Майонез в салатах на Новий рік дуже смачний, але на жаль, він обтяжує ці страви, позначаючись потім на самопочутті і лякаючи зайвими сантиметрами на талії.
Звичайно ж, олів’є, не заправлений майонезом — це вже не традиційний і улюблений всіма салат, тому його чіпати ми не будемо.
Зате різноманітимо звичний святковий стіл різними смачними салатами, не включають в себе цей калорійний інгредієнт.
Чим заправити новорічний салат без майонезу? Читайте рецепти салатів на Новий рік з іншими, більш легкими, але не менш смачними соусами.
Новорічні салати без майонезу з куркою
Салат з курки з ананасом:
- курячі ніжки — 2 шт.
- кукурудза консервована — 2 ст. ложки
- перець болгарський червоний — 1 шт.
- ананас — 100 г
- яблуко — 1 шт.
Для соусу:
- сметана — 100 г
- сік лимона — за смаком
- цукор — за смаком
- сіль — за смаком
Курячі ніжки відваріть, зніміть шкіру, відокремте м’ясо від кісток і дрібно наріжте. Болгарський перець, ананас і яблуко очистіть і наріжте середніми кубиками. Всі компоненти змішайте, додайте кукурудзу і заправте соусом.
Салат з куркою і гранатом:
- філе куряче (відварне) — 1 шт.
- яйце — 2 шт.
- велика цибулина
- половинка граната
- жменя кедрових горіхів
- пармезан тертий — 40 г
- олія рослинна
- сметана — 100 г
- йогурт — 125 г
Дрібно наріжте відварну курку і яйце. Цибулю наріжте кільцями і обсмажте на олії до золотистого кольору, остудіть. Викладайте шарами, промазуючи соусом: курка, цибуля, зерна граната, горішки, яйця, сир, зерна граната. Поставте на пару годин в холодильник, щоб все промокло.
Салат з куркою, грейпфрутом і чорносливом:
- філе куряче варене – 300 г
- грейпфрут — 1 шт.
- чорнослив – 100 г
- кедрові горіхи – 50 г
Для заправки:
- грейпфрутовий сік
- лимонний сік
- лимонна цедра
- гірчиця
- мед
- оливкова олія
- розмарин
Кедрові горішки прожарити на сковороді протягом декількох хвилин. Чорнослив наріжте не дуже дрібно. Куряче філе наріжте середніми кубиками. М’якоть грейпфрута очистити від білих плівок і поломайте часточки на шматочки. У блендері збийте грейпфрутовий сік, трохи лимонного, лимонну цедру, трохи гірчиці і меду, оливкова олія і розмарин. Заправте салат і прикрасьте його кедровими горішками.
Салати на Новий рік без майонезу з рибою та морепродуктами
Салат з сьомгою і креветками:
- рис відварний — 250 г
- креветки очищені (заморожені) — 250 г
- сьомга с/с — 150 г
- маслини без кісточок — 100 г
- сік 1 лимона
- масло рослинне — 2-3 ст. л.
- салат зелений — 1 пучок
- сіль — 1 щіпка
- перець чорний мелений — 1 щіпка
Креветки обсмажте на сковороді в рослинному маслі 5-7 хвилин. Посоліть, поперчіть і охолодіть. Рибу наріжте тонкими смужками. Додайте рис, свіжовичавлений лимонний сік і перемішайте. Викладіть на листя салату, а зверху прикрасьте кружечками маслини і скибочками лимона.
Салат з тунцем і пекінською капустою:
- тунець консервований в олії — 1 банка
- капуста пекінська — 6-7 листків
- яйця перепелині — 7-10 шт.
- сир російський — 100 г
- сир пармезан — 50 г
- хліб білий — 150 г
- олія оливкова — 3 ст. л.
- лимонний сік — 2 ст. л.
- часник — 1 великий зубчик
- суміш перців
- сіль — за смаком
Хліб наріжте кубиками. Відправте в духовку з температурою 150-160 градусів, 2-3 рази під час підсушування сухарики перемішайте. Для заправки змішайте оливкова олія, сік лимона, мелений перець, роздавлений часник і сіль. Нашаткуйте капусту, змішайте з нарізаним кубиками російським сиром. Викладіть на плоске блюдо, перемішавши з половиною заправки. Із тунця злити масло, викладіть шматочки риби наступним шаром. Потім покладіть сухарики і полийте заправкою. Прикрасити половинками варених перепелиних яєць і тертим пармезаном.
Вінегрет з кальмарами і цибулею пореєм:
- кальмари — 1-2 шт.
- картопля — 3-4 шт.
- буряк (середній) — 2-3 шт.
- морква — 1-2 шт.
- огірки мариновані — 2-3 шт.
- цибуля-порей — 50-70 г
- рослинне масло — 4-5 ст. ложок
- сіль — за смаком
- лимонний сік — за смаком
- перець — 1 щіпка
Відварити й охолодити овочі. Очистіть і наріжте кубиками. Кальмари промийте, викладіть в каструлю, залийте окропом, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть 1 хвилину. Остудіть. Огірки наріжте кубиками. Кальмари почистіть, наріжте соломкою. Цибуля-порей вимийте і дрібно наріжте. Вінегрет посоліть і заправте рослинним маслом, лимонним соком, сіллю і перцем.
Рецепти новорічних салатів без майонезу з шинкою
Салат з шинкою, мовою, куркою і грибами:
- по 200 г язика відварного, шинки і вареної курки
- 300 г маринованих грибів
- 1 чайна ложка гірчиці
- 50 мл оливкової олії
- 20 мл 9 % оцту
- сіль і перець за смаком
Все м’ясо наріжте соломкою. Оцет перемішати з гірчицею і маслом. Наріжте гриби. Все змішайте, посоліть і поперчіть, полийте заправкою.
Салат з шинкою і ананасом:
- шинка — 200 г
- ананас консервований — 200 г
- салат Айсберг — 300 г
- сир твердий — 100 г
- олія оливкова — 5 ст. ложок
- перець червоний мелений — 1 щіпка
- лимон — 0,5 шт.
- сіль — за смаком
Твердий сир наріжте кубиками, шинку соломкою. Обсмажте її на 2 ст. ложках олії до золотистого кольору. Ананаси наріжте шматочками. Нашаткуйте Айсберг. Сир натріть на крупній тертці. Зробіть заправку з решти масла, соку лимона, червоного меленого перцю і солі. Заправте салат і перемішайте.
Салат з шинкою і сиром:
- 250 г шинки
- 200 г сиру
- по 100 г консервованого горошку і маринованих печериць
- 100 г сметани
- 1 чайна ложка зернової гірчиці
- зелень кропу
- сіль
Наріжте шинку кубиками, на великій тертці натріть сир, поріжте гриби, подрібніть кріп, додайте горошок, заправте сметаною, змішаної з сіллю і гірчицею, і перемішайте.