Новорічний стіл завжди відрізняється великою кількістю оригінальних і красивих страв-салатів, закусок, пирогів. Вони одночасно служать і частуванням, і прикрасою святкового застілля. Кожне з страв на Новий рік 2019 є невеликим витвором кулінарного мистецтва, і при цьому є складовою одного натюрморту.
Незважаючи на те, що у Рік Свині слід віддавати перевагу простим страв, навіть їх можна оформити яскраво і нарядно, зробивши святковий стіл по-справжньому оригінальним. Пиріг Порося на Новий рік 2019 займе головне місце в кулінарній композиції — їстівний символ наступаючого року порадує не тільки своїм зовнішнім виглядом і формою, але і приголомшливим смаком.
Випічка у формі поросятко принесе чимало радості не тільки дітям, але і дорослим, особливо якщо для начинки пирога ви виберете декілька начинок. Зробити символічний пиріг зовсім нескладно, хоч і потрібно попрацювати кілька годин. Святкове частування має стати основною прикрасою на новорічному столі. Запасіться терпінням і необхідними продуктами — результат вас не розчарує.
Рецепт м’ясного пирога «Порося» на Новий рік 2019
У рік Свині на святковому столі має бути якомога більше овочів і фруктів. Їх можна використовувати для закусок і для начинки пирога. Краще всього підійдуть яблука, капуста, смажені гриби і навіть риба. За бажанням можна спекти кілька невеликих пиріжків, щоб поставити їх в різних куточках столу, і надати можливість гостям вибрати частування на свій смак. М’ясна начинка — класичний варіант красивого і ситного новорічного страви.
Продукти для тіста:
- Борошно пшеничне — 1 кг
- Дріжджі сухі (швидкорозчинні) — 15 г
- Молоко — 2 склянки
- Яйце куряче — 3 шт.
- Вершкове масло — 100 г
- Цукор пісок — 50 г
- Сіль — 0,5 ч. л.
Інгредієнти для начинки:
- М’ясо — 500 г
- Олія рослинна (без запаху) — 100 мл
- Цибуля — 1-2 шт.
- Картопля — 3 шт.
- Сир твердий — 100 г
- Сіль і спеції — за смаком
Приготування тіста:
Перед приготуванням тесту бажано просіяти борошно, використовуючи звичайне ситечко. Так готове тісто буде більш ніжним і повітряним.В зручну миску налийте склянку теплого молока, додайте в нього столову ложку цукру і стакан борошна. За допомогою віночка або ложки добре розмішати борошняну суміш, щоб не було грудочок. Поставте посуд з опарою на 40 хвилин у тепле місце, щоб закваска почала бродити — її обсяг повинен збільшитися в два рази.Другу частину молока налити в емальовану каструлю і нагріти до 35-37 градусів, не вище, інакше дріжджі загинуть і тісто не підніметься. Розтопіть масло і охолодіть до кімнатної температури. Покладіть в молоко сіль і щіпку цукру, додайте остигле масло, перемішайте і акуратно введіть у підійшла опару. Перемішувати тісто найкраще руками, але за бажанням можна використовувати кухонний комбайн або міксер на самій мінімальній швидкості.Охолоджені 2 яйця розтерти з цукром до однорідності і акуратно ввести їх в загальну суміш.Досипати муку і замісити м’яке тісто. Заважати до тих пір, поки воно не буде легко відходити від рук — не прилипати, але не бути жорстким.Скачати здобне тісто в один великий ком, покласти у велику містку посуд (з урахуванням того, що воно буде підніматися і збільшуватися). Накрийте його рушником і залиште в теплі на 50-60 хвилин. Коли тісто підніметься, його потрібно буде обім’яти і залишити ще на 30 хвилин. Після цього з тестом можна буде працювати.Приготування начинки:
М’ясо можна використовувати будь-яке, але бажано уникати додавання свинини і курки. У Рік Свині найбільш підходящими будуть яловичина або індичка. Шматочки м’якоті наріжте тонкими смужками або подрібніть в фарш.Наріжте цибулю-дрібними кубиками. Додайте в м’ясний фарш, посоліть за смаком, покладіть будь-які спеції.Сир натріть на тертці з середніми зубчиками.Картоплю помийте і, не знімаючи шкірки, покладіть в каструлю і залийте окропом. Відваріть картоплю в мундирі до готовності, остудіть і очистіть. Наріжте картоплю кубиками або тонкими шматочками, покладіть в сковороду і обсмажте в невеликій кількості рослинного масла.Окремо обсмажте фарш. Щоб начинка була соковитіше, можна додати трохи води і тушкувати фарш під кришкою 10 хвилин.Залиште підготовлені продукти остигати окремо, не змішуючи між собою. За бажанням в м’ясо можна додати трохи свіжої зелені: петрушки або цибулі.
Збірка пирога «Порося»
Формувати пиріг потрібно на зручній поверхні, тому звільніть стіл, підготуйте лист, дошку і лист пергаментного паперу.
Насипте на стіл трохи борошна і розкачайте тісто в прямокутний пласт (за розміром дека) товщиною приблизно 3-4 міліметра. Підрівняйте краю гострим ножем, шматочки-обрізки розділіть на 7 рівних частин, скачайте з них невеликі кульки і відкладіть.Постеліть пергамент на обробну дошку і покладіть зверху нього тісто.В серединку викладіть шар сиру, зверху нього м’ясний фарш і накрийте картоплею. Якщо додаєте зелень, змішайте її з картоплею, так пиріг буде більш ароматним.Щільно защипывайте краю тесту як звичайний овальний пиріжок. Накрийте пиріг аркушем пергаменту, і, обережно взявши за нижній шматок паперу, переверніть. Шов повинен вийти внизу. Зніміть аркуш паперу і акуратно руками надайте пирога форму овалу. Кінці не повинні бути занадто гострими, злегка притисніть їх рукою, щоб надати їм напівкруглу форму.З чотирьох відкладених кульок потрібно зробити ніжки. Кожен шматочок сформуйте у вигляді бруска довжиною 4-5 сантиметрів, прикладіть їх до тельцю (основі пирога) з обох сторін. Акуратно прикріпіть їх одним кінцем, на іншому кінці з допомогою зубочистки або сірники, зробіть невеликі насічки (копитця).П’ятий кулька буде п’ятачком — прикріпіть його з одного краю (мордочки).Шостий шматочок тіста розкачайте в тонкий кружок діаметром приблизно 8-10 сантиметрів і розріжте на дві рівні частини. З цих шматочків зробіть вушка.З решти шматочка зробіть хвостик — розкачайте тонку ковбаску і скрутіть у вигляді спіральки.Акуратно перенесіть пиріг на аркуші пергаменту на деко і залиште на 15 хвилин. При розладі тісто ще злегка підніметься і прийме потрібну форму.Поки «Порося» відпочиває, увімкніть духовку на 180 градусів і збийте яйце, що залишилося віночком (для змазування пирога). Можна додати трохи сметани або молока.Рясно змастіть пиріг зі всіх сторін яєчною сумішшю і випікайте в духовці до готовності 30-35 хвилин. Коли дивовижне частування буде готове, злегка збризніть його холодною водою і накрийте на 5 хвилин рушником. Така проста процедура дозволяє зберегти пиріг м’яким протягом 1-2 діб.Цей спосіб складання пирога «Порося» можна використовувати для приготування випічки з будь-якою начинкою: м’ясний, овочевий, грибний, з фруктів або ягід. Використовуючи фрукти, не змішуйте їх заздалегідь цукром, інакше вони пустять багато соку і тісто розтечеться. Просто посипте їм начинку при наповненні пирога.
На Новий рік 2019 можна приготувати кілька пирогів різних розмірів. За цим рецептом вийде пиріг середнього розміру вагою 2 кілограми. При необхідності збільшуйте або зменшуйте кількість продуктів у відповідності з пропорціями.