Є універсальні продукти, з яких можна приготувати безліч різноманітних страв, як, наприклад, картопля чи курка. До цієї категорії належить і лаваш – прісна тонка коржик, добре поєднується з будь-якими продуктами, тому підходить для холодних і гарячих закусок. Майже три десятки таких рецептів для новорічного столу ми зібрали на year.pp.ua. Всі вони з різними начинками та дуууууже смачні!
Закуска-квітка
Це блюдо нескладно зробити, проста як технологія приготування, так і склад необхідних інгредієнтів. Але оригінальна подача, коли кульочки з начинкою збирають у пишний квітка, перетворює просту закуску з лаваша у святкове частування.
В процесі приготування знадобляться:
- 15 кіл з лаваша;
- 380 г сиру;
- 340 г відвареного курячого м’яса;
- 200 мл густого томата;
- 70 г цибулі;
- 3 зубки часнику;
- жовток;
- паприка, сіль – за смаком;
- свіжа петрушка для прикраси.
Процес покроково:
- Спочатку потрібно підготувати начинку. Для неї дрібним кубиком потрібно нашаткувати куряче м’ясо і цибулю. До цих продуктів додати продавлений через прес часник, паприку і сіль. Все добре перемішати і залити густим томатом.
- В окремий посуд натерти на середній тертці твердий сир, але з іншими продуктами не змішувати. Він буде не тільки начинкою, але і своєрідним «клеєм», які зафіксує заготовки з лаваша.
- Круги з лаваша можна вирізати, використовуючи тарілку або кришку від каструлі відповідного діаметру. Потім кожен круг слід розрізати навпіл.
- Заготівлю півколо посипати сиром, покласти в центр м’ясну начинку і згорнути всі конусом. Також вчинити і з іншими заготовками.
- Дно рознімної форми для запікання діаметром 26 см трохи змастити рослинним маслом. Потім по колу викласти на неї кульочки гострим краєм всередину ряд за рядом, поки не вийде пишна «квітка».
- Змастити закуску зверху яйцем і запекти в духовці 10-15 хвилин. Перед подачею оформити рубаною зеленню.
Рулет з лаваша з шинкою і плавленим сиром
Ця закуска гарна тим, що її можна приготувати заздалегідь і прибрати в холодильник, а безпосередньо перед новорічним застіллям красиво нарізати і викласти на сервірувальну тарілку. Для неї знадобляться:
- тонкий лаваш;
- 270 г шинки;
- 190 г плавленого сиру;
- 35 г зелені кропу;
- 1-2 зубочки часнику;
- 40 мл оливкової або іншої рослинної олії.
Хід роботи:
- Щоб швидко зібрати рулет, буде правильно підготувати начинку заздалегідь. Змішати рослинне масло і продавлені через чеснокодавку пекучі часточки. Шинку розпустити на тонкі пластини (не більше 2-3 мм). Чистий і сухий кріп порубати.
- Потім тонкий лаваш змастити за допомогою силіконової кисті часниковим маслом, після цього розмазати по нього плавлений сир, притрусити кропом і розкласти зверху скибочки шинки.
- Після цього настає найвідповідальніший момент – все потрібно загорнути в щільний рулет, щоб потім закуска вийшла красивою в розрізі. Після цього загорнути рулет у харчову плівку і прибрати на годину в холодильник.
Закуска з лаваша з сьомгою і вершковим сиром
На приготування рулету з сьомгою піде не більше 10 хвилин. Оскільки всі продукти готові до вживання, то і подавати страву можна відразу. Найскладніше завдання – це червону рибу нарізати тонкими пластинами, щоб при згортанні лаваш не порвався. Для цього потрібно використовувати тонкий і дуже гострий ніж, а філе 1 годину потримати в морозильній камері.
Пропорції інгредієнтів:
- лаваш;
- 280 г слабосоленої сьомги;
- 245 г вершкового сиру;
- 120 г свіжого огірка;
- кріп.
Черговість дій:
- Червону рибу розпустити на тонкі пластини. Огірок нарізати тонкою соломкою або натерти на тертці для корейської моркви. Кріп подрібнити ножем, залишивши кілька гілочок для прикраси.
- На столі розстелити лист лаваша і весь його промазати вершковим сиром до самого краю. Це потрібно, щоб рулет не розвертався.
- Зверху сир присипати зеленню і огіркової соломкою, а на неї викласти слайсы з сьомги, відступаючи 1,5-2 см від країв. Після цього згорнути закуску в рулет і нарізати на порційні шматочки.
Закуска-салат в лаваші
Крабовий салат на новорічний стіл можна подати не тільки в салатниці, але і загорнувши його в лаваш. А щоб закуска вийшла ще яскравіше, смачніше і соковитіше, у неї доданий свіжий помідор.
Список інгредієнтів:
- 1 лист лаваша;
- 230 г крабових паличок;
- 120 г плавленого сиру;
- 40 г майонезу;
- 16 г часнику;
- 80 г свіжого помідора.
Спосіб приготування:
- Крабові палички і плавлений сирок натерти на середній тертці. Часник продавити через прес, а кріп дрібно порубати. З’єднати всі інгредієнти в одному посуді, заправити майонезом і перемішати.
- Окремо помідор нарізати середніми кубиками, попередньо вибравши з нього насіння ложечкою.
- Лист лаваша обрізати, щоб надати йому прямокутну форму. Потім розподілити по ньому підготовлену сирно-крабову начинку.
- Зверху розкласти шматочки помідора, згорнути в тугий рулет і витримати 1-2 години в холодильнику перед подачею.
Картопляна закуска
Бюджетність цієї закуски просто дивує. Всі необхідні інгредієнти легко знайдуться в будь-якому холодильнику, а смак готового блюда зробить його фаворитом серед гостей на новорічному столі. Для приготування такої недорогий, але дуже смачної закуски з лаваша знадобляться:
- 4 лаваша;
- 600 г картоплі;
- 240 мл молока;
- 110 г сиру;
- 70 г цибулі;
- 90 г моркви;
- 25 г вершкового масла;
- яйце і жовток;
- сіль, спеції;
- рослинне масло – для смаження.
Приготування:
- Картоплю очистити, відварити до готовності, потім воду злити і розім’яти її в пюре. Поки вариться картопля на невеликій кількості олії обсмажити подрібнену цибулю та моркву до м’якості.
- Розім’яту картоплю змішати з обсмаженими овочами, натертим на тертці сиром, вершковим маслом, молоком і яйцем.
- Готову начинку розподілити по лавашу, потім зверху викласти наступну корж, знову шар начинки, повторити все з рештою лавашами.
- Згорнути в тугий рулет і прибрати на 30 хвилин у холодильник. Потім розрізати рулет на шматочки товщиною 2 см, розкласти їх на застелений пергаментом деко.
- Змастити кожну скибочку зверху та боків жовтком і запекти в духовці протягом чверті години при 180 градусах.
Смажені рулетики з картоплею і грибами
Цю закуску можна приготувати не тільки на Новий рік, але і на наступний після свята день, якщо на гарнір готували картопляне пюре і воно залишилося. Гриби для начинки можна взяти будь-які (печериці, гливи або лісові).
Для страви слід підготувати:
- 2 шт. лаваша;
- 520 г картоплі;
- 260 г печериць;
- 80 г ріпчастої цибулі;
- 6 г часнику;
- 5-10 г свіжої зелені;
- сіль, перець, рослинна олія.
Технологія приготування:
- Гриби разом з цибулею обсмажити на сковороді з невеликою кількістю масла до готовності і випаровування рідини.
- Картоплю очистити, нарізати великими кубиками і відварити до готовності. Потім воду злити, картоплю розім’яти і змішати зі смаженими грибами. На цьому етапі в начинку можна додати подрібнену зелень і часник.
- На столі розстелити лаваш, рівномірно розмазати по ньому половину начинки, накрити другим листом, за яким також розподілити решту начинку. Всі згорнути рулетом.
- Заготовку-рулет нарізати на порційні шматочки по 3-4 см завтовшки. Після чого обсмажити до рум’яної скоринки з усіх сторін на сковороді.
З сьомгою, листям салату і солодким перцем
Цей варіант закуски з червоною рибою обов’язково повинен бути у новорічну ніч на столі в сім’ї, де воліють харчуватися правильно, уникаючи великої кількості майонезу та інших не дуже корисних продуктів. До того ж, це дуже смачно. Для приготування знадобляться:
- 1 лаваш;
- 150 г слабосоленої сьомги;
- 150 г вершкового сиру;
- 1 великий червоний болгарський перець;
- 1 пучок салату.
Послідовність роботи:
- Рибу наріжте тонкими скибочками. Салат вимийте і просто порвіть руками, а перець наріжте невеликими кубиками або скибочками.
- Тонкий лист лаваша промажте вершковим сиром, а потім розподілить е з нього листя салату, перець і сьомгу.
- Загорніть щільний рол і приберіть його в холод, а перед подачею розріжте на порційні шматочки.
Закусочний рулет з корейською морквою і шинкою
Для цієї страви не потрібно варити або смажити, всі його компоненти готові до вживання відразу ж, тому і на створення такої новорічної закуски піде мінімум часу. Цей рецепт можна додати в новорічне меню, щоб швидко урізноманітнити святковий стіл.
Інгредієнти:
- 1 лист лаваша;
- 100 г плавленого сиру;
- 100 г шинки;
- 100 г моркви по-корейськи.
Рецепт покроково:
- Тонкий млинець змастити плавленим сиром, на нього викласти перший шаром корейську моркву, а на неї тонкі скибочки шинки.
- Акуратно скрутити все в тугий рулон і прибрати в холодильник на деякий час, попередньо обернувши харчовою плівкою. Перед подачею розрізати на порційні шматочки.
Гарячий рулет з лаваша з куркою і сиром
Це блюдо здатне створити конкуренцію такому традиційному святковому угощенью, як м’ясний хліб. Але оскільки основа закуски – це лаваш, то й на готування піде мінімум часу.
Пропорції необхідних продуктів:
- 1 лаваш;
- 490 г курячого філе;
- 110 мл кефіру або несолодкого йогурту;
- 125 г сиру;
- 70-80 г цибулі;
- 1 шт. яйце і жовток;
- сіль і приправи.
Як приготувати:
- М’ясо курки перекрутити на м’ясорубці, сир і цибулю натерти на тертці. Змішати ці продукти з яйцем і кефіром. Додати за смаком сіль і спеції.
- Отриманий фарш розподілити за листом лаваша, скрутити все в рулет, який перекласти на деко або у відповідну форму для запікання.
- Змастити зверху заготівлю жовтком і відправити в духовку на 35 хвилин. Температура запікання – 180 градусів.
Листковий лавашный пиріг з куркою і грибами
Цю несолодке випічку можна розрізати на порційні шматочки і подати, як гарячі бутерброди або закусочний пиріг. Буде вона смачною і в холодному вигляді, а оскільки замішувати тісто не потрібно, то й на готування часу піде значно менше.
До складу несолодкого пирога з лаваша входять:
- 2-3 тонкі коржі;
- 550 г курячого філе;
- 560 г свіжих печериць;
- 130 г ріпчастої цибулі;
- 150 г твердого сиру;
- 90 г майонезу;
- 20-30 мл рослинного масла;
- 1 шт. яйце.
Готуємо наступним чином:
- Курку відварити, остудити і розібрати на невеликі волокна. Гриби і ріпчасту цибулю приготувати на сковороді з невеликою кількістю рослинної олії. Сир подрібнити на тертці.
- Листи лаваша нарізати на прямокутники 20 на 30 см (за розмірами форми для випічки). Застелити форму першим листом лаваша, трохи змастити його майонезом і викласти частину курячого філе, потім – лаваш, майонез, гриби, лаваш, майонез, сир.
- Повторювати шари, поки не закінчиться вся начинка. Верхній лист лаваша змастити збитим яйцем і присипати трохи сиром для апетитною скоринки. Потім запекти пиріг протягом 15-20 хвилин при 180 градусах.
Закуска з печінкою тріски і корейською морквою
Якщо продукти для начинки рулету нарізані не занадто тонко, то лаваш може порватися, тому початківцям господиням треба краще придивитися до рецептів, у яких лист змащують однорідної пастою. Для одного з таких страв знадобляться:
- 1 коржик лаваша;
- 1 банку печінки тріски;
- 160 г моркви по-корейськи;
- 20 г кропу.
Приготування:
- Морква відкинути на друшляк ненадовго, щоб стекла зайва рідина. Потім її і печінка тріски перекласти в чашу блендера і перебити все до однорідності.
- Кріп помити і дрібно порубати ножем, змішати з підготовленою начинкою. Розподілити отриману масу по листу прісного лаваші, згорнути в рулет, який перед подачею витримати кілька годин у холодильнику.
Листкова ачма з грибами з лаваша
Любителі грузинської кухні можуть доповнити святкові закуски на своєму столі ледачим листковим пирогом ачма, приготованим з лаваша. Для нього слід підготувати:
- 6 тонких коржів лаваша;
- 330 г смажених грибів;
- 340 г стружки з солоного сиру;
- 510 мл кефіру;
- 2 яйця;
- 85 г вершкового масла:
- сіль, спеції.
Хід роботи:
- Яйця збовтати з сіллю, спеціями і кефіром до однорідності. Чотири листи лаваша порвати руками на невеликі шматочки і залити отриманою сумішшю
- Одним листом вистелити дно і боки форми для запікання, потім викласти частину грибів, на них частину розірваних на шматочки коржів, потім – сир, шматочки лаваша. Повторити шари кілька разів.
- Зверху пиріг накрити другим цілим листом лаваша, на нього викласти шматочки вершкового масла і відправити на 40 хвилин в духовку при 180 градусах.
Смажені рулетики з шинкою і сиром
Такі рулетики швидка альтернатива пиріжків. Традиційно їх готують в яєчної заливці на великій кількості рослинного масла, а начинку для них можна зробити будь-яку, навіть солодке.
Пропорції інгредієнтів:
- лаваш;
- 270 г шинки;
- 185 г сиру;
- 1 яйце;
- рослинне масло.
Етапи приготування:
- Лаваш розрізати на смужки шириною 6-8 див. Шинку і сир нарізати прямокутними шматочками, які буде зручно завертати в нарізані смужки.
- Яйце розбовтати до однорідності. На край кожної смужки покласти шматочок шинки і сиру, а потім загорнути в рулет.
- На сковороді розігріти олію, кожен рулетик обмокнуть в яйце і обсмажити на олії. При бажанні в заливку можна додати подрібнену зелень кропу або петрушки.
Рецепт з крабовими паличками і корейською морквою
Поєднання інгредієнтів начинки в цій закусці не тільки смачне, але і красиве. Яскравий різнокольоровий зріз рулету не може не радувати око, а все тому, що до складу страви входять:
- тонкий лаваш;
- 120 г корейської моркви;
- 110 г твердого сиру;
- 140 г крабових паличок;
- 3 яйця, зварених круто;
- 25 г свіжої зелені;
- 50-60 г майонезу.
Спосіб приготування:
- Сир, крабові палички і яйця натерти на тертці або дрібно нашаткувати за допомогою ножа. Зелень порубати ножем.
- Лаваш змастити майонезом, потім розподілити по ньому всі інгредієнти начинки і скрутити все в рулет.
Запечені рулетики в заливці
Рулетики в апетитною заливці перетворюються в один пиріг, який зручно ділити на порції, а сирно-сметанна заливка перетворюється на красиву золотисту скориночку. Щоб спекти таке частування на Новий рік, знадобляться:
- 1-2 листа лаваша;
- 500 г фаршу;
- 70 г ріпчастої цибулі;
- 2-3 яйця;
- 100 г сметани;
- 100 г твердого сиру;
- рослинна олія;
- сіль, спеції, насіння кунжуту.
Приготування:
- Фарш обсмажити разом з подрібненою цибулею на сковороді до готовності.
- Лист лаваша розрізати на кілька смужок, кожну змастити фаршем і згорнути рулетом. Підготовлені рулетики викласти в змащену маслом форму.
- Яйця збовтати до однорідності зі сметаною. Потім вмішати в цю суміш натертий на дрібну тертку сир.
- Отриманим соусом залити рулетики. Зверху присипати їх насінням кунжуту і запікати 20-30 хвилин в духовці при 180-190 градусах.
Конвертики з лаваша з бринзою і помідорами
Щоб начинка не витікала із згорнутого в рулет лаваша, її можна загорнути в конвертик, як запропоновано в цьому рецепті. Для приготування закуски візьміть:
- 2 аркуша тонкого вірменського лавашу;
- 200 г бринзи;
- 1-2 середніх помідора;
- 1 пучок зелені;
- 30-40 г майонезу;
- рослинне масло – для смаження.
Як приготувати:
- Коржі розрізати на квадрати приблизно 15х15 см. Кожну заготовку змастити з одного боку тонким шаром майонезу.
- Сир та помідор нарізати тонкими пластинами, зелень порубати. Викласти начинку на квадрат лаваша, загорнути конвертиком і обсмажити з двох сторін до золотистого кольору.
Кульочки з сиром і виноградом
Незвичне, але дуже смачне поєднання сиру і винограду. Подати такий салат можна порційно у красивих кульочках з лаваша, для цього знадобляться:
- 1 лаваш;
- 100 г винограду без кісточок;
- 200 р сиру чеддер;
- 125 мл натурального несолодкого йогурту;
- 5-10 г петрушки;
- чорний мелений перець – за смаком.
Черговість дій:
- Лаваш розрізати на квадрати зі сторонами 10 см. згорнути з них кульочки, зафіксувавши їх зубочистками і підсушити в розігрітій духовці 5-10 хвилин. Зубочистки видалити.
- Виноградини вимити і розрізати кожну навпіл, сир натерти на тертці, зелень порубати. Змішати все, за смаком приправити перцем і заправити йогуртом.
- Отриманим наповнити салатом кульочки, красиво розкласти їх на сервировочном блюді і можна подавати.
Легкі веганські роли з морквою
Оскільки в лаваш можна загорнути абсолютно будь-яку начинку, а сама коржик складається тільки з борошна і води, то її використовують для своїх страв і вегани. Наприклад, можна приготувати легкі роли з морквою, для яких потрібні:
- 1 лаваш;
- 100 г м’якого веганского сиру;
- 120 г моркви;
- 100 г брокколі;
- 100 г пророщеної люцерни.
Спосіб приготування:
- Лаваш змастити тонким шаром сиру. Моркву натерти на крупній тертці. Брокколі подрібнити ножем.
- На змащену корж рівним шаром викласти всі компоненти начинки, згорнути щільний рол, які перед подачею порізати на шматочки.
Ситні закусочні трубочки з м’ясною начинкою
Смак цієї страви буде повністю залежати від пропорцій інгредієнтів начинки. Якщо покласти більше фаршу, трубочки будуть ситніше, сиру і болгарського перцю – соковитіше, зелені та спецій – більш пряними. Для класичного поєднання на один лаваш знадобляться:
- 200 г обсмаженого фаршу;
- 50 г сиру;
- 50 г болгарського перцю;
- 40 г майонезу;
- 40 г томатного соусу;
- зелень і спеції.
Покроковий рецепт:
- Сир пропустити через тертку. Перець нарізати кубиками. Зелень порубати. З’єднати ці продукти з обсмаженою фаршем.
- Майонез і томатний соус змішати, потім промазати отриманою сумішшю лист лаваша. Викласти на корж начинку і згорнути в рулон, щоб вийшла довга тонка трубочка.
- Розрізати заготовку на кілька частин, викласти на деко і зверху змастити соусом. Запекти в гарячій духовці до рум’яної скоринки.
Ще один крабовий салат в лаваші
Щоб красиво подати крабовий салат, знадобиться все го лише свіжий цупкий вірменського лаваша. Пропорції інгредієнтів для салату будуть наступними:
- 100 г крабових паличок;
- 2 варених яйця;
- 1 свіжий огірок;
- 60 г консервованої кукурудзи;
- 40-60 г майонезу.
Алгоритм приготування:
- Огірок, крабові палички і яйця нарізати маленькими кубиками. Додати до цих компонентів кукурудзу і майонез.
- Викласти салат на тонку прісного коржика, загорнути рол і прибрати в холод. Через 2-3 години, розрізати закуску гострим ножем на тонкі скибочки.
Рулети з сиром і зеленню
Пікантні рулетики з начинкою з сиру і зелені – це блюдо, яке і на пікнік взяти зручно, і на новорічний стіл поставити не соромно. Щоб їх приготувати, знадобляться:
- 1 лаваш;
- 200 г сиру;
- 60 г сметани;
- 20 г зелені кропу;
- сіль, перець.
Хід роботи:
- Зелень вимити, обсушити на паперовому рушнику і дрібно нашаткувати. Змішати її з сиром і сметаною, за смаком все підсолити і присмачити спеціями.
- Лаваш розрізати на чотири частини, кожну змастити начинкою і скачати в рулон. Перед подачею розрізати заготовки на менші шматочки.
Гарна закуска на святковий стіл
Рецепти, в яких з рулетиків збирають гарний закусочний пиріг, вже були наведені вище, але у нас є ще один в скарбничку господарів. Його начинка з курячої грудки і овочів, а тому вона соковита. Щоб рулетики не розпалися, для склеювання використовують сир.
Список використовуваних інгредієнтів:
- 4-5 тонких лавашів;
- 300 г вареної курячої грудки;
- 1 великий болгарський перець;
- 1 помідор;
- 400 г твердого сиру;
- 1 цибулина;
- 5 г сухого меленого часнику;
- 4 г солі.
Етапи приготування:
- Грудку, перець, цибулю і помідор нашаткувати дрібненькими кубиками. Додати часник, сіль і перемішати. Окремо сир натерти на дрібній тертці.
- Всю поверхню лаваша посипати сиром, на край викласти начинку, згорнути рулетом і нарізати на шматочки, по довжині рівні висоті стінок форми для запікання.
- Роз’ємну форму змастити маслом, дно покрити невеликим шаром сирної стружки. Далі в неї щільно встановити зрізами вгору підготовлені заготовки.
- Поставити пиріг на 10-12 хвилин у духовку, розігріту до 180 градусів, щоб сир склеїв всі деталі, а коржі підрум’янилися.
Новорічний рулет з печінкою тріски і яйцем
Печінка тріски добре поєднується з вареними яйцями. При бажанні в начинку можна додати зелень (цибуля, кріп або петрушку). Пропорції інгредієнтів на один великий лаваш будуть наступними:
- 2 варених яйця;
- 190 г печінки тріски;
- 125 г твердого сиру;
- майонез, сіль і спеції за смаком.
Рецепт:
- З печінки злити рідину, а самі консерви розім’яти виделкою. Сир і яйця натерти на крупній тертці.
- Заправити начинку за смаком майонезом, а потім розподілити по листом лаваша. Скрутити з нього рулет, який перед подачею прибрати мінімум на 1 годину в холод, загорнувши у фольгу або харчову плівку.
Рол з тунцем і авокадо
Закуски зі свіжою зеленню і овочами виглядають святково, особливо в холодну пору року, а страва, до складу якого входять авокадо і тунець ще принесуть величезну користь організму. Щоб зробити рол з лаваша з начинкою з цих продуктів, знадобиться взяти:
- 1 лаваш;
- 200 г консервованого тунця;
- 1 авокадо;
- 70 г міксу свіжого салату.
Приготування:
- Із консерви злити рідину, а шматочки риби розім’яти виделкою. У авокадо видалити шкірку і кісточки, а м’якоть нарізати тонкими слайсами. Салат порвати руками або подрібнити ножем.
- Лист лаваша обрізати, надавши йому форму прямокутника. Потім у вигляді трьох смуг розподілити по ньому начинку в такому порядку: тунець, авокадо і сала. Згорнути все у рол. Подавати закуску можна відразу ж, нарізавши на порції.
Рулет «Обжорка»
Новий рік – це те свято, коли дають собі розслабитися в їжі навіть найсуворіші ПП-шники. Так чому б не приготувати до новорічного столу смачний рулет з лаваша з промовистою назвою «Обжорка»? Для нього знадобляться:
- 1 тонкий лист лаваша;
- 500 г відвареної курячої грудки;
- 200 г солоних огірків;
- 200 г моркви;
- 140 г ріпчастої цибулі;
- 40 г вершкового масла;
- 1-2 зубчики часнику;
- майонез, сіль і спеції – за смаком.
Алгоритм приготування:
- Цибулю нашаткувати кубиками, моркву натерти на крупній тертці. Після цього обсмажити овочі на вершковому маслі до м’якості.
- Курячу грудку і огірки порізати кубиками, змішати з обсмаженими овочами, додати пропущений через прес часник і майонез. Отриману начинку розподілити по тонкій коржику і згорнути рулетом.
Закуска з червоною рибою і листям салату
Бутерброди з червоною рибою виглядають звично і навіть банально, а ось роли з великою кількістю начинки і тонким шаром лаваша викликають апетит одним лише зовнішнім виглядом. Щоб приготувати таку закуску, потрібно взяти:
- 1 лаваш;
- 200 г будь-якої червоної слабосоленої риби;
- 80 г свіжих листків салату;
- 150 г вершкового сиру.
Як зробити рол:
- Корж підрізати ножицями, надавши їй правильну прямокутну форму. Потім гарненько промазати її вершковим сиром.
- Рибу нарізати пластинами, а салат порвати руками. Розподілити ці продукти з листом лаваша в шаховому порядку і згорнути тугий рол, який перед подачею нарізати на середні шматочки.
Лаваш з сиром, ковбасою і яйцями в духовці
Цю закуску можна приготувати замість гарячих бутербродів, взявши для неї:
- 1 лаваш;
- 100 г вареної або напівкопченої ковбаси;
- 100 г твердого сиру;
- 2-3 варених яйця;
- 50-60 г майонезу;
- 1 жовток;
- 20 г насіння кунжуту.
Хід роботи:
- Інгредієнти начинки нашаткувати кубиками, перемішати і заправити майонезом.
- Лаваш нарізати на однакові прямокутники, викласти на кожен трохи начинки і загорнути.
- Укласти заготовки на деко, змастити жовтком і посипати кунжутом. Запікати в гарячій духовці до зарум’янювання.
Рулет з шинкою і овочами
Овочі зроблять закуску соковитою, а шинку в рецепті можна замінити будь-яким м’ясом. Пропорції продуктів будуть наступними:
- 1 лаваш;
- 100 г шинки;
- 1 свіжий помідор;
- 100 г моркви по-корейськи;
- 40 г листя салату;
- майонез – за смаком.
Покрокове приготування:
- Морква відкинути на друшляк, щоб стік зайвий сік. Сала помити і порвати руками, помідор і шинку нарізати тонкими слайсами.
- Корж змастити майонезом, а потім розкласти на ній шарами шинку, помідор, моркву і зелень. Щільно згорнути лаваш розрізати на порції.
Рулет з сьомгою і в’яленими помідорами
Взимку, коли ціни на свіжі овочі кусаються, до новорічного столу можна приготувати рулет з лаваша з в’яленими помідорами. Для нього знадобляться:
- 1 лаваш;
- 60 г слабосоленої сьомги;
- 60 г в’ялених помідорів;
- 60 г твердого сиру;
- 60 г свіжої рукколи.
Готуємо по кроках:
- Сьомгу нарізати кубиками. Сир натерти на тертці. Рукколу порвати руками.
- Лист лаваша змастити маслом, в якому зберігалися помідори, потім вило жити на нього начинку і згорнути рулет.
На закінчення варто відзначити кілька нюансів приготування закусок з лаваша. Коржику для рулету краще надати прямокутну форму, зовнішній вигляд страви буде більш акуратним. Холодних закусок краще перед подачею полежати пару годин у холодильнику обгорнутими фольгою або плівкою, а гарячі подають відразу ж.