Морква – одна з небагатьох овочевих культур, які можна сіяти під зиму і навесні. Восени саджають для отримання раннього врожаю вітамінних плодів, а весняна посадка дає можливість виростити овоч для тривалого зберігання. Якщо є можливість і дозволяє клімат, то краще сівши проводити двічі. На вибір термінів впливають цілі вирощування, погодні умови, сортова приналежність. Коли краще садити в 2023 році, підкаже місячний посівний календар, де вказані сприятливі і несприятливі для садово-городніх робіт дні.
Весна або осінь – коли садити
У кожного сезону є свої переваги і мінуси, які необхідно врахувати при виборі термінів. При осінньої посадки плоди починають вживати на 2-2,5 тижні раніше, ніж при весняній. Цей факт важливий, оскільки до весни запаси вітамінного овоча вже під кінець.
Насіння, посіяні під зиму проходять природне загартування і природний відбір – зійдуть найздоровіші, з хорошим імунітетом, при таненні снігу вони запасуться вологою, необхідної для активного росту. Плюс до цього, формування коренеплодів доводиться на період, коли морквяна муха ще не активізувалася.
Для літнього вживання під зиму сіють ранні сорти, непридатні для зберігання, оскільки коренеплід швидко втрачає вологу, сохне. Для заготовок краще вибирати среднеспелие. На вибір сорту впливає і клімат регіону.
Великою популярністю користується весняна посадка моркви. Оскільки культура холодостійка, то проблем не виникає – досить, щоб грунт прогрілася до + 4-6 ° С, а денна температура трималася на рівні 14-15 ° С. Для прискорення проростання гряду можна накрити плівкою.
Вибір термінів
Заздалегідь сказати, коли можна приступати до сівби, складно – терміни залежать від погодних умов. Якщо весна затяжна, холодна, то садять пізніше, якщо тепло прийшло рано, грунт прогрілася, сприятливий період настає раніше. Восени можлива посадка моркви до першого снігу, коли земля підстигла, вже не розсипається, але ще не промерзла. Головна умова – не садити поки тепло, так як насіння проростуть, і сходи в морози загинуть.
Орієнтир для розрахунку часу навесні – вегетаційний період повинен починатися через 14 днів після останніх холодів, а завершуватися за 14 днів до передбачуваних осінніх холодів. При осінньому сівбі орієнтуються на температуру – днем вона встановилася на позначці 0 … + 2 ° С (не вище +5 ° С), вночі коливається від 0 до – 3 ° С. Такі температури зазвичай спостерігаються за 1-1,5 тижні до справжніх холодів.
Обов’язково потрібно враховувати тривалість вегетаційного періоду, оскільки у кожного сорту вона своя :
- ранньостиглий – 80-100 днів ;
- среднеспелий – 100-120 ;
- позднеспелий – 120-140.
Краще посіяти кілька різних сортів з інтервалом в 2-2,5 тижні, щоб дозрівання плодів йшло поступово. Прибирання врожаю теж буде розтягнута за часом.
Якщо орієнтуватися на фази руху місяця, то коренеплоди, в тому числі і морква, рекомендується садити в період убування місяця. В цей час рідинні середовища під впливом супутника Землі прямують вниз, що сприяє швидкому проростанню і появі міцних сіянців.
Календар посадки моркви в 2023 році :
Місяць | Сприятливі дні | Несприятливі дні |
---|---|---|
Березень | 9-19 | 6-8, 20-22 |
Квітень | 8-18 | 5-7, 19-21 |
Травень | 7-17 | 4-6, 18-20 |
Червень | 6-16 | 3-5, 17-19 |
Вересень | 1-13 | 14-16, 28-30 |
Жовтень | 1-12, 30, 31 | 13-15, 27-29 |
Листопад | 1-11, 29, 30 | 12-14, 26-28 |
Для проведення сівби несприятливими вважаються дні повного місяця, молодика, день до і день після них.
Підготовка ділянки
Вибираючи місце для морквяної грядки, враховують культури-попередники. Найкраще садити після помідорів, капусти, часнику, гарбузових, картоплі, кабачків, цибулі, огірків. Якщо висадити на одному гряді цибулю і морква, то добре буде обом культурам – цибульний запах відлякає морквяну муху, морквяний – цибульну. Тільки необхідно дотримати дистанцію і не загущувати посадки, тому що коренеплід любить вологу, а цибулі вона потрібна в помірних кількостях.
Ділянка вибирають на добре освітлюваній ділянці, де грунт пухка, легка, поживна, що не застоюється волога після опадів, танення снігу. Якщо грунту важкі, то при перекопці вносять по 1 відра річкового піску на квадрат площі. Для осіннього сівби гряду перекопують за 1-1,5 тижні, для весняного – восени до заморозків. Навесні підготовлену гряду залишиться тільки розпушити.
При необхідності удобрюють перегноєм або компостом (1 відро / 1 м²), деревної золою (300 г), нітроаммофоской (10 г). Рекомендується за 3-4 дні до сівби знезаразити грунт від різних інфекцій – пролити біофунгіцідом, наприклад, Фітоспорином-М. Можна використовувати окріп, рожевий розчин марганцю. Гряду після обробки накривають плівкою.
Свіжим гноєм удобрювати не можна – розкладання органічних залишків відбувається з підвищенням температури грунту, що впливає на стан і якість коренеплодів.
Підготовка насіння
Щоб видалити неякісне насіння, їх на 5 хвилин опускають в злегка солону теплу воду або слабкий розчин марганцю. Ті що спливуть, викидають, а осіли промивають і готують до сівби.
Через велику кількість ефірних масел насіння проростають довго – близько 2,5 тижнів. Щоб прискорити процес, ефірні масла видаляють шляхом замочування на 2-4 години в стимуляторі зростання, наприклад, Епін, Циркон.
Інші варіанти підготовки :
- насіння в тканинному мішечку помістити в гарячу воду (50-55 ° С), після охолодження промити холодною водою, знову залити гарячою водою (40 ° С), дати охолонути знову повторити процедуру ;
- витримати 15 хвилин в 3% -ному розчині перекису водню, промити ;
- на 10 хвилин замочити в горілці, промити.
Після обробки насіння просушують і змішують з дрібним піском – так зручніше розподіляти по борозенках.
Правила сівби восени
Підготовлену до предзімнему сівбу гряду після перекопки і внесення добрив залишають вистоюватися на 1-1,5 тижні під плівкою. За цей час грунт структурується, осяде. У день посадки проводять борозенки глибиною 1 см у важкому грунті, 3 см – в легкій, пухкій, відстань між борознами – 15-20 см. Сухе насіння рівномірно розподіляють по всій довжині, засипають сухою землею, гряду мульчують органікою. Щоб не роздуло вітром, можна злегка ущільнити або накидати зверху сухих гілок.
На зиму утеплюють снігом, лапником, якщо снігу мало, для снігозатримання можна додатково укрити сухий листям, травою. Навесні укриття, верхній шар снігу прибирають. Після повного сходу снігу гряду накривають плівкою або спанбондом на дугах. Укриття знімають, як тільки з’являться паростки.
Правила сівби навесні
Гряду після прогрівання ґрунту до 4-6 ° С розпушував, проливають ще раз Фітоспоріном. На відстані 15-20 см проводять борозенки глибиною 1,5-2 см, добре поливають. Рівномірно розподілені насіння засипають, злегка ущільнюючи, сухою землею. Гряду накривають плівкою до появи сходів.
Починати ласувати вітамінної і смачною морквою, посадженої під зиму, можна вже в липні, посаджена навесні визріє трохи пізніше. Позднеспелі сорти добре зберігаються, їх використовують в заготовках. Землю, яка звільнилася після збирання частини врожаю, можна засіяти кропом, редисом.
Відео: Посів моркви без проріджування