Ми всі чули про гоголь-моголь – він зустрічається в дитячих книжках, класичних творах, але багато пробували його насправді? Виявляється, гоголь-моголь – це дивовижне ласощі та відмінне ліки, яке з задоволенням приймають навіть діти. Рецепт гоголя-моголя дуже простий, але варіацій існує величезна безліч. Сьогодні ми поділимося одним з них. Секрет в тому, що в нашому рецепті немає сирих яєць.
У цій статті:
- Інгредієнти;
- Процес приготування;
- Поради.
Інгредієнти
- Яйце – 12 шт;
- Цукор або сироп – 1,5 склянки;
- Сіль – 0,5 чайної ложки;
- Молока – 1 л;
- Ванільний екстракт – 2 ч. л.;
- Мускатний горіх (тертий) – 1 ч. л.;
- Вершки 33% — 1 стакан або готові збиті вершки.
Процес приготування
Візьміть каструлю літра на 3, розбийте туди яйця.
Всипте цукор у каструлю з яйцями.
Туди ж додайте сіль.
Збийте виделкою або вінчиком.
Влийте половину молока і добре перемішайте.
Поставте каструлю з яєчно-молочною сумішшю на невеликий вогонь. Підігрівати приблизно 25 хвилин, постійно помішуючи. Коли суміш готова, вона не буде стікати з перевернутої дерев’яної ложки.
Поки помешиваете, налаштуйтеся на святковий лад, уявіть задоволені обличчя ваших домочадців. Адже ще ніхто не встояв перед магією гоголя-моголя, приготованого за цим рецептом.
Дуже важливо для приготування смачного гоголя-моголя не дати йому закипіти. Якщо вдома є інфрачервоний термометр, який вмить визначає температуру не тільки тіла, але і рідини (такі легко знайти у молодих батьків, які хвилюючись про своєму чаді і прискіпливо вимірюють температуру води при кожному купанні), перевірте температуру десерту. В ідеалі вона повинна бути близько 80 С. Якщо градусника немає, довіртеся інтуїції. Але пам’ятайте, гоголь-моголь – напій ніжний і допустити його кипіння не можна.
Коли суміш для гоголя-моголя готова, влийте її через сито в жаростійкий посуд.
Всі шкідливі грудочки залишилися в ситі, а консистенція нашого десерту буде однорідною і тане в роті.
Тепер додайте ванільний екстракт або пару пакетиків ваніліну. І перемішайте.
Якщо у вас є цілий мускатний горіх, потріть його в ту ж посуд. Якщо немає додайте мелений мускатний горіх.
Влийте молоко, що залишилося, перемішайте. Поставте в холодильник не менше, ніж на три години або до повного охолодження.
Коли наш гоголь-моголь застиг, можна збивати вершки.
Додайте вершки (свежевзбитые або готові) у миску з гоголем-моґелем і розливайте по красивих келихах.
Гоголь-моголь відмінно виглядає в келихах для глінтвейну. Десерт можна прикрасити залишилися збитими вершками і тертим мускатним горіхом.
Поради
І ще пару підказок про те, як зробити святковий напій ще більш запам’ятовується.
- Дорослі можуть додати трохи рому або коньяку.
- Досвідчені господині замість зазвичай цукру або сиропу можуть використовувати кленовий або ягідний сироп, тоді у гоголя-моголя буде додатковий аромат.
- Якщо ви вирішите збивати вершки самостійно, залиште трохи цукру або сиропу для збивання, щоб гоголь-моголь не став нудотним.
Щасливого і смачного Різдва!