Напередодні будь-яких свят господині проводять багато часу на кухні біля плити, щоб приготувати смачні і оригінальні страви для гостей. У Новий рік 2019 домашніх турбот додається, адже потрібно не тільки приготувати, але і подбає над прикрасою святкового столу, а також красиво оформити святкові страви. Щоб заощадити час і нічого не упустити з виду, новорічне меню бажано скласти заздалегідь. Так у хазяєчок буде достатньо часу, щоб придбати необхідні продукти і нічого не забути.
Меню можна умовно розділити на дві основні категорії страв: одні готуються заздалегідь, інші можна відкласти і зробити їх за кілька годин до сервіровки столу. Кращі рецепти новорічних страв, з допомогою яких можна сервірувати приголомшливий стіл, зроблять процес готування набагато легше і приємніше. Рецепти-виручалочки — найкращий подарунок для хазяєчок в святкові дні. Знаючи їх, ви без особливих зусиль зможете приготувати страви на будь-який смак навіть для дуже великої компанії.
Заливна риба
Зустрічаючи Рік Свині, порадуйте своїх гостей смачними та оригінальними стравами з морської і річкової риби і морепродуктів. Найкращий рецепт приготування риби до нового року — класичний холодець. Страва готується заздалегідь, тому у вас буде достатньо часу придумати йому гарне оформлення.
Необхідні продукти:
- Риба (судак) — 1 кг
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Морква — 1 шт.
- Яйце куряче — 1 шт.
- Желатин — 1 ст. л.
- Лавровий лист — 1-2 шт.
- Чорний перець горошком — 5-7 шт.
- Сіль — 2 ч. л.
- Вода — 5 склянок
- Лимон — 1 шт.
Як приготувати:
Підготуйте продукти (цієї кількості вистачить на 6 порцій), спеції та приправи беріть на свій розсуд. У класичному рецепті використовується судак, але можна брати будь-яку рибу. Головна умова смачного результату — риба повинна бути свіжої або охолодженої, але не замороженою.Рибу потрібно добре очистити, вимити і випатрати. Відріжте голову (видаліть зябра і очі) і хвіст. Гострим ножем акуратно відокремте філе, виберете всі дрібні кісточки і обсушіть паперовим рушником або серветкою. Наріжте на порційні шматочки.Покладіть суповий набір (голову, хвіст і хребет) в каструльку, залийте холодною водою. Щоб бульйон вийшов пахучіше, покладіть в нього цілу цибулину. Варіть на повільному вогні 30 хвилин (час вичитуйте після закипання).Моркву почистити, нарізати тонкими кружальцями і злегка підсушити на сковороді без жиру. Додайте її в рибний бульйон, покладіть перець, сіль і лавровий лист. Варіть ще півгодини, не забуваючи знімати піну з поверхні бульйону.Готовий бульйон процідіть через сито або друшляк. Перелийте його назад в каструлю, покладіть шматочки філе і варіть їх на середньому вогні до готовності 15 хвилин. Щоб риба не розпадалася, акуратно вийміть шматочки з допомогою шумівки і викладіть їх на тарілку для охолодження.Складіть шматочок марлі у кілька шарів і покладіть її в друшляк і процідіть бульйон ще раз. Щоб зробити його прозорим, знадобиться охолоджене яйце. Відокремте білок від жовтка, білок збийте вінчиком, жовток приберіть в холодильник — він стане в нагоді для приготування новорічної випічки. Коли бульйон трохи охолоне, влийте білок і добре перемішайте. Поставте бульйон на плиту і доведіть до кипіння. Швидко зніміть бульйон з вогню, дайте йому трохи охолонути і ще раз закип’ятіть.Теплий бульйон ще раз добре процідіть через ситечко і марлю. Насипте в чашку або миску желатин і залийте її склянкою теплого бульйону.Остиглий бульйон нагріти на плиті, влити в нього набряклий желатин і, постійно помішуючи, довести суміш до 80-90 градусів. До кипіння бульйон з желатином доводити не можна, інакше холодець не застигне і з’явиться неприємний запах.Підготовлений бульйон ще раз проціджуємо і залишаємо для охолодження до кімнатної температури. За цей час наповнюємо формочки, тарілки чи глечика, в яких холодець буде подаватися до святкового столу. Якщо Новий 2019 рік ви будете зустрічати у великій компанії, можна приготувати холодець в невеликих порційних розетках. Так вам буде легше сервірувати стіл і поставити холодець біля кожного гостя.Лимон помийте і разом з шкіркою наріжте тонкими кільцями, не забуваючи вийняти кісточки. Для прикраси холодцю можна ще додати оливок, варене вкруту яйце, шматочки вареної моркви або кілька гілочок свіжої зелені.Розкладіть шматочки риби, прикрасьте і акуратно залийте бульйоном.Поставте готове блюдо в холодильник для повного застигання мінімум на 12-15 годин, можна приготувати його за добу-дві до новорічної ночі.«Хе» з коропа — кращий рецепт гострої закуски
Короп вважається кращою рибою, яку готують до новорічного столу. Кулінари вважають, що саме ця риба є символом багатства і благополуччя. У Польщі і Японії є безліч рецептів приготування коропа до Різдва. Китайський новий рік важко уявити без одного або декількох страв з коропа. У Рік Свині цю рибу готують і в європейських країнах: її фарширують, запікають в духовці і готують чудові салати. Найбільш популярне блюдо, яке часто з неї готують — універсальну гостру закуску корейської кухні «Хе».
Інгредієнти:
- Короп (живий) — 2-2,5 кг
- Оцтова есенція (70%) — 1 ст. л.
- Масло рослинне — 100 мл
- Цибуля — 2 шт.
- Насіння кінзи — 2 ч. л.
- Часник — 7 зубчиків
- Червоний перець (гіркий) — 2-3 шт.
- Соєвий соус — 3 ст. л.
- Сіль — за смаком
Спосіб приготування:
Рибу почистити і ретельно випатрати, видалити голову. Відокремити філе від шкіри і кісток.Рибну м’якоть нарізати не дуже великими шматочками, бажано соломкою — так закуска на новорічному столі буде виглядати ще більш апетитно.Покладіть рибу в зручну посуд — глибоку емальовану або скляну миску, залийте столову ложку оцтової есенції і добре перемішайте. Притисніть зверху пресом і залиште в прохолодному місці на 40-45 хвилин.Сковороду або сотейник поставте на плиту, налийте в неї масло і добре розжарте. Цибулину очистити і нарізати кубиками, покласти в сковороду і обсмажити до прозорості. Поки овочева суміш гаряча, додайте сіль і насіння кінзи.Кілька зубчиків часнику очистити і натерти на тертці, додати до цибулі.Стручок гострого перцю помийте, розріжте видаліть плодоніжку і насіння. Накришить його тонкими кільцями, якщо ви любите гострі страви, насіння можете не прибирати. Додайте до решти пряної суміші, влийте соєвий соус і ще раз добре перемішайте. Цю заправку можна використовувати і для маринаду м’яса. За бажанням можна додати будь-які улюблені прянощі і спеції за смаком.Заправку додати до маринованої риби, добре перемішати і покласти під прес на 40 хвилин. Накрийте «Хе» харчовою плівкою і поставте в холодильник. Цю чудову закуску можна подавати до столу вже через 12 годин, але якщо ви потримаєте її в холоді добу, вона буде ще смачніше. Прикрасьте рибне блюдо листям свіжої кінзи або петрушки і посипте насінням білого кунжуту — ефектне частування неодмінно сподобається вашим гостям.Так як закуска готується із сирої риби, дуже важливо, щоб вона була свіжою. Краще всього брати живу рибу, але можна скористатися охолодженої, якщо ви впевнені в її якості.
Заливний пиріг з грибами і картоплею
Заливний пиріг зі смачною начинкою з грибів і картоплі ідеально підійде для частування гостей за новорічним столом. Повітряний, м’який і неймовірно смачний пиріг готується дуже легко і швидко. Варіантів приготування таких пирогів досить багато, і кожен з них має свій особливий секрет. Кращий рецепт святкової випічки відрізняється тим, що приготувати смачний пиріг можна всього за 1 годину.
Вам знадобляться:
- Картопля — 5 шт.
- Печериці — 500 г
- Цибуля ріпчаста — 2 шт.
- Масло вершкове — 100 г
- Майонез — 1 стакан
- Борошно — 1 склянка
- Яйця — 3 шт.
- Харчова сода — 1 ч. л.
- Лимонна кислота — щіпка
- Сіль — за смаком
- Цукор — 1/2 ч. л.
Етапи приготування:
Заливне тісто на майонезі готується дуже просто (можна замінити жирної 20% сметаною). Підготовлену борошно змішайте з содою і лимонною кислотою, можна використовувати готовий пекарський порошок (розпушувач).Збийте яйця віночком або міксером до утворення густої піни.Додайте в яєчну масу майонез і борошно. Насипте трохи цукру — пиріг придбає красиву золотисту скориночку. Добре перемішайте і відставте на 10-15 хвилин, цього часу буде достатньо, щоб приготувати начинку.Цибулину очистити і нашаткувати дрібними шматочками.Картопля наріжте тонкими брусками або натріть на тертці з великими зубчиками.Гриби печериці промийте, обсушіть і накришити тонкими часточками.У сковороду покладіть шматочок вершкового масла або маргарину, розтопити на середньому вогні обсмажте цибулю з грибами до готовності. Відставте, щоб вони трохи охололи.Дно форми для випікання змастіть маслом і налийте трохи тіста — дуже тонкий шар.Викладіть картоплю: якщо часточками, то внапуск, якщо тертий, то розподіліть рівним шаром.Поверх картоплі покладіть обсмажені гриби з цибулею.Залийте начинку тістом і поставте в заздалегідь розігріту духовку. Пиріг випікається при температурі 170 °C – 180 °C 35-40 хв. (час регулюється в залежності від типу і програм вашого духової шафи).Пиріг буде ще більш ніжним, якщо борошно просіяти кілька разів.
У Рік Свині на святковому столі бажано поставити якомога більше простих, але ситних страв. Не обов’язково придумувати закуски з екзотичних продуктів і готувати складні страви. У Новий 2019 рік потрібно святкувати, веселитися і ділитися з друзями гарним настроєм. Приготуйте велику частину частувань напередодні, і в новорічну ніч ви зможете насолодитися довгоочікуваним відпочинком у колі близьких вам людей.