Пост 2018 великий. Меню на кожен день

У понеділок 19 лютого, як завершиться Масляна, набуде чинності Великий Піст 2018, що складається з Чотиридесятниці і Страсної седмиці (тиждень до Пасхи). Це найсуворіший з усіх постів. Однак не варто впадати в крайність і думати, що пісне меню на кожен день – це ковток води і окраєць чорного хліба. Для підтримки сил віруючих необхідна скромна, але різноманітна їжа.

Пост 2018 великий. Меню на кожен день

ЗМІСТ
  • Підготовка до посту
  • Що їсти під час посту?

Підготовка до посту

Пост 2018 великий. Меню на кожен день

Мета всякого посту – боротьба з гріхами, спокусами, внесення в життя гармонії з допомогою духовного наближення до Бога в молитвах. Утримання від їжі – одна з перевірених практик у православних християн. Але і тут є свої «застереження». Навіть істинно віруючі, спитавши дозволу у священика свого храму, можуть тримати піст лише частково, а іноді в силу обставин, і відмовитися зовсім. Церква завжди лояльно ставилася до:

  • хворим людям;
  • мандрівникам;
  • вагітним жінкам;
  • дітям до 14 років;
  • воїнам.

Для інших, не шукають в цьому випробуванні поблажок, необхідна правильна підготовка до Великого посту протягом тритижневого періоду, кожна тиждень якого носить свою назву.

  • «Всеїдна». Під час цих семи днів вгамовувати голод можна все, що душі завгодно.
  • «М’ясопусна». Більш скромний вибір страв лише у середу та п’ятницю.
  • «Сирна». Люди прагнуть повеселитися, нагулятися перед постом. Тим більше, що й привід є – святкування Масляної. Але до м’ясного торкатися вже не можна.

Що їсти під час посту?

Пост 2018 великий. Меню на кожен день

На протязі всього Великого посту обмежується скоромна їжа, тобто має тваринне походження:

  • молочні продукти;
  • будь-яке м’ясо;
  • риба та ікра;
  • яйця.
Читайте також:
Лазарева субота в 2019 році: дата, історія та традиції свята

Міцне спиртне хоч і не потрапляє в категорію вище, але його теж не повинно бути на столах. Деякі продукти, для мирян виглядають нешкідливо, не можна споживати в піст. Це, наприклад, жуйка, яка «тваринний» желатин, здоба, шоколад, «швидка їжа». А ось домашні заготовки – навпаки, чудове доповнення до вбогого раціону в зимово-весняний період. Господині заздалегідь маринують ягоди і овочі, закочують варення, соки, компоти та соління, квасять капусту, заморожують гриби, сушать селеру, петрушку, кріп.

Найсуворішою вважається перший тиждень – седмиця (не тільки за ступенем строгості, але й тому, що ще немає звикання до помірності). Починається вона з Чистого Понеділка – дня, коли запропоновано голодування. У будні можна їсти сирі овочі, мед, горішки, хліб, а у вихідні вирішуються термічно оброблені овочі, каші і трохи виноградного вина.

У другу і третю тижня в меню переважно переважають супи, салати, каші. Їх доводиться трохи недосаливать і класти мінімум спецій, змінюючи рецепти, щоб не спровокувати сильний апетит. У неділю дозволені солодощі, начебто халви і смажену картоплю. На четвертої, п’ятої та шостої тижня віруючим за два-три дні в тиждень наказано сухоїдіння, тобто їжа не повинна оброблятись термічно і складатися з сирих овочів, хліба.

Страсна (завершальна) тиждень посту присвячена спогадам останніх днів життя Ісуса на землі. Ченці в п’ятницю намагаються протриматися весь день на воді, так само, як і в суботу. Але тим, хто не готовий продовжити голодування, напередодні Великодня, після заходу сонця подається хліб з овочами і трохи квасу.

У свята дозволено послаблення – на стіл подається риба або рибна ікра. До таких свят у 2018 можна віднести:

  • Лазареву суботу (31 березня);
  • Вербна неділя (1 квітня).
Читайте також:
Модний колір волосся осінь-зима 2018-2019 року | відтінки, прийоми фарбування

Зазвичай нежирну рибу їдять також в Благовіщення. Але в цьому році свято припадає на 7 квітня, що збігається з Великою суботою, а значить, правила посту ніяк не можуть бути скасовані.

Рецепти пісних страв можна подивитися в таблиці:

Для гарбузового супу-пюре з фісташками потрібно:

Гарбуз – 800 г

Морква – 300 г

Часник – 2 зубчики

Оливкова олія – 30 мл

Цибулина – 2 шт.

Горіхи – 50 г

Імбир свіжий – 5 см

сіль, соєве сметанаПриготування:

  • Всі овочі (крім імбиру) обсмажуються протягом 5-6 хвилин.
  • До них додається 1 літр окропу, дрібно натертий імбир. Всі солиться і вариться до розм’якшення овочів.
  • Готові овочі подрібнюються в блендері і розбавляються бульйоном. Подають суп зі сметаною і подрібненими горіхами.
  •  Для бобового паштету потрібно:

    Насіння соняшнику – 1 ст.

    Петрушка, кріп, базилік, кінза, часник

    Волоські горіхи – 1 ст.

    Лимонний сік

    нут або нагут (пророщений) – 2 ст.Приготування:

  • Горіхи і нут перемелюються в кашку.
  • Заправляють лимонним соком, додається зелень, злегка солять.
  • Охолоджуються близько години.
  • Для грибних котлет потрібно:

    Рис – 100 г

    Гриби – 500 г

    Борошно – 3 ст. л.

    Невеликі цибулини – 3 шт.

    Олію для обсмажуванняПриготування:

  • Відварити в підсоленій воді гриби, подрібнити їх.
  • Змішати з відварним рисом, борошном, смаженою цибулею. Додати спеції за смаком.
  • Сформувати котлети. Обваляти в борошні. Смажити на соняшниковій олії.
  • Для пісного салату потрібно:

    Паста – 200 г

    Морква – 1 шт.

    Свіжий базилік

    Помідори черрі – 6-7 шт.

    Гриби – 150 г

    Фісташки – 50 г

    Для заправки: винний оцет (лимонний сік), оливкова олія, перець, сіль.Приготування:

    Читайте також:
    Новинки Джип (Jeep) 2019 модельного року
  • Відварити пасту, обсмажити на рослинному маслі, потім охолодити.
  • Нарізати, підсмажити гриби.
  • Порізати помідори і подрібнити фісташки, морква перетерти на крупній тертці.
  • Перемішати і заправити.
  • Для картопляних биточків з квашеною капустою потрібно:

    Картопля – 500 г

    Овочевий бульйон – 200 мл

    Сіль і перець

    Начинка:

    Томатів – 100 г

    Квашеної капусти – 300 г

    Рослинної олії – 30 мл

    Селери – 30 г

    Коріандру – 5 г

    Перець, сільПриготування:

  • Картоплю відварити на овочевому бульйоні з сіллю, розім’яти в пюре.
  • Загасити капусту з томатами без шкірки, додати спеції.
  • З пюре сформувати биточки з начинкою з капусти і підсмажити на олії.
  • Викласти на тарілку зі слайсами з свіжого селери.
  • Відео

    Поділитися з друзями
    Рейтинг
    ( Поки що оцінок немає )
    Новий рік 2020-2021