах. У новорічну ніч він підніме настрій і чудово підійде для пригощання як дорослих, так і маленьких гостей.
Набір продуктів:
- Апельсин — 3 шт.
- Мандарин — 3 шт.
- Лимон — 3 шт.
- Лайм — 1 шт.
- Сік яблучний — 1 літр
- Сік лайма (лимона) — 2 склянки
- Вода (гаряча) — 1 склянка
- Чай (листовий) чорний — 3 ч. л.
- Цукор — 1 склянка
- Кориця, кардамон, гвоздка — за смаком
- М’яса свіжа — кілька гілочок
Приготування:
Для прикраси святкового келихів можна використовувати сніжок з цукру або павутинку з сиропу, приготованого з розтопленої цукрової пудри.