Сочиво або кутя — це пісна каша для святкового столу, яку за традицією їдять напередодні Різдва Христового.
Готують кутю у різдвяний святвечір із зерен пшениці, ячменю, перловки, але сучасним господиням звичніше буде приготувати кутю з рису.
Для смаку і солодощі таку страву заправляють медом або, як у монастирях, медовою водою, різними горіхами, маком та родзинками.
Рисове сочиво зварити дуже просто, головне, використовувати для цього правильний рецепт, і тоді ви здивуєтеся, наскільки ж смачне це різдвяне блюдо сочиво.
Інгредієнти:
- 1 склянку рисової крупи (круглої)
- по жменьці сирих мигдалевих горіхів, фундука і родзинок
- 50 г маку
- 1 маленький апельсин
- 1/4 невеликого лимона
- 2 столові ложки рідкого меду
Рецепт приготування куті з рису
1. Ретельно промийте рис, кілька разів виливаючи каламутну воду.
2. Перекладіть в маленьку каструльку, залийте холодною водою, доведіть до кипіння, потім відкиньте на сито і промити проточною водою.
3. Знову перекладіть в каструлю, залийте водою, тепер вже її потрібно налити побільше.
4. Як тільки закипить, потрібно посолити і варити кутю до готовності. Потім рідину злийте через сито, але рис не промивайте.
5. Родзинки запарте окропом на 10 хвилин, злийте і обсушіть на паперовому рушнику.
6. Подрібніть мигдаль і фундук, натерши на тертці або в блендері.
7. Мак в каструльці залийте водою вище маку на палець, поставте на вогонь і, помішуючи, варіть 15 хвилин до повного випаровування рідини.
Якщо вона вся не випарується, проваріть довше, а потім остудіть.
8. Перемішайте з медом і розітріть товкачиком до однорідної маси в глибокій посуді.
9. Рис перекладіть до маку і добре розмішайте.
10. Всипте горіхи і перемішайте знову.
11. Додайте родзинки.
12. Відіжміть сік лимона і апельсина і розмішайте різдвяна кутя з рису в останній раз.
Значення слова «сочиво» за однією з версій має походження від слова «святвечір», тобто вечір 6 січня, напередодні Різдва, коли куштують кутю.
В іншому варіанті така назва є у пісного масла, яке отримують з насіння (соняшнику, макових зерен і ядер горіхів ліщини) шляхом розтирання і віджимання.
У Святвечір у православ’ї гостей кликати не прийнято, а сочиво (вечерю) розносять по вечорах рідним і близьким.
І уже вдома люди перед вечерею їдять трохи куті.
Згідно старовинним повір’ям, хто з’їв три ложки куті перед основними стравами під час застілля, весь рік буде жити в доброму здоров’ї і благополуччі.