Салати із грибами можна готувати цілий рік, використовуючи їх свіжими або мариновані заготовки. Страва з грибами зможе подарувати відчуття ситості надовго, цей продукт поєднується з будь-якими овочами, м’ясними продуктами і навіть фруктами (ананаси або чорнослив). Приготувавши грибний салат на Новий рік, господиня отримує не тільки смачне, ситне, але й дуже гарне частування, доказом чого стане ця добірка рецептів.
Салат «Грибна поляна»
Дуже ефектно виглядають консервовані печериці в цьому салаті, який може спокійно конкурувати з будь-яким ресторанним частуванням і стане справжньою прикрасою новорічного столу.
Щоб на тарілці відтворити галявину, всіяну грибами, знадобляться:
- 270 г консервованих печериць;
- 180 г шинки;
- 180 г картоплі;
- 160 г моркви;
- 100 г сир твердий;
- 100 г зелені (кріп, зелена цибуля);
- 4 курячих яйця;
- 380 г майонезу;
- 5 г сіль.
Черговість дій:
- На обробну дошку, застелену харчовою плівкою, встановити кулінарне кільце (можна замінити бортами рознімної форми для випічки). Потім щільним шаром викласти на дно отриманої конструкції печериці капелюшками вниз.
- Вимиту і обсушену зелень дрібно порубати і засипати нею гриби. Всі розрівняти і нанести часту майонезну сіточку. Зварені круто яйця нарізати кубиками і викласти наступним шаром, промазати майонезом.
- Далі викладати шари в такому порядку: натертий на крупній тертці сир, подрібнений кубиками шинка, варена моркву і картоплю, пропущені через крупну тертку. Кожен шар промащувати майонезом.
- Зібрану закуску потрібно акуратно перевернути на сервірувальне блюдо, щоб печериці опинилися зверху, зняти плівку і кільце. Подавати гостину, нарізаючи на сегменти, як торт.
Салат на новий рік «Гранатове серце»
Це багатошарова і ситна закуска, родзинка якої не в складі інгредієнтів, а в оформленні. Яскраві зерна граната виділять блюдо серед інших на застілля в честь Нового року.
Інгредієнти, що входять до складу салату:
- 280 г картоплі;
- 390 г курячої грудинки;
- 290 г буряків;
- 320 г печериць;
- 210 г волоських горіхів;
- 110 г ріпчастої цибулі;
- 26 г часнику;
- 240 г майонезу;
- 1 гранат (зерна);
- рослинна олія для смаження;
- сіль за смаком.
Рецепт приготування по кроках:
- Філе курки, буряк і картоплю попередньо відварити й остудити. Печериці нарізати тонкими пластинами і обсмажити на рослинному маслі, також вчинити з ріпчастою цибулею.
- Ядра горіхів розбити в крихту, а гранат розібрати на зерна, очистивши від шкірки і плівок. М’ясо розібрати руками на невеликі волокна, а овочі натерти на крупній тертці. Буряки після подрібнення змішати з пропущеним через прес часником.
- Форму у вигляді серця, вистелити харчовою плівкою і можна приступати до складання закуски, промазуючи кожен шар майонезом. Черговість шарів: горіхи, буряк, курка, цибулю, шампіньйони, картопля.
- Гарненько утрамбувати всі шари і перевернути форму на велику плоску тарілку. Акуратно зняти плівку, обмазати серце заправкою і обсипати зернами граната. Додатково можна зробити квіточки з вареного яйця.
Якщо в арсеналі кухонного начиння не знайдеться форми у вигляді серця, то можна зібрати салат у вигляді кільця – «гранатового браслета». У цьому випадку формувати закуску варто в кулінарному кільці (бортах рознімної форми для випічки), встановивши в її центрі склянку.
«Салат-пеньок» з опеньками
Назвати це закускою просто не повернеться язик, це скоріше витвір кулінарного мистецтва, тільки так і не інакше. Адже на тарілці виявиться красивий куточок зеленого лісу з пнем, який облюбували опеньки.
Для створення цієї їстівної композиції слід підготувати:
- 120 г картоплі;
- 110 г моркви;
- 230 г маринованих опеньків;
- 5 яєць (3 – в начинку і 2 – для млинців);
- 100 г твердого сиру;
- 55 г плавленого (пастоподобного) сиру;
- 240 мл молока;
- 120 г борошна;
- 3 г солі;
- 3 р куркуми;
- майонез для заправки;
- зелень за смаком.
Хід роботи:
- Овочі відварити до готовності в шкірці, яйця приготувати круто. Поки овочі варяться і остигають, з борошна, яєць, молока, солі і куркуми замісити рідке тісто, з якого спекти п’ять тонких млинчиків.
- Сир, овочі і відварені яйця окремо перетворити в середню стружку і змішати з соусом для заправки. Опеньки дрібно порізати, залишивши 10-15 штук для декору.
- Чотири млинчика розрізати навпіл і викласти на столі в ряд, трохи внахлест. Місця, де один млинець лягати на інший змазати плавленим сиром для кращого зчеплення.
- На млинці по черзі викласти п’ять шарів начинки, укладаючи продукти в довільному порядку. Потім акуратно згорнути в тугий рулет, який встановити на тарілку рівним краєм вгору.
- Після цього залишається з п’ятого млинчика і залишків начинки сформувати коріння, прикрасити салат зеленню і ціленькими опеньками. На галявині поряд з пнем можна поставити мухомор з помідора і яйця або квіточки з овочів, давши волю своїй фантазії.
Салат з грибами «Соняшник»
До новорічних салатів ставиться більше вимог. Вони повинні бути не тільки смачні, але і красиві. Саме для урочистих випадків і народжуються закуски з простих інгредієнтів, але в оригінальному оформленні, як в цьому рецепті.
Список використовуваних продуктів:
- 600 г відвареного курячого філе;
- 220 г маринованих шампіньйонів;
- 3 курячих яйця, зварених круто;
- 180 г маслин без кісточок;
- 90 г круглих чіпсів;
- майонез, сіль і спеції.
Як приготувати:
- Спочатку потрібно подрібнити всі інгредієнти. Курку та гриби нарізати кубиками.Сир і білки натерти на крупній тертці, жовтки – на дрібній. Маслини розрізати навпіл.
- Сформувати блюдо, викладаючи його компоненти на тарілку у вигляді кола в такій послідовності: м’ясо, печериці, білки і сир. Після кожного шару обов’язково потрібно зробити майонезну сіточку.
- Далі додати закуски вигляд квітки: посипати тертими жовтками, зверху викласти маслини-насіння, а по краях чіпси-пелюстки.
«Ананас» з маринованими печерицями
Не менш ефектно, ніж попередні варіанти страв, виглядає закуска у вигляді тропічного фрукта. Найчастіше ананас входить і до складу інгредієнтів, а лускату поверхню імітують половинки ядер волоського горіха. В даному варіанті немає фруктового компонента, але є печериці, які роблять гостину і смачним і красивим.
Перелік інгредієнтів:
- 550 г відвареної курячої грудки;
- 750 г маринованих шампіньйонів;
- 190 г вареного в мундирі картоплі;
- 3 зварених круто яйця;
- 270 г маринованих огірків;
- 180 г твердого сиру;
- 80 г ріпчастої цибулі;
- майонез для заправки;
- зелень для прикраси.
Алгоритм дій:
- Частина печериць (приблизно однакового розміру) нашаткувати тонкими пластинами. Решта – разом з іншими продуктами подрібнити дрібними кубиками або натерти на крупній тертці.
- На овальну тарілку горбком у вигляді ананасового плода викласти шарами: картоплю, м’ясо, цибулю, огірки, гриби, твердий сир і яйця. Всі переслаивать майонезом для соковитості.
- Зверху обмазати практично готовий салат заправкою і викласти тонкими слайсами з печериць. Закінчити оформлення пучком пір’я зеленого лука, який буде імітувати листя.
«Гніздо зозулі» з смаженими грибами
На перший погляд, важко повірити, що це фото зроблено не десь у лісі, а на новорічному столі. Так красиво і натурально виглядає страву, до його складу входять:
- 450 р картоплі;
- 260 г смажених грибів;
- 280 г відвареної курятини;
- 3 яйця;
- 80 г плавленого сиру;
- 60 г шинки;
- 10 г кропу;
- 30 г листя салату;
- 6 г часнику;
- майонез, рослинна олія.
Приготування:
- Картоплю очистити і нашаткувати тонкою соломкою. Можна зробити це з допомогою терки для моркви по-корейськи. Отриману стружку обсмажити в рослинній олії до золотистого кольору, вийняти шумівкою на тарілку, застелену папером і остудити.
- Жовтки відокремити від білків, разом з плавленим сиром і часником, натерти на дрібній тертці. В отриману масу додати рубаний кріп і трохи майонезу для в’язкості. Потім сформувати невеликі кульки.
- Інші продукти (крім салату) нарізати дрібними кубиками і заправити майонезом.
- Тарілку для подачі вистелити вимитими сухими листям салату, зверху салат, заправлений майонезом. Зробити у «гнізді» поглиблення, покрити всі смаженою картоплею і покласти в середину кульки з сиру.
Вінегрет з маринованими грибами
Зустріч Нового 2020 року припадає на Різдвяний піст, тому віруючим людям належить нелегке завдання – приготувати пісний, але смачний і святковий стіл. Всім заявленим вимогою відповідає староруський рецепт вінегрету:
- 230 г буряків;
- 230 г картоплі;
- 170 г маринованих опеньків;
- 130 г моркви;
- 150 г квашеної капусти;
- 60 г зеленого горошку;
- 45 г зеленої цибулі;
- рослинне масло.
Послідовність приготування:
- Буряк, картоплю і моркву відварити до готовності і охолодити. Потім відварені овочі подрібнити дрібними кубиками.
- З маринованих грибів злити рідину, великі – нарізати, а дрібні (наприклад, опеньки) можна залишити цілими. Капусту віджати і трохи подрібнити. Зелену цибулю дрібно посікти.
- З’єднати всі підготовлені продукти в підходящої мисці, перемішати, заправити олією і приправити спеціями при необхідності.
З смаженими грибами і морквою по-корейськи
Куряча грудка зазвичай суховата у відварному вигляді, але в цій закусці цей недолік повністю нейтралізують смажені з цибулею гриби, а пряна корейська морквина надає страві цікавий і багатий смак.
Список інгредієнтів:
- 300 г печериць;
- 200 г цибулі;
- 500 г курячого філе;
- 150 г моркви по-корейськи;
- 150 г огірків;
- 200 г майонезу;
- рослинне масло, сіль і спеції.
Готуємо наступним чином:
- М’ясо курки відварити в підсоленій воді зі спеціями, потім остудити і нарізати невеликими кубиками.
- Цибулю та гриби подрібнити і обсмажити на олії до готовності. Остудити.
- Огірки вимити, витерти насухо, якщо шкірка тверда зняти її і овоч натерти на тертці для моркви по-корейськи.
- На блюдо укласти шарами гриби, куряче м’ясо, моркву й огірки, розділяючи їх сіточкою з соусу для заправки. Зверху рясно посипати закуску рубаною зеленню.
М’ясний салат з маринованими грибами
Такий варіант закуски може потіснити навіть загального улюбленця – «Олів’є». Єдиний момент, на який потрібно звернути увагу, якщо готувати страву завчасно, то сухарики краще додавати безпосередньо перед подачею.
Інгредієнти:
- 375 г яловичого мови;
- 300 г маринованих грибів;
- 150 г твердого сиру;
- 150 г сухариків;
- 450 г маринованих огірків;
- 3 яйця;
- майонез.
Як приготувати:
- Яловичий язик відварити до готовності, остудити і зняти шкірку. Яйця зварити круто і очистити.
- Всі інгредієнти нашаткувати тонкою соломкою, з’єднати разом, заправити майонезом і перемішати.
Грибний салат з огірками
Що буде, якщо з’єднати разом смажені гриби, яйця і огірки? Смачний і дуже простий у приготуванні новорічний салат.
Пропорції продуктів будуть наступними:
- 200 г печериць;
- 200 г свіжих огірків;
- 2 яйця;
- 40 г майонезу;
- рослинне масло.
Спосіб приготування:
- Печериці (краще взяти примірники середнього розміру) розрізати на чотири частини і обсмажити на рослинному маслі.
- Огірки вимити, яйця зварити круто і очистити. Потім ці продукти нарізати, але не дуже дрібно. Усе з’єднати, додати заправку і перемішати.
Закуска з куркою і маринованими опеньками
Зовні може здатися, що це та ж «Грибна поляна», але з опеньками. Однак, це не так. Страва повністю відрізняється, спільного у двох салатів лише розташування грибів зверху і укладання інгредієнтів шарами.
Список продуктів, які будуть потрібні в процесі готування:
- 320 г картоплі;
- 350 р філе курки;
- 4 яйця;
- 135 г моркви;
- 210 г свіжого огірка;
- 40 г кропу;
- 245 г маринованих опеньків;
- майонез, сіль і спеції.
Приготування покроково:
- Моркву, картоплю, яйця та курятину відварити до готовності, дати їм повністю охолонути. Варені і свіжі овочі натерти на тертці, також вчинити з яйцями, а куряче філе розібрати на волокна або дрібно нарізати.
- Коли всі компоненти підготовлені, можна приступати до складання закуски. Її потрібно формувати в кулінарному кільці, змащуючи шари майонезом. Послідовність: картопля, курка, яйця, морква, огірки.
- Потім все добре утрамбувати, зняти кільце, обмазати з усіх боків майонезом і обсипати рубаним кропом, а зверху викласти мариновані опеньки.
У салат з грибами можна покласти гливи, печериці, опеньки, лисички, білі та інші, якщо це не передбачено рецептурою. Звичайно, найбільш апетитними виходять закуски з лісовими грибами, але при їх виборі слід бути дуже уважним, щоб святкування не закінчилося отруєнням. Щоб дізнатися, чи є серед трофеїв тихого полювання неїстівний гриб, радять проварити їх з цілою ріпчатої цибулиною. Якщо вона потемніла, є гриби не можна.