Православна Пасха в 2019 році | якого числа, дата

Великдень – світле весняне свято воскресіння Господнього, коли закінчується Великий піст і відбувається розговіння. В цей час накривають стіл і збираються всією сім’єю, щоб чинно посидіти, поїсти пофарбовані курячі яйця і красиві освячені паски. Це один з найважливіших християнських свят, яке відзначають у вибраний в залежності від місячного календаря день. Звідси випливає закономірне питання: якого числа Пасха буде в 2019 році у православних і в якому місяці, квітні або травні?

Дата святкування

Відразу відповідаємо: вона буде святкуватися в неділю 28 квітня.

Цікаво, що той формат святкування Великодня у православних, який ми знаємо сьогодні, виник внаслідок прямої зв’язку з Великим постом. Як відомо, під час нього не можна ні гуляти, ні відзначати дні народження з розмахом, ні вдаватися до розваг і задоволень, він весь спрямований на те, щоб виробити у людини смирення, викликати покаяння і допомогти наблизитися до Бога. Тому всі сімейні свята переносяться на той день, коли відбувається Великдень у 2019 році і вперше після довгого утримання можна їсти м’ясо і продукти тваринного походження, не обмежуючи їх кількість, вживати алкоголь, окрім вина.

Так як Ісус Христос подолав смерть, воскреснувши, в цей час вся увага націлюється на життя і родючість: тому свідчення – паски, яйця, кури та інші традиційні символи (у католиків – зайці та кролики і т. д.). До речі, на відміну від православної, католицька Пасха відбувається в інший день, згідно Пасхалії, на тиждень раніше–21 квітня.

Традиції

Основна традиція в Росії, поширена навіть серед тих православних, які не відвідують церкву, — це трапеза. Для цього попередньо випікають паски, фарбують яйця, готують сирні паски та інші страви.

Рада! Рекомендуємо підготувати все заздалегідь, бажано в четвер, так як п’ятниця відводиться на богослужіння. За народними прикметами, в Страсну п’ятницю не рекомендується готувати продукти на недільний стіл ще й тому, що тісто на паски не підніметься і інші страви теж не вийдуть.

В суботу або в неділю вранці (все залежить від конкретної церкви) великодні продукти відносять на освітлення батюшки. Саме богослужіння – це ще одна святкова традиція. У цей час проводять урочисту літургію. Зазвичай церемонія відбувається або вночі, або рано-вранці.

Православна Пасха в 2019 році | якого числа, дата

Цікаві факти

  • Фарбовані яйця символізують розп’ятого Ісуса Христа – зовні вони мертві, але всередині приховують життя. З цієї причини один із найпопулярніших кольорів для фарбування яєць – це червоний, отождествляющийся з кров’ю Спасителя.
  • Вважається, що паски не були традиційних великодніх страв. Їх використовували ще язичники під час святкування весняного рівнодення: вони символізували чоловіче родючість і вважалися обов’язковим атрибутом свята, безпосередньо впливає на розмір майбутнього врожаю. Проте пізніше традиція випікання пасок трансформувалася в православну. Класичне ж пасхальне ласощі для православних – це сирна паска, яку готують під пресом у спеціальних формах, отпечативая на готовій страві літери «ХВ» та інші візерунки. Паска з сиру – це символ Голгофи.
  • Під час великоднього тижня популярна така гра: фарбовані яйця члени сім’ї або гості будинку зіштовхують один з одним. Програв той, чиє відразу розбилося. Діти люблять це заняття і спеціально вибирають такі яйця, які мають більше шансів на успіх: більш міцні, з широкою основою.
  • Ще одна популярна народна прикмета: за тиждень до Великодня (Страсна седмиця) обов’язково буде холодно, але в суботу потеплішає.
  • Простий рецепт паски

    Коли завдяки церковним календарем на 2019 рік стає відома дата, коли відбудеться православна Пасха, можна починати готуватися до неї. Зокрема, вибрати рецепт паски і придбати все необхідне для його виготовлення.

    Православна Пасха в 2019 році | якого числа, дата

  • Візьміть склянку молока і підігрійте його, поки воно не стане теплим. Воно не повинне обпалювати палець, але бути трохи тепліше, ніж ваше тіло. У ньому необхідно розвести дріжджі. Можна використовувати як сухі, так і свіжі. Сухих знадобиться один пакетик, свіжих – приблизно чверть 100-грамового бруска. В опару додати ложку цукру і борошна, щоб дати дріжджам поживу, потрібну для їх активації. Залиште суміш в теплому місці (можна у включеної конфорки плити), накривши рушником або серветкою, на півгодини. За цей час опара повинна значно збільшитися в розмірі, тому вибирайте об’ємну посудину.
  • 100 г вершкового масла розтопіть. 4 яйця змішайте зі склянкою цукру, збивши при бажанні (так тісто вийде більш повітряним). В опару додати яйця з цукром, щіпку солі, пакетик ванільного цукру і інші спеції за смаком (кардамон, корицю, гвоздику, бадьян і інші прянощі). Всипте півкілограма борошна і добре вимісити. На останньому етапі влийте підготовлене масло. Тісто має стати еластичним, пружним і добре відставати від рук. Поставте його в тепле місце на годину або два.
  • Обімніть тісто і поставте його знову підходити на 1,5-2 години. Можна повторити цю дію кілька разів, так м’якуш готового паски стане більш повітряним. Зрештою, додати вимиті і обсипані борошном сухофрукти та цукати, вимісити ще раз і розкладіть по формах. Дайте піднятися у формах протягом години і випікайте в духовці 40-45 хвилин. Підтримуйте Температуру приблизно 180 С.
  • Щасливої Пасхи!

    Новий рік 2023