Духмяні смачні пряники — борошняні кондитерські вироби, які ще в давнину стали своєрідними символами свята. На відміну від інших страв, для пряників використовується особливе тісто, у складі якого багато прянощів, меду, цукру або патоки. Перші пряники стали готувати ще в давнину, але і зараз вони продовжують залишатися символом Нового року і Різдва.
Незважаючи на певні кулінарні складності, приготувати пряники на Новий рік 2021 своїми руками може будь-яка господиня. Для цього потрібно знати кілька простих секретів, які використовуються для приготування пряничного тіста. Використовуючи докладні рецепти з фото, ви зможете зробити справжні імбирні пряники з простих і звичних продуктів.
Різдвяні та новорічні пряники відрізняються за формою і прикраси. Їх роблять у вигляді святкових символів: зірок і чоловічків, ялиночок і оленів, прості і з глазур’ю, а деякі господині готують навіть цілі їстівні композиції.
Такі пряники підходять не тільки для частування і солодких подарунків, але і для прикраси на ялинку. Варіантів і рецептів пряників дуже багато, тому ви зможете вибрати найбільш підходящі рецепти, які ви самі зможете зробити в домашніх умовах.
Імбирні пряники
Казкові, майже іграшкові, пряники з тонким імбирним ароматом є неодмінним атрибутом різдвяних свят. Дивовижний десерт з’явився в Європі на початку 992 року — його привіз у Францію вірменський чернець Григорій Макар. З того часу пряник став одним з головних страв новорічного і різдвяного столу у всіх європейських країнах.
Кулінарних рецептів імбирних пряників чимало, адже у кожного кондитера є свій особливий секрет їх приготування і прикраси. Знаючи класичний базовий рецепт, ви теж зможете навчитися готувати це частування зі звичайних продуктів, які завжди знайдуться під рукою.
Необхідні продукти:
- Пшеничне борошно -300 г;
- Вершкове масло-150 г;
- Яйце -1 шт.
- Цукрова пудра — 100 г;
- Мелений імбир і мигдаль — по 1/2 ч. л.
- Кориця — 1/2 ч. л;
- Сода харчова — 1/2 ч. л.
- Сіль — 1 щіпка;
- Мед (патока, кленовий сироп) — 3 ст. л.
Спосіб приготування пряничного тіста:
- Перед початком роботи потрібно просіяти борошно.
- Розм’якшене масло потрібно добре перетерти з борошном, додати соду, сіль і спеції. Консистенція повинна нагадувати масляні крихти.
- Введіть цукрову пудру, мед і яєчний жовток. Вимісіть однорідне тісто.
- Для випічки пряників тісто має бути щільним, але еластичним. Для цього загорніть його в поліетиленову плівку і залиште в холодильнику на 2-4 години.
За цим рецептом можна приготувати прості житні або медові пряники. Для цього замість пшеничного борошна використовується житнє.
Випічка пряників:
- Розігрійте духовку до 180°C.
- Підготовлене тісто потрібно викласти на дошку або стіл, і розкачати широкий пласт товщиною 8-10 мм.
- За допомогою формочок для печива або паперового трафарету вирізати бажані форми — зірочки, фігурки тварин, ялинки, новорічні кулі тощо
- Деко застелити листом пергаментного паперу, і викласти на нього пряники.
- Випікати новорічне частування 15-20 хвилин.
Імбирні пряники готові. Охолодіть до кімнатної температури, посипте цукровою пудрою або прикрасити глазур’ю.
Німецькі різдвяні пряники «лебкухен»
Різдво і Новий рік — дивовижні свята, які з радістю відзначають у всьому світі. У кожної країни є своє особливе частування, без якого складно уявити святкове застілля. У слов’ян солодким символом Різдва є печиво «Миколайчики» в честь Миколая угодника. В Європі такими ласощами є «лебкухен».
Німецькі пряники готували для дітей та частування гостей, ними прикрашали святкову ялинку і використовували фігурні печива в якості подарунків. Перші рецепти пряників «лебкухен» з’явилися в монастирських пекарнях.
Головними інгредієнтами цієї випічки були горіхи, мед і безліч різних спецій. Вони мали не тільки релігійне значення, але і володіють цілющими властивостями. Сучасні рецепти випічки трохи змінилися, але ці солодощі як і раніше займають одне з головних місць на новорічному столі.
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно — 2 склянки;
- Житнє борошно — 300 г;
- Мед — 250 г;
- Коричневий цукор — 2 склянки;
- Будь — 5 ч. л.
- Вершкове масло — 100 г;
- Яйце куряче — 2 шт.
- Прянощі і спеції (суміш) — 2 ст. л.
- Цедра лимона — 2 ст. л.
- Розпушувач для тіста — 1 упаковка.
Покроковий рецепт приготування:
- Мед змішати з цукром. Розігріти суміш на водяній бані до повного розчинення цукру, зняти з вогню і охолодити до кімнатної температури.
- В зручну посуд насипати борошно, додати розпушувач і какао. Добре перемішати.
- Яйця збити до пишної піни, поступово, тонкою цівкою, влити в медову суміш.
- Додаючи борошно, замісити м’яке еластичне тісто. Перекласти тісто в пакет або пластиковий контейнер і залишити в холодильнику на добу.
- Коли тісто вилежітся і відпочине, можна приступити до ліплення печива.
- Розділити тісто на кілька частин і розкачати пласти товщиною 5-7 мм
- Формочками видавити фігурки або розрізати ножем на шматочки будь-якої геометричної форми.
- Випікати в розігрітій духовці на пергаменті 15-20 хвилин.
- Коли печиво охолоне, прикрасити айсингом.
Для прикраси німецьких пряників можна використовувати звичайну цукрову глазур або пудру.
Українські медові «Миколайчики»
Традиція відзначати день Святого Миколая з’явилася в Кельні в Х столітті. У день пам’яті св. Миколая 6 грудня за старим стилем всім дітям з церковнопарафіяльної школи підготували солодкі подарунки. Ця добра традиція швидко поширилася по всій Європі, і залишається актуальною і в сучасному світі.
Ніч на 19 грудня входить в цикл різдвяних урочистостей, які невід’ємно пов’язані зі святкуванням Нового року. Саме завдяки цієї давньої традиції, в Новий рік прийнято радувати один одного різними подарунками.
Печиво-пряники «миколайчики» символізували Миколая, який став заступником усіх дітей. В даний час ця традиція залишається у багатьох європейських народів, в тому числі і в українців. «Миколайчики» господині печуть не тільки до именинному дня св. Миколая, але і на інші свята — Різдво і Новий рік.
Необхідні продукти для тіста:
- Борошно — 4 склянки;
- Маргарин — 200 г;
- Яйце — 4 шт.
- Цукор — 1,5 склянки;
- Мед — 1 склянка;
- Сметана — 3 ст. л.
- Сода — 1/2 ст. л.
- Кориця і гвоздика — по 1/4 ч. л.
Глазур:
- Цукрова пудра — 150 г;
- Яєчний білок — 1 шт.
- Лимонний сік — 0,5 ч. л.
На відміну від звичайних новорічних пряників, «миколайчики» мають форму чоловічка. Вони символізують святого Миколая, тому і роблять їх у формі фігурки. Для формування печива підготуйте картонний шаблон, зроблений по малюнку, або спеціальні формочки.
Класичний рецепт приготування:
- Просійте борошно змішайте з содою. Це зробить пряники повітряними і пористими.
- На великій тертці натріть охолоджений маргарин, додайте його в борошно і добре перетріть руками до утворення дрібної олійною крихти.
- В основу для тіста вбийте 2 жовтки, 2 яйця, додайте сметану, цукор і мед. Замісіть м’яке тісто, покладіть його в пакет і залиште в морозильній камері на 24 години.
- Підготовлене тісто потрібно розморозити і дати йому прогрітися до кімнатної температури.
- На столі розкачати тонкий пласт товщиною 5 мм
- За допомогою шаблонів або кондитерських формочок виріжте фігурки.
- Деко змастіть маслом і посипте борошном. Викладіть пряники, і випікайте до золотистого кольору при температурі 180 °C.
Готові печива охолодіть і покрийте глазур’ю. Збийте білок з цукровою пудрою і лимонним соком до густої і пишної піни. Харчові барвники можуть зробити глазур красивою і яскравою. Можна використовувати натуральні фарбувальні пігменти — буряковий сік, шпинат, корицю і ін.
У багатьох країнах прийнято дарувати ці солодкі фігурні печива і пряників, складаючи їх в різдвяні чобітки або шкарпетки. Вони можуть прикрашати святкову ялинку і служать найбільш ласим подарунком для дітей і дорослих.
Пряниковий будиночок
Традиційною пряниковий будиночок — красива ошатна випічка, про створення якої напередодні Нового року замислюються багато хазяєчки. На жаль, багато хто відмовляється від цієї ідеї, думаючи про складності її втілення.
Насправді, дивовижну солодку композицію, яка прикрасить не тільки святковий стіл, але і стане справжнім символом прийдешнього Різдва, можна зробити своїми руками в домашніх умовах. Головна умова — запасіться терпінням і часом, адже на випічку, збирання і сушіння конструкції у вас підуть приблизно добу.
Майстер-клас по виготовленню пряникового будиночка
Роботу над солодким будиночком можна розділити на кілька етапів. Приготуйте класичне пряничное тісто, підготуйте глазур для прикраси і шаблон самої будови.
Продукти для тіста і глазурі:
- Борошно — 5 склянок;
- Цукор — 200 г;
- Цукрова пудра — 300 г;
- Яйце — 4 шт.
- Вершкове масло — 200 г;
- Мед — 10 ст. л.
- Розпушувач для тіста — 1 упаковка;
- Лимонний сік — 2 ст. л.
Приготування і складання будиночка:
1. За бажанням ви можете змайструвати будиночок будь-яких розмірів. Для цього візьміть малюнок будь-якого складного будиночка з паперу і виріжте всі основні деталі з картону. Найпростіша конструкція складається з 4 прямокутних стін однакового розміру і 2 трикутників для даху.
2. Дрібні деталі — вікна, двері й оформлення залежать від вашої фантазії вміння. Ви можете скористатися будь-якими готовими шаблонами, використовуючи їх за основу для приготування випічки.
3. Цукор насипати в миску, додати масло і мед, перемішати і розтопити масу на водяній бані. Не доводячи до кипіння, суміш знімаємо з вогню, додаємо половину борошна і швидко розмішуємо. Заварне тісто не повинно мати грудок, тому заважати потрібно одночасно з додаванням борошна.
4. У тепле тісто вбити 2 яйця, насипати розпушувач або соду, додати прянощі і коньяк. Добре змішати і додати решту борошна. Вимісити м’яке тісто. Загорніть його в пакет і покладіть в прохолодне місце на 2 години.
5. Підготуйте зразок і викладіть тісто на робочу поверхню. Розкачайте кілька пластів товщиною 1 см і акуратно виріжте деталі будови.
6. Підготовлені деталі покладіть на деко і випікайте до готовності при 150°C-160°C 20 хвилин. Даємо пряникам охолонути.
7. З яєчного білка і цукрової пудри зробити глазур. Збийте білок, додавши поступово пудру і лимонний сік.
8. Збираємо всі деталі будиночка, скріплюючи їх між собою за допомогою глазурі, і ставимо його на просушку. Решту можна підфарбувати глазур і використовувати для декорування будиночка.
Корисні поради і кулінарні хитрощі
Для випічки справжніх пряників використовується особливе тісто. Кондитерський виріб відрізняється від звичайного печива наявністю великої кількості спецій і прянощів. Саме тому вони отримали таку назву, яка в стародавньому російською мовою означало «пахучий» і «гострий на смак».
Крім унікального аромату, новорічні пряники мають ще одну відмітну особливість. Вона стосується спеціального приготування пряничного тіста. Кулінари рекомендують готувати вироби з дозрілого тіста, яке було зроблено не раніше, ніж за 2 години до випікання, а ще краще — за добу.
Перші рецепти медових коржів з’явилися досить давно. Однак і зараз ці смачні печива вважаються найбільш популярним різновидом солодкої випічки. Вони є традиційним частуванням на всіх великих святах, але найчастіше їх готують до Нового року і Різдва.
Які прянощі використовуються?
Дуже рідко для приготування пряників використовується 1 спеція або пряність. Найчастіше це — суміш, що складається з 5-7 компонентів. Класичний варіант суміші для пряникового тіста: гвоздика, кориця, імбир, коріандр, кардамон і мускатний горіх. Також додають мелені горіхи — гіркий мигдаль або кешью.
При приготуванні класичних простих пряників в тісто додають лимонну або апельсинову цедру, яка розтирається в дрібний пил. Залежно від набору прянощів, також можуть додаватися запашний чорний перець, сіль, какао.
Кондитери вважають, що ідеальної пропорцією є 3 ч. л. суміші прянощів на 1 кг тіста. Так можна домогтися гармонійного аромату традиційної новорічної випічки. Слід врахувати, що всі інгредієнти повинні бути натуральними, без домішок і консервантів.
Як зробити прикраси для пряників?
Прикрашати пряники потрібно тільки після того, як вони повністю охолонуть. Для цього найчастіше використовується звичайна глазур з яєчних білків та цукрової пудри. Однак у разі приготування святкових виробів до Нового року або на Різдво, декорування пряника робиться розписом з різнобарвною глазурі або айсинга.
Для прикраси пряників часто використовується кольорова глазур. Щоб додати барвник, глазур повинна бути повністю готова. Якщо додати харчову фарбу під час збивання білка, айсинг може вийти рідким.
Для підфарбовування використовуйте натуральні овочеві і фруктові соки або харчові барвники, які потрібно заздалегідь розвести в невеликій кількості води. Наносячи візерунки на пряник, використовуйте тонкі пензлики та інші підручні інструменти.
Не забувайте про те, що пряники необхідно готувати заздалегідь. Красиве прикраса повинна повністю висохнути при кімнатній температурі. Для зберігання готових пряників використовуйте картонну або пластикову ємність, також підійдуть мішечки з лляної тканини.