Бутерброди з червоною ікрою – обов’язкове частування на новорічному застіллі. Навіть якщо сім’я не купує цей продукт часто, то до цього свята обов’язково прикупить баночку з риб’ячими ікринками. Як не помилитися з вибором при покупці і приготувати оригінальну, красиву і смачну закуску, буде розказано в цій статті.
Як вибрати?
Червона ікра на полицях магазинів отримана від 8 видів риб сімейства лососевих. Відрізняється продукт розміром ікринок. Якщо рухатися від самої дрібної до найбільшої, види риби будуть розташовані в наступному порядку: нерка, голець, форель, горбуша, кижуч, кета, атлантичний лосось, чавичі. Найпоширеніша ікра горбуші.
Щоб не помилитися з вибором, при виборі цього продукту в першу чергу потрібно звернути увагу:
- На тару. Краще купувати в скляній тарі, яка дає можливість розглянути ікринки. Бляшана банку повинна бути без дефектів (вм’ятин або здуття). Якщо при струшуванні лунає булькаючий звук, то всередині багато рідини і пошкоджених ікринок.
- На інформацію на етикетці. Обов’язково варто подивитися на країну виробника, термін придатності, наявність Госту і склад. Чим докладніше він буде розписаний, тим краще. В ідеалі в банку повинні бути тільки ікра, сіль, припустимо невелику кількість рослинного масла.
- На місце зберігання продукту у торговельній точці. У магазині він може зберігатися тільки в холодильнику, температура в якому не піднімається вище -5°С.
Варіанти основи
Щоб бутерброди на Новий рік вийшли не тільки красивими і смачними, а маленькі ікринки виграшно виглядали при подачі, потрібно ретельно підійти до вибору основи. Тут господиням дуже пощастило, оскільки таких варіантів існує предостатньо.
Білий хліб
Бутерброди можна зробити з прямокутної буханця тостового хрусткого хліба або французької багета. Щоб скибочки були однаковими краще придбати нарізаний хліб або акуратно нарізати хлібним ножем пилкою самостійно. Шматки не повинні бути занадто великими.
Чорний хліб
Чорний або житній хліб корисніше білого, оскільки в ньому в чотири рази більше вітамінів, ніж у білому, і більш низький глікемічний індекс, що дає більш довгий відчуття насичення.
До речі, хто не встиг схуднути до нового року, все одно може скористатися системою нашого дієтолога, вона працює круглий рік.
Хлібні скибочки для бутербродів, можна не нарізати стандартними скибочками, а з допомогою, наприклад, металевих вирубок надати їм фігурну форму, отримавши гарні бутерброди у вигляді сердечок.
Чіпси
В якості основи для закуски підійдуть широкі плоскі чіпси, розмірами рівними маленькому бутерброду. Це може бути магазинний продукт або приготовані самостійно. Начинку на чіпси слід викладати незадовго до подачі, щоб вони не розм’якли.
Хлібці і цільнозерновий хліб
Прихильники правильного харчування можуть зустріти Новий рік з «правильними» бутербродами. Для цього в якості основи закуски слід взяти цільнозерновий хліб або хлібці. Хлібці для бутербродів можна вибрати будь-які на свій смак: рисові, житні, гречані, вівсяні і т. д.
Тарталетки
Невеликі кошики з пісочного або прісного тіста (тарталетки) також підійдуть для приготування закуски. Їх можна придбати в магазині або приготувати самостійно. У другому випадку є можливість простежити за якістю продуктів, що входять до складу тіста. Що стосується подання, то тут як з чіпсами: начинку накладають безпосередньо перед вживанням.
Крекери
Крекери – це ідеальна основа для бутербродів, на приготування яких піде не більше чверті години. Печиво для закуски до новорічного столу слід вибирати з нейтральним смаком або солоне, прямокутної («бутербродной») форми. Оскільки печиво тонке, то можна експериментувати не тільки з начинками, але і з кількістю шарів в бутерброді.
Традиційне доповнення
Крім одного з варіантів основи для закуски і безпосередньо червоної ікри, будуть потрібні додаткові продукти, які допоможуть зібрати все воєдино. Найчастіше в приготуванні використовують такі інгредієнти:
- вершкове масло – щоб воно не кришилося, а легко намазывалось на бутерброд, його слід за пару годин дістати з холодильника і залишить на кухонному столі;
- вершковий сир (крем сир, сирний сир) – найбільш популярними і придатними для бутербродів вважаються такі його сорти: філадельфія, маскарпоне, і фета;
- оливки – використовуються самостійно, в якості декору або у вигляді пасти (намазування) у поєднанні з іншими інгредієнтами;
- лимон – додавати потрібно помірно, окропивши бутерброд свіжовичавленим соком або напівпрозорої пластинки, щоб не перебити смак рибного продукту.
- зелень – не тільки внесе свіжу нотку у смак і аромат закуски, але і зробить страву більш святковим.
Рецепти новорічних бутербродів з червоною ікрою
У наведеній нижче підбірці рецептів з фото, докладно розказано і показано, як поєднувати між собою продукти, щоб отримати смачну і гарну закуску до новорічного столу.
Бутерброд з маслом і лимоном
Це класичний варіант новорічної закуски, для якої знадобляться:
- французький багет або білий батон;
- вершкове масло;
- лимон;
- ікра;
- зелень петрушки.
Приготування:
- Багет або батон нарізати тонкими скибочками, кожен з них змастити вершковим маслом.
- Лимон вимити і разом з шкіркою нашаткувати тонкими (практично прозорими) півколами.
- На змащене маслом шматочок хліба викласти лимонний слайс з одного боку і ікру – з іншого боку. Прикрасити гілочкою свіжої петрушки.
На чорному хлібі з сиром і зеленню
Список необхідних інгредієнтів:
- житній хліб;
- вершковий сир або ніжний пастоподобный сир;
- зелень петрушки і кропу;
- червона лососева ікра;
- сіль.
Черговість дій:
- Для намазування змішати разом подрібнену зелень, сир (творог) і сіль. Добре все розмішати до однорідності.
- Житній хліб нарізати тонкими трикутниками, кожен змастити сирною намазкой, а зверху розподілити рибний продукт.
Роли з млинців
Основу з млинців для цієї закуски можна приготувати завчасно, обернути харчовою плівкою і прибрати в холодильник, а безпосередньо перед подачею нарізати і дооформити. Для приготування знадобляться:
- тонкі яєчні млинці (їх можна спекти за своїм найбільш вдалому рецептом);
- плавлений сир;
- майонез;
- червона ікра;
- зелень петрушки або кропу для прикраси.
Хід роботи:
- Плавлений сир натерти на самій дрібній тертці і з’єднати з майонезом. Частина отриманої маси відкласти, а решту розподілити по млинців.
- Кожен змащений блін щільно згорнути рулетом. Обернути харчовою плівкою і прибрати в холодильник.
- Підготовлені рулети нарізати великими шматками і покласти їх зрізом вгору на сервірувальне блюдо. Зверху покласти трохи сирної намазки, ікру і зелень.
Незвичайна подача на млинці і хліб
З бутербродів можна створити цілу композицію на тарілці, для якої знадобляться тільки:
- чорний хліб;
- млинці;
- вершковий сир;
- зелень;
- ікра.
Покрокове приготування:
- Хліб нарізати тонкими прямокутними брусочками. За допомогою кондитерського мішка з зубчастою насадкою зверху відсадити вершковий сир.
- Млинці змастити сиром, згорнути рулетом і нарізати шматками. На тарілці по черзі розташувати шматки млинця зрізом вгору і хлібні прямокутники.
- Викласти на млинці і хліб ікру тарілку і оформити зеленню.
Незвичайна закуска з посипанням з зелені
Склад цієї закуски дуже простий, але оригінальне оформлення одразу виділяє її на святковому столі. Щоб зробити такі бутерброди, слід підготувати:
- білий нарізний батон;
- вершковий сир або масло;
- зелень кропу;
- червона ікра.
Алгоритм приготування:
- З скибочок білого батона вирізати круги за допомогою металевої вирубки-різака або склянки з тонкими стінками.
- Вирізані з м’якушки заготовки змастити зверху і з боків вершковим маслом або сиром.
- Зелень дрібно прорубати і обсипати нею боковини бутерброда. Зверху красиво викласти ікринки.
Воловани
Щоб приготувати валовани (невеликі французькі кошички з листкового тіста з начинкою, знадобляться наступні інгредієнти:
- напівфабрикат листкового тіста;
- яйце;
- сир Філадельфія;
- червона ікра.
Кроки приготування:
- Тісто розкачати в пласт завтовшки 3-4 мм, вирізати з нього кружечки за допомогою склянки. В половині кружечків серединки вирізати чаркою.
- Викласти на деко кружечки, змастити їх збитим яйцем, а зверху викласти кружальця з вирізаними серединками, знову змастити зверху яйцем.
- Спекти заготовки при 200 градусах до красивого золотистого кольору (15-20 хвилин). Вийняти з духовки і остудити.
- Потім кошики наповнити сиром, а зверху помаранчеві рибні кульки і оформити закуску зеленню.
З твердим сиром
Часто для святкових страв більшу роль грає не склад, а оригінальна подача. Так, для незвичайних бутербродів з простих інгредієнтів, потрібно взяти:
- білий тостовий хліб;
- твердий сир;
- червону ікру.
Як зробити:
- Хліб нарізати пластинами, а сир – тонкими слайсами.
- З кожної сирної пластини вирізати з допомогою вирубки або ножа і трафарету ялинку.
- На скибочку хліба покласти сирну ялинку та ікру. Зафіксувати, сколів хліб і сир шпажкою.
Можливо, вам будуть цікаві рецепти недорогих новорічних салатів.
Закуска «Вишеньки»
Щоб створити яскравий гастрономічний натюрморт з простих продуктів, знадобляться:
- білий хліб;
- ікра;
- вершкове масло;
- свіжа зелень петрушки.
Послідовність роботи:
- Нарізаний скибками хліб намазати вершковим маслом.
- За допомогою чайної ложечки зверху викласти дві «вишеньки» з червоної ікри, а між ними гілочку зелені, і закуска готова.
З креветками на тарталетках
Щоб подати червону ікру в тарталетках, необхідно підготувати наступні продукти:
- маленькі пісочний тарталетки;
- сирний сир;
- креветки;
- червона ікра;
- зелень для прикраси.
Готуємо наступним чином:
- Креветки варити, остудити і очистити від голови і панцира.
- Тарталетки наповнити сирним сиром.
- Зверху укласти два хвостики креветок у вигляді серця, середину якого заповнити ікрою, додати трохи свіжої зелені для декору.
Закуска з чорного хліба з червоною рибою і зеленою цибулею
До складу цих бутербродів входять такі інгредієнти:
- чорний хліб;
- червона риба;
- сирний сир;
- червона ікра;
- пір’я зеленої цибулі.
Послідовність приготування:
- З нарізаного пластами чорного хліба вирізати круги. Червону рибу розпустити на слайсы, не перевищуючі розміри хлібних заготовок.
- На хліб викласти шматочок червоної риби, зверху чайною ложкою або за допомогою кондитерського мішка відсадити трохи кисломолочного сиру.
- Завершити оформлення закуски ікрою і двома пір’ям зеленого лука.
Об’ємні бутерброди
Для гарного частування, нагадує невеликі вітрильники, знадобляться:
- багет;
- вершкове масло;
- ікра;
- лимон;
- маслини;
- зелень.
Інструкція приготування:
- Багет нарізати скибочками, змастити їх маслом та ікрою.
- На шпажку надіти лимонний слайс і маслину. Отриману конструкцію вставити в бутерброд і прикрасити зеленню.
На тості з яйцем
Для новорічного частування на хрусткому тості потрібно взяти:
- тостовий хліб;
- варене яйце;
- майонез;
- червона ікра;
- лимон;
- зелень.
Як приготувати:
- Підсмажити скибочки хліба в тостері або бутербродниці.
- Яйце натерти на самій дрібній тертці і змішати з невеликою кількістю майонезу. Отриманою масою змастити тости.
- Далі викласти ікринки. Оформити закуску маленьким скибочкою лимона і зеленню.
Взявши на озброєння кілька рецептів бутербродів, господиня завжди зможе швидко зробити апетитну закуску не тільки на Новий рік, але і на будь яке інше свято. Не варто боятися експериментом, поєднуючи між собою продукти на свій смак, відштовхуючись від запропонованих варіантів.