Медовий Спас 2021 року: якого числа, коли буде

Медовий Спас 2021 року – перший з трьох Спасів. Таку назву свято отримало завдяки бджолам. З цього дня бджоли припиняють переміщати медовий взяток з квіток. Наші предки були впевнені, що з цього часу літо поступається місце осені. Мед любили і цінували здавна. Його цілющі властивості успішно застосовували для лікування багатьох недуг. Мед додавали в їжу готували на ньому хмільні напої.

Віруючі починали їсти мед з Медового Спаса, попередньо освятивши його в церкві. Коли буде Медовий Спас 2021? Яка його історія та традиції? Давайте дізнаємося.

Історія свята

Медовий Спас 2021 року: якого числа, коли буде
Якого числа відбудеться свято, відомо на роки вперед. Все тому, що дата свята не змінюється та не залежить від інших релігійних урочистостей. Щороку його відзначають 14 серпня. Інші назви цього дня: Перший Спас, Маковий Спас, Маковей (в честь родини Маккавеїв), Мокрий Спас, Спас на воді, Лакомка.

Є декілька версій походження слова «Спас». По-перше, від «рятуватися» або «запасатися». Люди запасалися на зиму медом, яблуками, горіхами і пр. По-друге, слово «Спас» могло вийти як скорочення імені Христа Спасителя. По-третє, це слово могло виникнути від «спасы», так колись називалися перші два тижні місяця.

Маковей – день вшанування бджолярів та їх праці. Пасічники брали стільники і несли до храму, щоб освятити свій урожай. В обов’язковому порядку частину меду підносили священнослужителям. Бджолярі ділилися медом з близькими і бідняками. Також не можна було відмовляти дітям, які прибігали на пасіку.

Церковна назва цього дня – Походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього. За переказами як-то в Константинополі розігралася жахлива епідемія. Ніхто не відав, як з нею впоратися. Церковнослужителі принесли з собору св. Софії частинку хреста, на якому був розіп’ятий Божий син, і освятили їм воду. Після цього епідемія пішла на спад. А люди стали шанувати воду.

Медовий Спас 2021 року: якого числа, коли буде
Маковеєм цей день прозвали на честь семи мучеників. У 166 р. до н. е. в цей день цар Сирії наказав стратити братів з родини Маккавеїв. Він хотів, щоб вони поклонялися язичницьким богам, але брати не захотіли його слухати. Цар вбивав братів по одному, але ніхто не зламався і вони залишилися вірними своїй вірі.

Є інша версія, за якою «Маковей» походить від слова «мак», він як раз дозріває. Господині готують млинці та інші пісні страви з маком і медом.

Традиції та обряди

У храмах у цей день проводяться святкові богослужіння. Освячують мед, випічку і воду. Крім того, жінки святять квіти, найчастіше це букетики з васильків та чорнобривців, вони засушують їх і використовують у вигляді оберегів.

Домашні справи краще відкласти на потім. Можна наводити порядок на пасіці чи збирати врожай.

Господині накривають на стіл. На святковому столі можна побачити: макові булочки, млинці, ароматні пироги і хрустке печиво. Випічку дають рідним, знайомим і вбогим.

Говорили, що якщо в Маковий Спас зануритися у воду, то людині пробачать всі гріхи. Слов’яни в цей час святили нові колодязі і чистили старі, купалися всій родині, щоб зміцнити здоров’я, і мили худобу. Після цього дня вода починала цвісти і у відкритих водоймах вже ніхто не купався.

У Перший Спас треба допомагати вдовам і сиротам. Допомога може бути будь-якого роду.

В цей день активно прибирали урожай, зокрема і мак. З нього готували не тільки частування на стіл, але і обереги.

Це хороший привід сходити в гості або запросити рідних і знайомих до себе.

Увечері народ збирався за столом, читали молитву, а після приступали до трапези. Починати вечерю рекомендувалося з ложечки меду.

Медовий Спас 2021 року: якого числа, коли буде

Що можна і не можна їсти в Медовий Спас 2021 року

На Медовий Спас починається Успенський піст і триватиме він до Успіння Пресвятої Богородиці (27 серпня). Харчуватися слід так: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння, вівторок і четвер – гаряча їжа без олії, субота та неділя – гаряча їжа з олією.

М’ясні і рибні страви, а також молочні продукти і яйця їсти не можна. Можна їсти будь-які овочі, фрукти, злаки.

Що не можна робити в Медовий Спас

В цей чудовий свято не можна сваритися і сперечатися, битися і бешкетувати. Не можна сумувати і проводити час на самоті. Забороняється сердитися, гніватися і серчать.

Не можна вести себе шумно, треба говорити тихо і спокійно. Пам’ятайте, піст – це час єднання з Господом, чим тихіше людина буде себе вести, тим швидше душа позбудеться гріхів.

Прикмети та повір’я на Медовий Спас

  • Якщо в цей день промочити ноги або промокнути до нитки, то це до грошей.
  • Якщо відмовити в милостині, то це до збитків.
  • Якщо в цей день іде дощ, то буде багатий урожай, а якщо за вікном гроза, то осінь буде теплою.
  • Якщо посваритися в цей день, то весь рік буде в розбратах.
  • Тому, хто в цей день помолитися в храмі, відпустять всі гріхи.
  • З’ївши першу ложку меду, треба загадати бажання, воно обов’язково незабаром збудеться.
  • На наступний день після свята треба прибирати, щоб позбутися негативної енергетики.
  • Після Медового спаса у водоймах не можна купатися, щоб не захворіти або не потонути.

Медовий Спас 2021 року – одне з трьох свят, що проводяться в літні місяці в честь Христа. У цей час потрібно святити мед і ласувати їм. З цього дня починається Успенський піст, він хоч і короткий, але строгий, тому святковий стіл на Медовий Спас буде пісним, але це не означає, що несмачним!

Новий рік 2023