Молодим господаркам буває важко правильно скласти святкове меню, оскільки вони не уявляють, які страви обов’язково повинні бути на столі, а досвідчені жінки часто губляться в нових рецептах, бажаючи здивувати гостей і домашніх новими кулінарними шедеврами. І першим, і другим допоможе дана стаття, яка містить готове меню на Новий рік 2021, що враховує характер його символу.
Зміст:
- Коротка характеристика символу року
- Закуски
- Овочеві тарілки
- Сирні тарілки
- Ковбасні нарізки
- Оригінальні закуски
- Салати
- Салат «Червона шапочка»
- Як по-новорічному оформити салат
- Гарячі страви
- Курка з лимоном, часником і білим вином
- Соковита горбуша в духовці
- Гарнір
- Пом’ята картопля
- Картопляні крокети
- Десерти
- Запечені яблука
- Торт без випічки з лаймом
- Напої
Коротка характеристика символу року
Бик досить консервативний у своїх гастрономічних уподобаннях тварина, це проявляється у способах приготування страв і продуктів, використовуваних для них. Так, символу року сподобається достаток на столі зелені, грибів, овочів і фруктів. Допустимо присутність в меню м’яса (але не яловичини або телятини) і молочних продуктів, а ось страв з желатином бути не повинно, адже його роблять з кісток парнокопитних тварин.
Закуски
Без гарних закусок на новорічному застіллі не обійтися. Вони як прелюдія перед основним блюдом, повинні виглядом подачі і смаком збуджувати апетит. Красиво оформлена овочева або сирна тарілка впораються з цим завданням, але якщо є час і бажання можна приготувати з тих же продуктів більш оригінальні закуски.
Овочеві тарілки
При зустрічі нового року овочева нарізка виходить на перший план в меню серед інших закусок, адже символ 2021 року любить похрумтіти свіжими овочами. Оформлення такої страви передбачає використання свіжої зелені: кріп, петрушка, базилік і інше. Можна в центрі тарілки поставити невелику ємність з соусом, який буде доповнювати смак овочів.
Сирні тарілки
Цей вид закусок – смачний спосіб подякувати Щура (символ минає 2020 року) за все хороше, що сталося з нами у минулі 366 днів. Зовсім не обов’язково шукати для оформлення гарне сервірувальне блюдо, досить естетично сири будуть виглядати на круглій дерев’яній обробній дошці. Нарізати їх можна тонкими пластинами або кубиками, а подавати з оливковим маслом, горіхами і свіжими фруктами.
Ковбасні нарізки
Меню на Новий рік 2021 ковбасних нарезкам пред’являються додаткові вимоги щодо складу ковбас. У ньому не повинно бути яловичини, телятини або субпродуктів великої рогатої худоби. Символу наступаючого року не сподобається, що за святковим столом їдять його одноплемінників.
Оригінальні закуски
Крім різних тарілок (сирних, овочевих, ковбасних) можна зробити різні нескладні у приготуванні закуски, які стануть прикрасою новорічного меню. Це можуть бути тарталетки з різними начинками, діди морози з фаршированих помідорів, ялинки з тонких огіркових слайсів на паличці або у вигляді невеликих сирних конусів врубленной зелені. Ідеї для їх створення можна почерпнути на наведених фото.
Салати
Новорічне меню неможливо уявити без різноманітних салатів. Що це буде – традиційний Олів’є або новий рецепт – не має особливого значення. Важливо використання серед інгредієнтів овочів і відповідні оформлення страви.
Салат «Червона шапочка»
Заміною класичного новорічного Олів’є в меню може стати смачний листковий салат з зернами граната. У ньому є всі продукти, які сподобаються Бику (овочі і гранат) і виявлять шану колишньому символу (сир і горіхи). Для приготування слід підготувати:
- 300 г м’яса курки;
- 250 г картоплі;
- 200 г моркви;
- 250 г майонезу;
- 4 яйця;
- 150 г мармурового сиру;
- ? Граната;
- 50 р фундука.
Покрокове приготування:
- М’ясо, яйця і овочі відварити. Гранат розібрати на зерна, горіхи порубати ножем в середню крихту, а інші інгредієнти нарізати кубиками.
- У формувальне кільце укласти шарами: картопля, курка, горіхи, сир, моркву, яйця. Всі шари змастити майонезом. Зверху прикрасити салат зернами граната.
Як по-новорічному оформити салат?
Салат «Червона шапочка» красивий вже сам по собі, чого не скажеш про інших, більш звичних новорічних закусках, але і їм можна надати більш естетичний вигляд:
- можна просто викласти салат в порційне кільце і прикрасити свіжою зеленню;
- будь салат можна сформувати у вигляді кільця, яке великою кількістю свіжої зелені перетворити в різдвяний вінок;
- якщо формувати закуску за допомогою глибокої миски, то на сервировочном блюді з неї можна зробити ялинкова куля, для прикраси якого підійдуть зерна граната, кукурудза консервована або зелений горошок.
Гарячі страви
Одними закусками та салатами в рік Бика не обійтися, центральне місце на столі завжди займає гаряче. Нижче наведені рецепти таких страв, які не складно приготувати, і які доречні у святковому меню.
Курка з лимоном, часником і білим вином
Без тривалих приготувань можна зробити запечену в духовці курку з лимоном у винно-часниковому соусі. Птах по цьому рецепту виходить незвичайно соковитою і ніжною. Для досягнення такого результату знадобляться:
- 1,5-1,7 кг куряча тушка;
- ? Лимона;
- 400 мл готового курячого бульйону;
- 100 мл білого сухого вина;
- 30-50 г розм’якшеного вершкового масла;
- 1 головка часнику;
- 2 гілочки розмарину;
- 1-2 лаврових листа;
- сіль, перець.
Як запекти:
- Спочатку потрібно підготувати курку: її слід добре вимити, обсушити рушником, змастити маслом і натерти сіллю з перцем.
- Потім тушку слід укласти в досить глибоку форму для запікання, зверху посипати подрібненим розмарином, а всередину покласти лавровий лист, шматочок залишився масла і розрізану на кілька частин лимон.
- У сотейнику з’єднати бульйон і вино. Туди ж покласти очищений і розібраний на часточки часник. Довести все до кипіння і вилити у форму з куркою.
- Після цього затягнути зверху тушку фольгою і запікати приблизно 1,5 години при 190°С. Після цього прибрати фольгу і готувати ще 20 хвилин під грилем або просто збільшивши температуру.
Після запікання гарячий соус можна перелити в теплий сотейник і подавати разом з куркою, що додатково урізноманітнює новорічне меню.
Інші рецепти новорічної курки по посиланню.
Соковита горбуша в духовці
Горбуша – не сама соковита риба, але якщо її правильно приготувати, то ніжність і соковитість запечених стейків може приємно здивувати і порадувати. На Новий рік 2021 можна запекти горбушу в рукаві зі спеціями і червоним вином. Для цієї страви знадобляться:
- 500 г стейків горбуші;
- 100 мл червоного вина;
- 30 г крохмалю;
- суміш спецій для риби або окремо коріандр, тмин, гвоздика, перець – за смаком;
- оливкова олія;
- сіль.
Послідовність запікання:
- У ступці з’єднати спеції, крохмаль і сіль, все добре розім’яти. Влити в отриману суміш трохи оливкового масла, щоб вийшла рідка кашка.
- Порційні стейки щедро обмазати отриманим маринадом і скласти в рукав для запікання, в нього ж влити червоне вино.
- Зверху в декількох місцях проробити отвори в рукаві і відправити рибу на 20 хвилин у духовку, розігріту до 180°С.
Перед подачею на новорічний стіл, запечену горбушу можна посипати свіжою рубаною зеленню.
Гарнір
Консервативному Бику сподобаються меню з гарніром, приготованим з картоплі. Це може бути улюблене пюре або один із запропонованих нижче варіантів.
Пом’ята картопля
Традиційний картоплю на гарнір можна запекти, але не звичним способом (наприклад, по-селянськи), а так як це роблять в Португалії. В оригінальному варіанті запікають молоді бульби, а для меню на Новий рік 2021 можна взяти будь-картоплю з тонкою шкіркою.
Пропорції інгредієнтів:
- 8 приблизно однакових картоплин;
- 30 г вершкового масла;
- 10 г розмарину;
- 4 зубчики часнику;
- 40 мл оливкової мала;
- Сіль крупна.
Приготування:
- Картоплини гарненько вимити і зварити в шкірці до готовності. Потім воду злити і почекати поки вони охолонуть.
- Після цього кожну картоплину потрібно трохи розчавити зверху ложкою, але щоб вона не розвалилася.
- У форму для запікання вилити норму оливкової олії і рівномірно розподілити по дну. Часникові часточки нашаткувати тонкими пластинами і укласти у форму.
- Далі у форму укласти підготовлені бульби розім’ятої стороною вгору. Посипати все сіллю і подрібненим розмарином.
- Вершкове масло нарізати невеликими кубиками, які викласти зверху на картоплю. Запікати при температурі 180-190°С до зарум’янювання.
Розмарин можна використовувати як свіжий, так і сушений.
Картопляні крокети
Ще одним гарніром для новорічного меню можуть стати крокети з картоплі, тим більше що можна заздалегідь заготовити кульки, а перед застіллям просто обсмажити у фритюрі. Список необхідних для приготування продуктів:
- 1000 г картоплі;
- 80 г твердого сиру;
- 2 яйця;
- 30 г вершкового масла;
- 20 г зелені;
- 40 г манки;
- 80 г панірувальних сухарів;
- 60 г борошна;
- сіль, перець, рослинна олія.
Хід роботи:
- Картоплю очистити від шкірки, зварити до готовності і розім’яти в пюре разом з вершковим маслом і натертим на дрібній тертці сиром. Дати пюре охолонути до кімнатної температури.
- Потім додати картоплю 1 яйце, подрібнену зелень і манну крупу. Все старанно перемішати за допомогою міксера.
- Підготувати три тарілки: в одній яйце збовтати, в іншу всипати панірувальні сухарі, а в третю – борошно.
- З підготовленого пюре скачати кульки розміром з волоський горіх, потім по черзі їх потрібно обваляти в борошні, занурити в яйце, обваляти в сухарях і обсмажити в олії до золотистої скоринки.
Готові крокети краще викладати шумівкою на паперові рушники, щоб позбавити їх від надлишків олії.
Десерти
Десерти в меню на Новий рік не повинні бути занадто важкими, після рясного столу краще з’їсти щось легке і не калорійне. Символу нового року порадують ласощі з яскраво вираженим фруктовим смаком
Запечені яблука
Бику припадуть до смаку запечені яблука. Приготувати такий новорічний порційний десерт можна з різними начинками. Так, можна взяти мед, сир, родзинки, сухофрукти, шоколад, поєднуючи ці продукти по своєму смаку.
Як приготувати:
- У яблук зрізати верхівку і акуратно зробити в плоді поглиблення, вирізати насінну коробочку.
- Сир змішати з медом і сухофруктами. Отриманою сумішшю наповнити порожнечі в яблуках, накрити зрізаними верхівками і запекти в духовці при 180°С.
- За пару хвилин до готовності посипати яблука зверху тертим шоколадом.
Дуже красиво виглядають яблука з патьоками з чорного та білого шоколаду. Щоб вони вийшли гарними, можна вже готовий новорічний десерт полити розтопленим шоколадом.
Торт без випічки з лаймом
Напередодні новорічного застілля духовка буває зайнята приготуванням гарячої або гарніру, і не залишається ні часу, ні місця для випічки торта. У цьому випадку прикрасить меню рецепт торта без випічки з освіжаючим цитрусовим смаком. Щоб його приготувати знадобиться:
- 200 г пісочного печива;
- 100 г вершкового масла;
- 500 г жирної сметани;
- 150 г вершкового сиру або жирного сиру;
- 120 г цукру;
- 10 г желатину;
- 1 лайм;
- зелений харчовий барвник.
Черговість дій:
- Роз’ємну форму для випічки вистелити пергаментом. Печиво розім’яти в крихту і змішати з розтопленим вершковим маслом. Отриману масу утрамбувати на дно форми у вигляді коржа і поставити на 40 хвилин у холодильник.
- Збити разом сметану, вершковий сир і цукор. Попередньо підготувати желатин згідно інструкції на упаковці.
- Лайм розрізати навпіл, два тонкі кружальця з середини плода залишити для прикраси, також можна тонкої спіраллю зняти цедру. З половинок лайма вичавити сік і змішати його з барвником.
- Продовжуючи збивати сметану з сиром ввести в неї сік лайма і желатин. Як тільки маса стане однорідною, перелити її на корж з пісочного тіста і поставити в холодильник, щоб крем застиг.
Готовий новорічний торт прикрасити цедрою і кружечками лайма. Можна не додавати барвник в крем, а зробити зверху ще один шар з готового зеленого желе. Вийде також красиво і смачно.
Для новорічного меню можна приготувати прості десерти, але прикрашені новорічною тематикою. Наприклад, можна спекти печиво у вигляді зірочок (не обов’язково імбирне) і зібрати з нього солодку новорічну ялинку або просто прикрасити білою глазур’ю за аналогією зі сніжинками. Желе можна залити в порційні силіконові форми півсфери, які з допомогою шоколадного декору перетворити на ялинкові кулі. Красиво виглядає і листкове желе у формочках для кексів.
Напої
Без напоїв неможливо уявити жодне застілля. Для більшості Новий рік асоціюється з ігристим шампанським, але є й ті, хто не уявляє це свято без коньяку або горілки. Що ж, кожен має право вибирати по своєму смаку, зупиняючись на чомусь одному або міксуючи з різних напоїв коктейлі. Але у вживанні алкоголю необхідно дотримувати помірність, так як символ 2021 не любить п’яних.
Рецепт домашнього бейлиза тут.
Не варто забувати про безалкогольних напоях у новорічному меню, виготовлених з фруктів і овочів. Це можуть бути соки, морси, компоти або коктейлі. І обов’язково на столі має бути вода, адже тільки вона по-справжньому зможе видалити спрагу.