Індичка не тільки прикрасить Новорічний стіл, а й стане його коронною стравою. Звичайно, тільки в тому випадку, якщо її добре приготувати. Зробити це не так просто, особливо, якщо пташка попадеться велика. Тому приготування починається ще з вибору тушки.
Вибір тушки
За традицією, до Новорічного столу готують цілу птицю. В ідеалі тушка повинна бути просто охолодженої, а не замороженою. Якщо таку знайти не вдалося, розморожуйте індичку без поспіху: в холодильнику або при кімнатній температурі.
Чим більше індичка, тим довше її потрібно запікати. Якщо на святкування Нового року запрошено багато гостей, то вибирайте птицю не менше 5 кг (з розрахунку близько 300-500 г м’яса на людину). Врахуйте, що в процесі приготування індичка трохи «ужарится».
При виборі зверніть увагу на шкіру: вона повинна бути світлою, без плям, з красивим жовтуватим відливом.
Розрахунок часу приготування?
Якщо пташка заморожена, вона повинна розтанути. При кімнатній температурі на це піде від 5 до 20 годин в залежності від розмірів тушки і температури в приміщенні.
А щоб птах вийшла ніжною і ароматною, вона повинна замаринуватися. Для цього в ідеальному варіанті вона повинна провести ніч у холодильнику в маринаді. Або принаймні кілька годин.
Час приготування залежить від багатьох нюансів:
- віку птиці;
- ваги;
- моделі духовки.
Розраховуйте так: 50 хв на 1 кг. Врахуйте ще що, чим старше пташка, тим твердіше її м’ясо.
Маринування і фарширування
Ось декілька варіантів маринаду.
- Розчавити в оливкова олія кілька часточок часнику, посолити, всипати дрібку прованських трав. Дайте маринаду постояти чверть години, після чого намажте їм птицю всередині і зовні.
- Другий варіант – швидкий, м’ясо маринується пару годин в суміші з соку лимона, солі, перцю, соєвого соусу і подрібненого часнику. При використанні цього маринаду соковита індичка вам забезпечена.
- Не менш цікавий маринад вийде, якщо змішати склянку натурального виноградного соку стакан охолодженої води, ? ч. л. лимонної кислоти, 1 ч. л. солі й цукру, 7 горошин перцю.
Важливий момент! Оскільки тушка велика, вона не просолится рівномірно, тому потрібно обколоти її соляним розчином. Це можна зробити за допомогою одноразового шприца. Потрібно набрати міцний соляний розчин і зробити кілька ін’єкцій в грудку і ніжки.
Фарширування індички — ціле мистецтво. Використовувати для цього каші не варто з-за великого розміру пташки. Начинка необхідна для утримання вологи, щоб в процесі приготування індичка залишалася соковитою.
Найбільш підходящі фруктові начинки:
- яблука;
- ананаси;
- апельсини;
- мандарини.
Інші начинки і добавки:
- шпинат (і інша зелень);
- сир;
- гарбуз;
- морква;
- цибуля;
- гриби;
- горіхи;
- спеції, прянощі.
Кладіть начинку так, щоб усередині тушки ще залишалося місце, гарячий пар повинен вільно циркулювати.
У чому запікати?
Дуже зручно запікати птицю в рукаві, але помістити її туди не так просто. Крім того, пакет може не витримати такого тривалого запікання. Оптимальний варіант – використання фольги.
Рецепт індички у фользі
Маринад:
- пара часникових головок,
- майоран,
- 30 г олії оливи,
- сік одного лимона,
- сіль,
- мускат, перець.
Начинка:
- яблука – 3-4шт.,
- ананаси -350г.,
- сир — 100 р.,
- часник – 4 зубчики,
- лимон – 0.5 шт,
- майонез – 2-3 ст. л.,
- базилік – пара гілочок.
Приготування:
Приготуйте маринад, змішавши масло зі спеціями і подрібненим часником, дайте настоятися протягом 15 хвилин. Натріть їм птицю, загорніть в пакет і поставте на 12-15 годин в холодильник.
Після закінчення цього часу приготуйте начинку: поріжте кубиками яблука, сир, ананаси, додайте спеції, зубчики часнику кладіть цілком, додайте майонез і нафаршируйте індичку. Ніжки перед запіканням потрібно зв’язати.
Температура запікання в духовці
Загорніть тушку у фольгу, покладіть на деко в прогріту духовку. При 250 градусах птах печеться перші півгодини, після цього температурний режим потрібно знизити до 180. за півгодини до передбачуваного закінчення приготування потрібно дістати індичку, обережно розгорнути фольгу і перевірити птицю на готовність, проткнувши «м’ясистих» дерев’яної шпажкою.
З місця проколу повинен виділятися прозорий сік. Розгорніть фольгу, дозволяючи птиці дихати, і поставте її в духовку ще на півгодини, щоб з’явилася апетитна скоринка, але стежте, щоб індичка не підгоріла.
Головне м’ясна страва Новорічного столу готово! Приємного апетиту і щасливого Нового року!