Як зробити Новий рік неповторним? Традиційна ялинка і подарунки під нею – це невід’ємні елементи свята. Але що робити, якщо хочеться внести різноманітність у знайомий сюжет? Якщо в будинку ростуть діти, то варто спекти справжні новорічні пряники.
Такі смачні і красиві кулінарні шедеври підійдуть і в якості подарунка друзям, колегам, родичам. Ми ж запропонуємо ще більш цікавий і захоплюючий майстер-клас: давайте спробуємо своїми руками зробити до урочистостей пряниковий будиночок.
Зміст
- 1 Секрет смачного новорічного пряника
- 2 Процес виготовлення новорічного ласощі
- 3 Випікання та прикрашання фігурок з тіста
- 4 Виготовлення пряникового будиночка
Секрет смачної новорічної пряника
Щоб свято стало самим запам’ятовується, для виготовлення ласощів важливо знайти хороший рецепт. Тоді тісто вийде одночасно м’яким і густим, ароматним і пряним.
На наш майстер-клас ми підібрали такий варіант:
- 1 столова ложка меду;
- 2 столові ложки цукру;
- 1 куряче яйце;
- 0,5 чайної ложки соди;
- спеції за смаком;
- 2-2,5 склянки борошна.
Такі інгредієнти потрібні для виготовлення тіста, з якого вийдуть справжні новорічні пряники або цілий будиночок. Ще знадобляться продукти для білкової глазурі: це лимонний сік (близько чайної ложки), 250 г цукрової пудри, один білок від курячого яйця і харчові барвники.
Про спеції слід поговорити окремо, оскільки від них залежить аромат і смак страви. Домогосподарки додають прянощі за своїм розсудом. Це може бути кориця або кардамон, імбир і гвоздика. Наш майстер-клас розкриє секрет особливої ароматної суміші.
Для її виготовлення потрібно купити такі прянощі: корицю і кардамон, мускатний горіх і чорний перець, а також гвоздику. Їх подрібнюють в порошок і з’єднують в єдине ціле. Таку суміш можна приготувати один раз і зберігати в закупореному пакеті.
Процес виготовлення новорічного ласощі
Майстер-клас переходить в активну стадію: потрібно зробити тісто, щоб спекти фігурки або ж змайструвати своїми руками цілий будиночок. Для цього мед розтоплюють, додають до нього цукор, потім убивають яйце і додають соду. Маса повинна стати однорідною. Далі залишилося розмішати суміш з борошном (половина порції) і спеціями.
Тесту потрібно відстоятися: його залишають на холоді на дванадцять годин. Тобто, можна зробити його на ніч, а випікати пряники вже на наступний день. Після того, як тісто відстоялося, в нього вводять борошно і вимішують. Маса виходить щільною і пластичною.
Тісто розкачують завтовшки 0,5 сантиметра. Далі можна вирізати будь-які фігурки. Добре, якщо під руками є різноманітні формочки. Але якщо таких немає або хочеться створити щось своє, тоді можна намалювати його на папері, а потім вирізати і по ньому повторити контури на тесті.
Можна заздалегідь приготувати картинки з дитячих журналів або новорічних листівок. З них вирізують діда Мороза, Снігуроньку, оленя, Сніговика, ялинку. Тоді вийдуть справжні новорічні пряники, які можна вручати в якості подарунків.
Випікання та прикрашання фігурок з тіста
Продовжуємо майстер-клас, відправляючи заготовки в духовку. Попередньо її потрібно розігріти до 180 градусів, а деко посипати борошном. Ласощі буде готове після 15-20 хвилин випікання в такому режимі. Важливо не пересушити випічку, щоб вона була м’якою і неломкой. Готовим печеньям потрібно охолонути, а потім приступають до прикрашання страв.
Для цього необхідно зробити глазур: збити білок, лимонний сік, цукрову пудру. Якщо хочеться не просто покрити пряники масою, але і малювати картинки своїми руками, тоді готують її трохи по-іншому. Спочатку з’єднують білок з соком і половиною пудри.
Вийде жидковатая суміш, яку ідеально розподіляти рівномірно по випічці. Половину такої маси відкладають. А в решту додають решту пудру. Така суміш вийде дуже густий. Далі її можна ділити на частини і додавати різні барвники для отримання глазурі будь-яких відтінків.
Майстер-клас переходить в саму творчу стадію. Можна покривати поверхню рідкої цукровою сумішшю, а коли вона застигне, малювати на випічці будь-які зображення.
Якщо господиня спекла діда Мороза, то йому потрібно зробити червону шапку і ніс, зобразити очі і рум’янець. Аналогічним чином витіювато розписують всі фігурки: новорічні сувеніри вийдуть не тільки смачними, але і красивими.
Виготовлення пряникового будиночка
Випробувавши свої сили у випіканні новорічних фігурок, можна приступати до виготовлення цього кулінарного шедевра. Це пряниковий будиночок з казки – ароматний, красивий і дуже апетитний. Наш майстер-клас буде нескладним, якщо вже освоєний рецепт тіста і принципи його прикраси.
Для початку варто визначитися з ідеєю: вивчити зображення аналогічних споруд. Надихатися можна картинками з казок, кулінарними книгами. Як варіант, домогосподарки малюють будиночок своїми руками, яким вони його уявляють.
Визначившись з обрисами кулінарної вироби, можна створювати її докладний креслення. Він знадобиться для того, щоб випекти пряники відповідного розміру і форми. Необхідні дах і стіни, підлога і деталі – двері, труба, віконниці. Складність конструкції залежить від майстерності хазяєчки. Якщо є досвід, час і бажання, то реально зробити новорічний будиночок з башточками, двориком, в якому буде гуляти чоловічок.
Далі майстер-клас передбачає перенесення шаблонів з паперу на тісто. Вирізавши деталі, їх запікають у вже відомому режимі. Щоб поєднати частини в єдиний будиночок, використовують гарячий цукровий сироп. Прикрашати творіння можна своїми руками, застосовуючи глазур кондитерську мастику, айсинг, маршмеллоу.
Подібні їстівні новорічні поробки викличуть захоплення у домашніх і непідробну радість у друзів, якщо їх використовувати в якості подарунків. Тільки не варто будиночок зберігати пам’ять: його з’їдають, доки він свіжий. Потім тісто висохне і втратить свій смак і аромат.