З наближенням Нового року всі господині переймаються питанням, яке м’ясо приготувати на свято.
А чому б коронною стравою новорічного застілля не стати тушкованого в вершках кролику з білими грибами?
Цей вишуканий святковий рецепт дуже смачний і неймовірно простий у приготуванні.
Ідеально, якщо вибране м’ясо буде ніжно рожевого кольору з незначними жировими прожилками.
Це відрізняє молодого кролика, який після приготування вийде м’яким і соковитим.
Якщо перед вами м’ясо насиченого відтінку, значить, тварина було старим і перед приготуванням його попередньо маринують.
Це покращує його смак, вбиває специфічний запах і робить м’ясо м’яким.
В якості маринаду для кролика, тушкованого в вершках або сметані, використовують суміш води і оцту.
Візьміть їх у пропорції 1 літр холодної води на чайну ложку оцту. Останній можна замінити лимонним соком в тому ж обсязі. Вимочуйте тушку 3-4 години.
Інгредієнти:
- кролик — 2 кг
- гриби білі свіжі — 200 г
- цибуля — 2 шт.
- вершки 10% жирності — 100 мл
- соус соєвий — 1 ст. л.
- паприка мелена (суха) — 1 ч. л.
- олія рослинна
Як приготувати тушкованого кролика на Новий рік
1. Якщо ви купили цілого кролика, обробити на порційні шматочки.
Кролятина багата вітамінами РР, В9, В12 і такими корисними мікроелементами, як фосфор, магній, калій, кальцій, мідь, селен. У кролика біле м’яке м’ясо, тому його використовують у дитячому і дієтичному харчуванні.
2. Ріпчасту цибулю очистіть і дрібно наріжте. Розігрійте в каструлі рослинне масло і обсмажте в ньому цибулю до прозорості. Потім всипте туди паприку, швидко перемішайте і зніміть з вогню.
3. Шматочки кролика смажте на сковороді на рослинному маслі. Можна обсмажити до красивої скориночки.
4. Викладіть шматочки обсмаженого кролика в каструлю до цибулі і поставте на вогонь. Долийте бульйону (або води), щоб тільки трохи прикривав м’ясо і залиште кипіти на повільному вогні.
5. Відваріть гриби великими шматками в підсоленій воді (15-20 хвилин), потім зцідіть і промийте в холодній воді. Наріжте на шматочки поменше (але не дуже дрібно).
6. Коли м’ясо майже готове, додайте нарізані гриби і соєвий соус.
7. Посоліть, поперчіть і влийте вершки. Дайте покипіти в такому стані ще 5 хвилин.
На всю приготування тушкованого кролика з вершками і білими грибами йде приблизно годину часу (без оброблення).
Викладіть шматочки кролятини на блюдо, полийте вершковим соусом, в якому вона тушкувалася.
На гарнір підійде картопля-пюре, відварений рис, паста — на ваш вибір.
Приємного апетиту!