Салати на Новий рік – це особливе перелік страв, які навіть, якщо і готуються із звичайних інгредієнтів, то по-особливому прикрашаються, але все ж більшість господинь віддають перевагу нові, навіть екзотичні рецепти. Саме такі зібрані в наступній добірці закусок з куркою.
Соковитий салат «Кавунова часточка»
Варена курка чудово поєднується з печерицями, але можна додати соковитості і фарб цій закусці, оформивши її у вигляді кавунової часточки або кавуна із зрізаною верхівкою.
Для такого апетитного страви знадобляться:
- 400 г курячої грудинки;
- 400 г свіжих печериць;
- 100 г твердого сиру;
- 3 курячих яйця;
- 200 г свіжих огірків;
- 200 г помідорів;
- 5-7 маслин:
- рослинна олія і майонез.
Кроки приготування:
- Куряче м’ясо відварити в підсоленій воді зі спеціями і остудити, не виймаючи з бульйону. Це допоможе зберегти соковитість грудки:
- Печериці нашаткувати тонкими пластинками і обсмажити до готовності з невеликою кількістю рослинної олії, остудити. Яйця зварити круто.
- Сир і яйця натерти на крупній тертці, курку розібрати на дрібні волокна. Додати до цих продуктів смажені печериці, залишивши трохи сирної стружки для оформлення, і заправити майонезом. Викласти салат у вигляді кола, використовуючи кулінарне кільце.
- Помідори розрізати навпіл, вибрати ложкою насіння, а м’якоть нарізати дрібними кубиками. Огірки розрізати вздовж на 4 частини, світлу середину зрізати (вона не стане в нагоді), а зелену – натерти на дрібній тертці. Маслини порізати у вигляді кавунових «насіння».
- У центрі закуски зверху викласти коло з помідорів, по ньому розкидати в довільному порядку маслини. Потім викласти дві окружності з сирної і огіркової стружки.
Салат з курки з апельсинами
Пісне, але водночас вишукане і оригінальне частування можна приготувати з курячого м’яса, свіжих овочів і апельсинів, без яких просто неможливе Новий рік. Пропорції інгредієнтів, що входять до складу закуски:
- 500 г курячого філе;
- 50 г салатного міксу;
- 100 г свіжого огірка;
- 4-6 помідорів черрі;
- 3 середніх апельсина;
- 40 г рідкого меду;
- 40 мл оливкової олії і ще додатково для обсмажування;
- 40 мл білого винного оцту;
- 10 г часнику;
- сіль, спеції, кунжут або кедрові горішки.
Хід роботи:
- Філе вимити, промакнуть паперовими серветками, нарізати невеликими шматочками і скласти в контейнер.
- З одного апельсина вичавити сік і зняти цедру. Змішати сік і цедру з медом і продавлений через прес часником. В отриманій суміші замаринувати м’ясо на 30-40 хвилин, відправивши його в холодильник.
- Мариноване філе обсмажити на оливковій олії, посоливши і поперчив його в кінці термічної обробки.
- Помідори розрізати навпіл, огірки нашаткувати соломкою, листя салату порвати руками. Залишилися апельсини очистити від шкірки і білих плівок, нарізати середніми шматочками.
- На тарілку викласти листя зелені, на них – курку, апельсини і овочі. Полити все заправкою з оливкового масла і оцту, перед подачею посипати насінням кунжуту або кедровими горішками.
Салат «Маки» з куркою і маринованими печерицями
Для новорічних салатів не останнє значення має оформлення і подача страви. Цей варіант закуски зайвий раз доводить, що, навіть доклавши мінімум зусиль, можна отримати дуже гарне частування.
Інгредієнти, які знадобляться для приготування і декору:
- 300 г курячого філе;
- 270 г маринованих шампіньйонів;
- 150 г свіжих помідорів;
- 100 г твердого сиру;
- 70 г маслин;
- 50 г зеленої цибулі;
- майонез, сіль і спеції;
- 1 гілочка кропу і 10 г маку для прикраси.
Черговість дій:
- М’ясо відварити, остудити і подрібнити кубиками. Таким чином нарізати і помідори, залишивши один для декору.
- Гриби нашаткувати тонкими пластинами, маслини – кружечками, а цибулю просто дрібно порубати. Сир пропустити через дрібну тертку.
- На сервірувальну тарілку викласти шарами курку, гриби, цибулю, помідори і маслини. Кожен перемазати шар майонезом.
- Засипати зверху страву сирної стружкою, на якій викласти маки з кружечків помідора і маслиною в центрі, трохи присипавши її маком. Між «маками» вкласти гілочку кропу, як стебло, на якому вони зростають.
Новорічний салат з ананасом і куркою
Легкий у приготуванні, але з дуже цікавим поєднанням продуктів салат можна приготувати з такого набору продуктів:
- 300 г курячої грудинки;
- 200 г консервованих ананасів;
- 100 г білого вчорашнього хліба;
- 100 г твердого сиру;
- рослинна олія і майонез.
Спосіб приготування:
- Куряче філе нарізати акуратними однаковими кубиками. Зробити це буде набагато простіше, якщо попередньо відправити його ненадовго в морозильну камеру.
- Шматочки м’яса обсмажити на гарячій олії до рум’яної скоринки, потім акуратно перекласти в салатник для подальшого охолодження.
- У сковороді, де смажилася курка, зарумянить нарізаний однаковими кубиками білий хліб. Готові крутони також остудити.
- З ананасів злити сироп і, якщо вони занадто великими шматочками, подрібнити їх. Сир натерти на тертці.
- З’єднати всі компоненти закуски в глибокій тарілці, заправити майонезом і можна подавати до столу.
Закуска з пряною куркою і виноградом
Щоб швидко не сп’яніти під час святкування, салати на Новий рік, як і інші страви, повинні бути досить калорійними і поживними. До таких закусок можна віднести і цей рецепт.
Знадобиться:
- 500 г курячого філе;
- 250 г свіжих печериць;
- 250 г винограду без кісточок;
- 120 г сиру;
- 120 р ріпчастої цибулі;
- 3 зварених круто яйця;
- 70 г лісових горіхів;
- 20 г кукурудзяного крохмалю;
- 5 г меленої кориці;
- 5 р куркуми;
- 3 г порошку чилі;
- 10 мл соєвого соусу;
- 10 мл меду;
- 5 мл бальзамічного оцту;
- 150 г майонезу;
- 40 мл рослинного масла.
Як приготувати:
- М’ясо нашаткувати тонкими довгими смужками, які замаринувати в суміші спецій, соєвого соусу, меду та оцту. Час маринування – 3-4 години. Ті, хто не любить гостре, можуть замінити чилі паприкою.
- Замариноване філе запанірувати в крохмалі і обсмажити на рослинному маслі. Потім остудити і більш дрібно нарізати.
- Печериці подрібнити і обсмажити разом з ріпчастою цибулею. Сир і яйця натерти на дрібній тертці. Горіхи обсмажити на сухій сковороді і перебити блендером у велику крихту.
- З’єднати всі підготовлені інгредієнти, заправити майонезом і перемішати. Перекласти закуску в салатник, а зверху дуже щільно укласти вимиті і обсушені виноградини. Перед подачею дати страві настоятися в холодильнику.
Салат з копченою куркою від Гордона Рамзі
Якщо хочеться здивувати гостей у Новий рік чимось цікавим і смачним, допоможуть рецепти визнаного у всьому світі британського шеф-кухаря Гордона Рамзі. І навіть якщо ніхто з присутніх за столом не знає, скільки зірок Мішлена отримали його ресторани, все одно цей авторський рецепт підкорить всіх.
Склад страви:
- 2 спілих манго;
- 2 середніх авокадо;
- 350 г копченої курячої грудки;
- 200 г салатного міксу;
- 30 г кедрових горішків;
- 45 мл апельсинового соку;
- 30 мл оливкової олії;
- 20 г цільнозернового гірчиці;
- чорний перець і морська сіль.
Приготування:
- М’якоть манго очистити від кісточки і шкірки, а знач нарізати акуратними кубиками. Також вчинити і з авокадо, щоб його м’якоть не втратила колір, краще окропити скибочки лимонним соком.
- Копчену курку розрізати на невеликі тонкі скибочки. Листя зелені помити, обсушити і порвати руками.
- З’єднати всі продукти і заправити соусом з гірчиці, апельсинового соку і масла. За смаком підсолити і поперчити страву.
Салат з куркою і печерицями
Курка, гриби і сир – практично класичне поєднання, яке використовується у багатьох закусках. Якщо ще ці продукти акуратно викласти для індивідуальної подачі в кулінарне кільце, а зверху обсипати горіховою крихтою і прикрасити зеленню, то вийде даний ресторанне частування на Новий рік.
Пропорції необхідних продуктів:
- 200 г відвареного курячого філе;
- 150 г Російського сиру;
- 150 г свіжих печериць;
- 2 яйця;
- 70-80 г ріпчастої цибулі;
- 12 г часнику;
- 150 г майонезу;
- 70-100 г волоських горіхів;
- рослинне масло, сіль і спеції.
Алгоритм роботи:
- Подрібнити печериці та цибулю, а потім обсмажити їх разом до готовності. Яйця відварити круто. Ядра горіхів прожарити на сухій сковороді і перебити в крихту.
- Сир і яйця натерти на тертці. Курку розібрати на волокна або дрібно нарізати. Всі інгредієнти (крім горіхів) скласти в салатник відповідного розміру.
- У норму майонезу продавити через прес часник і отриманим соусом заправити закуску. Потім за допомогою кулінарного кільця сформувати порції, кожну з яких обсипати горіховою крихтою і прикрасити зеленню.
Якщо немає кулінарного кільця, можна вирізати кільце з пластикової пляшки невеликого літражу та з її допомогою сформувати акуратні порції.
Листковий новорічний салат з куркою
Гарними виходять листкові закуски, якщо подавати їх у високих салатниках з прозорого скла без зайвого декору. А щоб закуска вийшла ще й смачною, потрібно використовувати перевірені салатні комбінації:
- 150 г вареного курячого м’яса;
- 150 г консервованих ананасів;
- 2 зварених круто яйця;
- 50 г твердого сиру;
- 80 г волоських горіхів;
- 80 г майонезу.
Рецепт по кроках:
- М’ясо, яйця і ананаси нарізати невеликими кубиками. Сир перетворити на дрібну тертку. Горіхи підсушити в духовці і розтовкти в крихту.
- Зібрати закуску шарами: філе, ананаси, яйця, сир. Між кожним шаром зробити майонезну сіточку, а зверху рівномірно розподілити раскрошенные горіхи.
У цьому рецепті можна використовувати консервований, але і свіжий ананас. Так закуска вийде ще цікавіше.
Теплий салат з куркою, грибами і овочами
Багато дієтологи впевнені, що теплий салат – це самий правильний спосіб почати вечерю з декількох страв, тому така закуска доведеться до речі в новорічну ніч. Для приготування знадобиться:
- 200 г курячого філе;
- 200 г печериць;
- 6-8 помідорів черрі;
- 1 ріпчаста цибулина;
- олія майонез, сіль, спеції.
Готуємо наступним чином:
- М’ясо нарізати невеликими скибочками, посолити-поперчити і дуже швидко обсмажити до скоринки на гарячій сковороді.
- Печериці нашаткувати пластинками і обсмажити окремо. Змішати філе і гриби, заправити майонезом і додати подрібнені овочі: черрі нарізати четвертинками, а цибулю – тонкими півкільцями.
Салат «Цезар» з копченою куркою
Цей простий салат завойовує все більше прихильників, а господині намагаються якось удосконалити класичну рецептуру, наприклад, замінивши відварне м’ясо копчене:
- 200 г салату Айсберг;
- 400 г копченого курячого м’яса;
- 100 г помідорів чері;
- 50 р сиру Пармезан;
- 40 г сухариків з білого батона;
- 100 мл легкого майонезу або соус «Цезар».
Приготування:
- Листя Айсберга помити і розкласти на рушник, щоб вони обсохнули. Потім їх порвати руками і викласти на сервірувальне блюдо.
- М’ясо нашаткувати невеликими скибочками (соломкою або кубиками), помідори нарізати часточками (на половинки або четвертинки), разом з сухариками викласти на листя зелені.
- Полити закуску легким майонезом або соусом, посипати зверху дрібною стружкою з Пармезану.
Ось ще один, більш простий рецепт “Цезаря”.
Салати на Новий рік, приготовані з курячим м’ясом, вийдуть красивими (про що ви самі можете судити по фото, але і смачними, в чому можна буде переконатися, приготувавши їх. При цьому головна складність буде полягати не в технології, а в тому, який варіант закуски вибрати. Смачного свята!