Кращі рецепти на Новий рік 2019: святкові страви і десерти

Напередодні будь-яких свят господині проводять багато часу на кухні біля плити, щоб приготувати смачні і оригінальні страви для гостей. У Новий рік 2019 домашніх турбот додається, адже потрібно не тільки приготувати, але і подбає над прикрасою святкового столу, а також красиво оформити святкові страви. Щоб заощадити час і нічого не упустити з виду, новорічне меню бажано скласти заздалегідь. Так у хазяєчок буде достатньо часу, щоб придбати необхідні продукти і нічого не забути.

Меню можна умовно розділити на дві основні категорії страв: одні готуються заздалегідь, інші можна відкласти і зробити їх за кілька годин до сервіровки столу. Кращі рецепти новорічних страв, з допомогою яких можна сервірувати приголомшливий стіл, зроблять процес готування набагато легше і приємніше. Рецепти-виручалочки — найкращий подарунок для хазяєчок в святкові дні. Знаючи їх, ви без особливих зусиль зможете приготувати страви на будь-який смак навіть для дуже великої компанії.

Заливна риба

Зустрічаючи Рік Свині, порадуйте своїх гостей смачними та оригінальними стравами з морської і річкової риби і морепродуктів. Найкращий рецепт приготування риби до нового року — класичний холодець. Страва готується заздалегідь, тому у вас буде достатньо часу придумати йому гарне оформлення.

Необхідні продукти:

  • Риба (судак) — 1 кг
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Яйце куряче — 1 шт.
  • Желатин — 1 ст. л.
  • Лавровий лист — 1-2 шт.
  • Чорний перець горошком — 5-7 шт.
  • Сіль — 2 ч. л.
  • Вода — 5 склянок
  • Лимон — 1 шт.

Як приготувати:

  • Підготуйте продукти (цієї кількості вистачить на 6 порцій), спеції та приправи беріть на свій розсуд. У класичному рецепті використовується судак, але можна брати будь-яку рибу. Головна умова смачного результату — риба повинна бути свіжої або охолодженої, але не замороженою.
  • Рибу потрібно добре очистити, вимити і випатрати. Відріжте голову (видаліть зябра і очі) і хвіст. Гострим ножем акуратно відокремте філе, виберете всі дрібні кісточки і обсушіть паперовим рушником або серветкою. Наріжте на порційні шматочки.
  • Покладіть суповий набір (голову, хвіст і хребет) в каструльку, залийте холодною водою. Щоб бульйон вийшов пахучіше, покладіть в нього цілу цибулину. Варіть на повільному вогні 30 хвилин (час вичитуйте після закипання).
  • Моркву почистити, нарізати тонкими кружальцями і злегка підсушити на сковороді без жиру. Додайте її в рибний бульйон, покладіть перець, сіль і лавровий лист. Варіть ще півгодини, не забуваючи знімати піну з поверхні бульйону.
  • Готовий бульйон процідіть через сито або друшляк. Перелийте його назад в каструлю, покладіть шматочки філе і варіть їх на середньому вогні до готовності 15 хвилин. Щоб риба не розпадалася, акуратно вийміть шматочки з допомогою шумівки і викладіть їх на тарілку для охолодження.
  • Складіть шматочок марлі у кілька шарів і покладіть її в друшляк і процідіть бульйон ще раз. Щоб зробити його прозорим, знадобиться охолоджене яйце. Відокремте білок від жовтка, білок збийте вінчиком, жовток приберіть в холодильник — він стане в нагоді для приготування новорічної випічки. Коли бульйон трохи охолоне, влийте білок і добре перемішайте. Поставте бульйон на плиту і доведіть до кипіння. Швидко зніміть бульйон з вогню, дайте йому трохи охолонути і ще раз закип’ятіть.
  • Теплий бульйон ще раз добре процідіть через ситечко і марлю. Насипте в чашку або миску желатин і залийте її склянкою теплого бульйону.
  • Остиглий бульйон нагріти на плиті, влити в нього набряклий желатин і, постійно помішуючи, довести суміш до 80-90 градусів. До кипіння бульйон з желатином доводити не можна, інакше холодець не застигне і з’явиться неприємний запах.
  • Підготовлений бульйон ще раз проціджуємо і залишаємо для охолодження до кімнатної температури. За цей час наповнюємо формочки, тарілки чи глечика, в яких холодець буде подаватися до святкового столу. Якщо Новий 2019 рік ви будете зустрічати у великій компанії, можна приготувати холодець в невеликих порційних розетках. Так вам буде легше сервірувати стіл і поставити холодець біля кожного гостя.
  • Лимон помийте і разом з шкіркою наріжте тонкими кільцями, не забуваючи вийняти кісточки. Для прикраси холодцю можна ще додати оливок, варене вкруту яйце, шматочки вареної моркви або кілька гілочок свіжої зелені.
  • Розкладіть шматочки риби, прикрасьте і акуратно залийте бульйоном.
  • Поставте готове блюдо в холодильник для повного застигання мінімум на 12-15 годин, можна приготувати його за добу-дві до новорічної ночі.
  • «Хе» з коропа — кращий рецепт гострої закуски

    Короп вважається кращою рибою, яку готують до новорічного столу. Кулінари вважають, що саме ця риба є символом багатства і благополуччя. У Польщі і Японії є безліч рецептів приготування коропа до Різдва. Китайський новий рік важко уявити без одного або декількох страв з коропа. У Рік Свині цю рибу готують і в європейських країнах: її фарширують, запікають в духовці і готують чудові салати. Найбільш популярне блюдо, яке часто з неї готують — універсальну гостру закуску корейської кухні «Хе».

    Інгредієнти:

    • Короп (живий) — 2-2,5 кг
    • Оцтова есенція (70%) — 1 ст. л.
    • Масло рослинне — 100 мл
    • Цибуля — 2 шт.
    • Насіння кінзи — 2 ч. л.
    • Часник — 7 зубчиків
    • Червоний перець (гіркий) — 2-3 шт.
    • Соєвий соус — 3 ст. л.
    • Сіль — за смаком

    Спосіб приготування:

  • Рибу почистити і ретельно випатрати, видалити голову. Відокремити філе від шкіри і кісток.
  • Рибну м’якоть нарізати не дуже великими шматочками, бажано соломкою — так закуска на новорічному столі буде виглядати ще більш апетитно.
  • Покладіть рибу в зручну посуд — глибоку емальовану або скляну миску, залийте столову ложку оцтової есенції і добре перемішайте. Притисніть зверху пресом і залиште в прохолодному місці на 40-45 хвилин.
  • Сковороду або сотейник поставте на плиту, налийте в неї масло і добре розжарте. Цибулину очистити і нарізати кубиками, покласти в сковороду і обсмажити до прозорості. Поки овочева суміш гаряча, додайте сіль і насіння кінзи.
  • Кілька зубчиків часнику очистити і натерти на тертці, додати до цибулі.
  • Стручок гострого перцю помийте, розріжте видаліть плодоніжку і насіння. Накришить його тонкими кільцями, якщо ви любите гострі страви, насіння можете не прибирати. Додайте до решти пряної суміші, влийте соєвий соус і ще раз добре перемішайте. Цю заправку можна використовувати і для маринаду м’яса. За бажанням можна додати будь-які улюблені прянощі і спеції за смаком.
  • Заправку додати до маринованої риби, добре перемішати і покласти під прес на 40 хвилин. Накрийте «Хе» харчовою плівкою і поставте в холодильник. Цю чудову закуску можна подавати до столу вже через 12 годин, але якщо ви потримаєте її в холоді добу, вона буде ще смачніше. Прикрасьте рибне блюдо листям свіжої кінзи або петрушки і посипте насінням білого кунжуту — ефектне частування неодмінно сподобається вашим гостям.
  • Так як закуска готується із сирої риби, дуже важливо, щоб вона була свіжою. Краще всього брати живу рибу, але можна скористатися охолодженої, якщо ви впевнені в її якості.

    Заливний пиріг з грибами і картоплею

    Заливний пиріг зі смачною начинкою з грибів і картоплі ідеально підійде для частування гостей за новорічним столом. Повітряний, м’який і неймовірно смачний пиріг готується дуже легко і швидко. Варіантів приготування таких пирогів досить багато, і кожен з них має свій особливий секрет. Кращий рецепт святкової випічки відрізняється тим, що приготувати смачний пиріг можна всього за 1 годину.

    Вам знадобляться:

    • Картопля — 5 шт.
    • Печериці — 500 г
    • Цибуля ріпчаста — 2 шт.
    • Масло вершкове — 100 г
    • Майонез — 1 стакан
    • Борошно — 1 склянка
    • Яйця — 3 шт.
    • Харчова сода — 1 ч. л.
    • Лимонна кислота — щіпка
    • Сіль — за смаком
    • Цукор — 1/2 ч. л.

    Етапи приготування:

  • Заливне тісто на майонезі готується дуже просто (можна замінити жирної 20% сметаною). Підготовлену борошно змішайте з содою і лимонною кислотою, можна використовувати готовий пекарський порошок (розпушувач).
  • Збийте яйця віночком або міксером до утворення густої піни.
  • Додайте в яєчну масу майонез і борошно. Насипте трохи цукру — пиріг придбає красиву золотисту скориночку. Добре перемішайте і відставте на 10-15 хвилин, цього часу буде достатньо, щоб приготувати начинку.
  • Цибулину очистити і нашаткувати дрібними шматочками.
  • Картопля наріжте тонкими брусками або натріть на тертці з великими зубчиками.
  • Гриби печериці промийте, обсушіть і накришити тонкими часточками.
  • У сковороду покладіть шматочок вершкового масла або маргарину, розтопити на середньому вогні обсмажте цибулю з грибами до готовності. Відставте, щоб вони трохи охололи.
  • Дно форми для випікання змастіть маслом і налийте трохи тіста — дуже тонкий шар.
  • Викладіть картоплю: якщо часточками, то внапуск, якщо тертий, то розподіліть рівним шаром.
  • Поверх картоплі покладіть обсмажені гриби з цибулею.
  • Залийте начинку тістом і поставте в заздалегідь розігріту духовку. Пиріг випікається при температурі 170 °C – 180 °C 35-40 хв. (час регулюється в залежності від типу і програм вашого духової шафи).
  • Пиріг буде ще більш ніжним, якщо борошно просіяти кілька разів.

    У Рік Свині на святковому столі бажано поставити якомога більше простих, але ситних страв. Не обов’язково придумувати закуски з екзотичних продуктів і готувати складні страви. У Новий 2019 рік потрібно святкувати, веселитися і ділитися з друзями гарним настроєм. Приготуйте велику частину частувань напередодні, і в новорічну ніч ви зможете насолодитися довгоочікуваним відпочинком у колі близьких вам людей.

    Новий рік 2023