Пиріг Порося на Новий рік 2019: опис і рецепт

Новорічний стіл завжди відрізняється великою кількістю оригінальних і красивих страв-салатів, закусок, пирогів. Вони одночасно служать і частуванням, і прикрасою святкового застілля. Кожне з страв на Новий рік 2019 є невеликим витвором кулінарного мистецтва, і при цьому є складовою одного натюрморту.

Незважаючи на те, що у Рік Свині слід віддавати перевагу простим страв, навіть їх можна оформити яскраво і нарядно, зробивши святковий стіл по-справжньому оригінальним. Пиріг Порося на Новий рік 2019 займе головне місце в кулінарній композиції — їстівний символ наступаючого року порадує не тільки своїм зовнішнім виглядом і формою, але і приголомшливим смаком.

Випічка у формі поросятко принесе чимало радості не тільки дітям, але і дорослим, особливо якщо для начинки пирога ви виберете декілька начинок. Зробити символічний пиріг зовсім нескладно, хоч і потрібно попрацювати кілька годин. Святкове частування має стати основною прикрасою на новорічному столі. Запасіться терпінням і необхідними продуктами — результат вас не розчарує.

Рецепт м’ясного пирога «Порося» на Новий рік 2019

У рік Свині на святковому столі має бути якомога більше овочів і фруктів. Їх можна використовувати для закусок і для начинки пирога. Краще всього підійдуть яблука, капуста, смажені гриби і навіть риба. За бажанням можна спекти кілька невеликих пиріжків, щоб поставити їх в різних куточках столу, і надати можливість гостям вибрати частування на свій смак. М’ясна начинка — класичний варіант красивого і ситного новорічного страви.

Продукти для тіста:

  • Борошно пшеничне — 1 кг
  • Дріжджі сухі (швидкорозчинні) — 15 г
  • Молоко — 2 склянки
  • Яйце куряче — 3 шт.
  • Вершкове масло — 100 г
  • Цукор пісок — 50 г
  • Сіль — 0,5 ч. л.

Інгредієнти для начинки:

  • М’ясо — 500 г
  • Олія рослинна (без запаху) — 100 мл
  • Цибуля — 1-2 шт.
  • Картопля — 3 шт.
  • Сир твердий — 100 г
  • Сіль і спеції — за смаком

Приготування тіста:

  • Перед приготуванням тесту бажано просіяти борошно, використовуючи звичайне ситечко. Так готове тісто буде більш ніжним і повітряним.
  • В зручну миску налийте склянку теплого молока, додайте в нього столову ложку цукру і стакан борошна. За допомогою віночка або ложки добре розмішати борошняну суміш, щоб не було грудочок. Поставте посуд з опарою на 40 хвилин у тепле місце, щоб закваска почала бродити — її обсяг повинен збільшитися в два рази.
  • Другу частину молока налити в емальовану каструлю і нагріти до 35-37 градусів, не вище, інакше дріжджі загинуть і тісто не підніметься. Розтопіть масло і охолодіть до кімнатної температури. Покладіть в молоко сіль і щіпку цукру, додайте остигле масло, перемішайте і акуратно введіть у підійшла опару. Перемішувати тісто найкраще руками, але за бажанням можна використовувати кухонний комбайн або міксер на самій мінімальній швидкості.
  • Охолоджені 2 яйця розтерти з цукром до однорідності і акуратно ввести їх в загальну суміш.
  • Досипати муку і замісити м’яке тісто. Заважати до тих пір, поки воно не буде легко відходити від рук — не прилипати, але не бути жорстким.
  • Скачати здобне тісто в один великий ком, покласти у велику містку посуд (з урахуванням того, що воно буде підніматися і збільшуватися). Накрийте його рушником і залиште в теплі на 50-60 хвилин. Коли тісто підніметься, його потрібно буде обім’яти і залишити ще на 30 хвилин. Після цього з тестом можна буде працювати.
  • Приготування начинки:

  • М’ясо можна використовувати будь-яке, але бажано уникати додавання свинини і курки. У Рік Свині найбільш підходящими будуть яловичина або індичка. Шматочки м’якоті наріжте тонкими смужками або подрібніть в фарш.
  • Наріжте цибулю-дрібними кубиками. Додайте в м’ясний фарш, посоліть за смаком, покладіть будь-які спеції.
  • Сир натріть на тертці з середніми зубчиками.
  • Картоплю помийте і, не знімаючи шкірки, покладіть в каструлю і залийте окропом. Відваріть картоплю в мундирі до готовності, остудіть і очистіть. Наріжте картоплю кубиками або тонкими шматочками, покладіть в сковороду і обсмажте в невеликій кількості рослинного масла.
  • Окремо обсмажте фарш. Щоб начинка була соковитіше, можна додати трохи води і тушкувати фарш під кришкою 10 хвилин.
  • Залиште підготовлені продукти остигати окремо, не змішуючи між собою. За бажанням в м’ясо можна додати трохи свіжої зелені: петрушки або цибулі.

    Збірка пирога «Порося»

    Формувати пиріг потрібно на зручній поверхні, тому звільніть стіл, підготуйте лист, дошку і лист пергаментного паперу.

  • Насипте на стіл трохи борошна і розкачайте тісто в прямокутний пласт (за розміром дека) товщиною приблизно 3-4 міліметра. Підрівняйте краю гострим ножем, шматочки-обрізки розділіть на 7 рівних частин, скачайте з них невеликі кульки і відкладіть.
  • Постеліть пергамент на обробну дошку і покладіть зверху нього тісто.
  • В серединку викладіть шар сиру, зверху нього м’ясний фарш і накрийте картоплею. Якщо додаєте зелень, змішайте її з картоплею, так пиріг буде більш ароматним.
  • Щільно защипывайте краю тесту як звичайний овальний пиріжок. Накрийте пиріг аркушем пергаменту, і, обережно взявши за нижній шматок паперу, переверніть. Шов повинен вийти внизу. Зніміть аркуш паперу і акуратно руками надайте пирога форму овалу. Кінці не повинні бути занадто гострими, злегка притисніть їх рукою, щоб надати їм напівкруглу форму.
  • З чотирьох відкладених кульок потрібно зробити ніжки. Кожен шматочок сформуйте у вигляді бруска довжиною 4-5 сантиметрів, прикладіть їх до тельцю (основі пирога) з обох сторін. Акуратно прикріпіть їх одним кінцем, на іншому кінці з допомогою зубочистки або сірники, зробіть невеликі насічки (копитця).
  • П’ятий кулька буде п’ятачком — прикріпіть його з одного краю (мордочки).
  • Шостий шматочок тіста розкачайте в тонкий кружок діаметром приблизно 8-10 сантиметрів і розріжте на дві рівні частини. З цих шматочків зробіть вушка.
  • З решти шматочка зробіть хвостик — розкачайте тонку ковбаску і скрутіть у вигляді спіральки.
  • Акуратно перенесіть пиріг на аркуші пергаменту на деко і залиште на 15 хвилин. При розладі тісто ще злегка підніметься і прийме потрібну форму.
  • Поки «Порося» відпочиває, увімкніть духовку на 180 градусів і збийте яйце, що залишилося віночком (для змазування пирога). Можна додати трохи сметани або молока.
  • Рясно змастіть пиріг зі всіх сторін яєчною сумішшю і випікайте в духовці до готовності 30-35 хвилин. Коли дивовижне частування буде готове, злегка збризніть його холодною водою і накрийте на 5 хвилин рушником. Така проста процедура дозволяє зберегти пиріг м’яким протягом 1-2 діб.
  • Цей спосіб складання пирога «Порося» можна використовувати для приготування випічки з будь-якою начинкою: м’ясний, овочевий, грибний, з фруктів або ягід. Використовуючи фрукти, не змішуйте їх заздалегідь цукром, інакше вони пустять багато соку і тісто розтечеться. Просто посипте їм начинку при наповненні пирога.

    На Новий рік 2019 можна приготувати кілька пирогів різних розмірів. За цим рецептом вийде пиріг середнього розміру вагою 2 кілограми. При необхідності збільшуйте або зменшуйте кількість продуктів у відповідності з пропорціями.

    Новий рік 2023